Jumătate de milion de lei pentru irigare… de ploaie

0
305

Acum trei ani, la 21 iulie 2016, în sala de protocol a Consiliului Raional Soroca a avut loc lansarea proiectul „Amenajarea parcului din preajma Cetăţii Medievale Soroca”, implementat în cadrul Programului Polonez de Cooperare pentru Dezvoltare — Polish Aid, cu participarea reprezentanţilor finanţatorilor polonezi, a autorităţilor locale, partenerilor și agenţilor economici locali din sfera turismului. Atunci s-a menționat că obiectivul principal era consolidarea gradului de atractivitate turistică a oraşului Soroca, iar unul dintre elemente viza îmbunătăţirea aspectului parcului din preajma cetății și asigurarea condiţiilor de agrement de înaltă calitate. Se anunța că după implementarea proiectului, parcul va avea parte de un sistem de irigare automată prin aspersiune. În prezent unicul sistem de irigare ce funcționează rămân tot ploile.

Funcționarea sistemului de irigare s-a limitat doar la prezentarea în timpul recepției a lucrărilor

Atunci, proiectul „Amenajarea parcului din preajma Cetăţii Medievale Soroca” a acumulat cel mai mare punctaj din cele peste 100 de cereri de finanțare depuse în programul polonez de cooperare pentru dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone, în cadrul programului „Fondul de Granturi Mici” al “Centrului de Informare pentru Autorităţile Locale din Republica Moldova”, implementat de către Solidarity Fund PL. Proiectul în valoare totală de 563 250 lei a fost finanțat cu 450 mii lei de Polonia, iar 113 250 lei a fost contribuţia Consiliului Raional Soroca, care luase parcul în gestiunea sa pentru perioada implementării lucrărilor. Parteneri la implementarea proiectului erau Primăria orașului Soroca, Asociația Obștească ”Bare Rom”, ÎM ”Direcția Gospodăriei Locativ Comunale Soroca”, Inspecția Ecologică Soroca și Inspectoratul de Poliție Soroca.

Iarba din parc este mai mult uscată din cauza lipsei irigării

Serviciile de proiectare au fost prestate de SC ”Ierconi Grup” SRL, iar instalarea a fost realizată de SC ”Gama-Vilo-Service” SRL. În acea toamnă, avuseseră loc și lucrările de instalare a sistemului de irigare. La conferința de încheiere a proiectului a fost menționat faptul că irigarea va fi pusă în funcțiune din primăvara anului 2017. Așa că, la sfârșitul primăverii, a avut loc recepţia finală a lucrărilor de instalare a sistemului de irigare. Procesul fusese tergiversat fiindcă administrația raională și cea orășenească aveau păreri împărţite despre cine ar trebui să suporte cheltuielile pentru apa şi energia electrică utilizate pentru irigare.

Și florile duc lipsă de apă

Până la urmă, au convenit că vor găsi o soluție, mai ales că rolul fiecăruia era stabilit încă în faza iniţială a proiectului. În timpul recepției finale a fost pus în funcțiune sistemul de irigare “dirijat” de un computer, atunci au fost probate și furtunurile ascunse în pământ, ce ieșeau la suprafaţă doar la necesitate. Apoi, cu mare greu și întârziere, parcul cu tot cu sistemul de irigare a fost transmis din a doua încercare din gestiunea Consiliului Raional în cea a Consiliului Municipal. Astăzi, la mijlocul verii anului 2019, se pare că toți au uitat de acel sistem de irigare, și noroc de ploi, că de altfel parcul ar fi arătat și mai rău. Dar oricum, se simte și se vede lipsa irigării. Am încercat să aflăm în ce situație este sistemul de irigare în prezent, dar funcționarii de la primărie fie nu răspund, ori ne pasează la altcineva. Între timp, investiția de jumătate de milion de lei “așteaptă” zile mai bune, iar parcul rămâne fără irigare. Cât privește “asigurarea umidității vegetației în parc și înverzirea zonei adiacente Cetății Soroca”, au rămas doar cuvinte frumoase scrie pe niște buclete promoționale.

 

Ghenadie MUNTEAN, președintele raionului Soroca:
“Orice investiție este convenabilă dacă are și o continuare, acesta este și scopul ei. Dacă s-au investit banii, a fost făcut pentru binele oamenilor, pentru un parc frumos cu irigare modernă. Faptul că nu este administrat cum trebuie nu este vina noastră, este vina primăriei. Noi nu putem să-i obligăm cumva, dar mai avem experiențe triste în cazul caselor sociale, cu apeductul, de multe ori sărim pe ambrazură pentru a ajuta, pentru a face ceva, dar atunci când nu este continuitate ne pare rău că valorificarea banilor nu este făcută gospodărește”.

 

Robert CERARI, președintele Asociației obștești ” Bare-Rom”:
“Eu consider că nu este corect acest lucru, inclusiv ce s-a făcut recent cu drumul care duce în dealul Sorocii. Au zvârlit acolo niște pietriș cu smoală, și deja ploaia spală tot, iar gropile rămân cum au fost. Când au venit partenerii externi polonezi, care au finanțat proiectul, am fost și noi când autoritățile locale au promis că totul este făcut și urma să fie instalată o pompă și pornită irigarea. Dar deja este al doilea sau al treilea an și tot nu lucrează, eu nu am văzut niciodată să funcționeze acest sistem de irigare. Eu cred că problema trebuie de pus față de consiliul municipal ca să aflăm de ce totul s-a oprit când lucrul deja era făcut la 99%”.

Vitalie JARDAN, consilier municipal:
„Despre acest sistem de irigare nu cunoaștem practic nimic. El a fost transmis de la consiliul raional la consiliul municipal, dar de ce nu funcționează nu știu. Eu nu l-am văzut niciodată în funcțiune până acum. Noi atunci cam cu scârțâit l-am primit, din a doua încercare, în gestiunea noastră, dar cum l-am primit, așa și a rămas. El trebuie să funcționeze numaidecât, fiindcă s-au investit atâția bani, altfel degeaba au gândit și plănuit acest sistem de irigare. Eu cred că aici ar trebui să se implice serviciile respective, cum ar fi Serviciul de Amenajare și Înverzire”.

 


Articolul precedentFOTOGRAFIA ZILEI: Aleargă caii, aleargă ca mașina…
Articolul următorSorocenii pierd din nou, iar racovițenii urcă pe podium
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.