Justiția moldovenească TOARNĂ APĂ LA MOARA LUI ANDREI NĂSTASE

0
90

În Tableta de vinerea trecută afirmam că decizia Judecătoriei Centru din capitală de a nu valida mandatul lui Andrei Năstase în funcția de primar general al Chișinăului a fost doar o glumă și că instanțele ierarhic superioare vor readuce lucrurile în albia normală, dar am greșit amarnic. Spuneam acest lucru sincer, fără gânduri ascunse, dar justiția moldovenească ne-a demonstrat că nu doar judecă selectiv, dar își taie de bună voie și nesilită de nimeni (???) creanga de sub propriile picioare. Altfel, dacă e să gândim logic, decizia finală a CSJ era ușor de intuit, or aceasta nu putea pune la bătaie competența și profesionalismul colegilor de la judecătoria cu pricina și Curtea de Apel și nu putea da senzația că cineva se joacă de-a justiția. Adică, odată ce ai zis ”a”, spune și „b”, în caz contrar pui toată breasla la bătaie. Și totuși…

Să închidem pentru câteva secunde ochii și să ne imaginăm, dacă acest lucru este posibil, că justiția moldovenească este curată ca lacrima și că nu este influențată de politicieni. Să deschidem apoi ochii și să ciulim urechile și să ne punem câteva întrebări: De ce atâta râvnă și de unde atâta principialitate anume acum, când Primăria Chișinăului a fost câștigată „de cine nu trebuie”? De ce altă dată se ignorau încălcări și acțiuni electorale și postelectorale mult mai grave, iar acum se face un capăt de țară dintr-o presupusă agitație electorală în ziua scrutinului (celelalte învinuiri aduse de socialiștii fiind scoase de pe rol)? De ce se dă cu piciorul în voturile a sute de mii de cetățeni, care au votat cum au vrut ei, dar nu cum a dorit cineva? Și de ce nu se dă nici o ceapă degerată pe opiniile partenerilor de dezvoltare, care ar putea, într-o rea zi, să ne întoarcă spatele și să ne lase să ne bălăcim în rahatul care ne înghite? Au nu cumva cuiva îi este în pălărie de viitorul acestei republici și trăiește conform principiului ”După mine să vină măcar și potopul!”?


Decizia finală a Curții Supreme de Justiție era ușor de intuit, or aceasta nu putea pune la bătaie competența și profesionalismul colegilor de la judecătoria cu pricina și Curtea de Apel și nu putea da senzația că cineva se joacă de-a justiția. Adică, odată ce ai zis ”a”, spune și „b”, în caz contrar pui toată breasla la bătaie…


Decizia instanțelor judecătorești ar putea fi un precedent periculos, deși… dacă e să stăm strâmb și să vorbim drept, nimănui nu-i este permis să încalce legea, așa bună sau strâmbă cum ar fi ea. După alegerile prezidențiale din toamna anului 2016, scriam, cu referire la rezultatele scrutinului, că orice încălcare a legii, oricât de mică ar fi aceasta, influențează rezultatul final și transformă actul de justiție într-o formalitate. Or, dacă e să comparăm scrutinul electoral cu un organism viu, nu diferă dacă te doare degetul mic de la piciorul drept ori inima — are de suferit și te doare tot corpul, iar aberațiile de tipul „legea este scrisă ca să fie încălcată” nu-și au locul niciodată, darămite în alegeri. Să presupunem că numai Andrei Năstase a încălcat legea electorală (ceilalți concurenței electorali fiind cheie de biserică), dar oare încălcările comise de acesta se pot compara cu desfrâul înregistrat în 2016? Oare o banală chemare a oamenilor la vot se poate compara cu cumpărarea deschisă a voturilor și cu turismul electoral. Sau cine știe cât au costat minciunile tirajate despre cei 30.000 de sirieni, despre orientarea sexuală a unuia dintre candidați și atâtea alte enormități și baliverne. Dacă atunci se luau măsurile de rigoare și li se dădea peste mână celor deprinși să taie și să spânzure după propriul lor plac, nu se ajungea la situația de astăzi.

În fine, o înțelepciune populară spune că „totul ce se face, se face spre bine” și aceasta este valabilă în cazul lui Andrei Năstase, în particular, și a forțelor pro-democratice și pro-europene, în general. Probabil, domnul Năstase niciodată nu a visat la o mediatizare pozitivă atât de masivă și nici în cele mai roze vise nu și-a imaginat ca cineva să-i toarne apă la moară, inclusiv socialiștii care astăzi se dau în spectacole de prost gust — vedeți Dvs., și ei regretă decizia CSJ! Adică, acei care au influențat decizia judecătorilor pot privi cu îngrijorare la scrutinul parlamentar din toamna acestui an. Dacă acesta, bineînțeles, nu va fi transferat pentru „vremuri mai bune”. În linii mari, dace e să judecăm la rece, lucrurile nu stau tocmai rău — pe lângă faptul că Chișinăul va rămâne fără primar până la mijlocul anului viitor (să vedem ce va spune CEC, dar conform legii un alt scrutin electoral nu mai poate fi organizat) personal văd doar o singură problemă majoră — instituțiile internaționale și partenerii de dezvoltare, care nu cunosc înțelepciunile noastre naționale, ar putea să ne sancționeze pe noi, acei care nu avem nici o vină de ceea ce se întâmplă. Or, acei care au zămislit acest terci au furat îndeajuns și își pot permite să trăiască și fără ajutoarele din afară…

Articolul precedentMETEO: Averse puternice la Soroca
Articolul următorReconstrucția havuzului: idee BUNĂ realizată AIUREA
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.