Jaful bibliotecilor publice – prejudiciu de peste 100 mii lei (FOTO/VIDEO)

0
118

Prejudiciu de peste 100 mii de lei, distrugerea conceptului de bibliotecă modernă, creat în cadrul proiectului Novateca, şi panicarea bibliotecarilor — acesta este rezultatul acţiunilor unor răufăcători care au jefuit mai multe biblioteci din raionul Soroca.

Începând din noiembrie 2016 din bibliotecile publice din Racovăţ, Vasilcău, Stoicani, Nimereuca şi Redi-Cereşnovăţ au fost sustrase 14 calculatoare moderne şi câteva imprimante. Poliţia investighează cazul, dar deocamdată răufăcătorii nu au fost găsiţi.

Novateca — programul care a revoluţionat biblioteca din sat

Roadele unui grandios program, implementat in toată ţara, care vine să modernizeze şi să reînvie bibliotecile săteşti, transformându-le într-un mic univers, o inimă a satului, a fost zădărnicit în câteva sate din raion. Asta pentru că nişte răufăcători au pătruns noaptea şi au furat tehnica de calcul, în jurul căreia în bibliotecile din sate au apărut noi servicii şi, respectiv, multă lume, mult interes…

Copiii aleg cărți în Biblioteca din Stoicani

Reînvierea bibliotecilor

„În perioada cea mai dificilă a bibliotecilor din Republica Moldova, când erau pe cale de dispariţie şi aşteptau să fie închise, a venit proiectul Novateca, care a schimbat faţa bibliotecii, modernizând-o, ne comunică Tamara Coşciug, specialist superior Secţia raională cultură şi turism. Inclusiv au fost modernizate cadrele de bibliotecă, instruite şi ele. Proiectul vine din 2014, multe biblioteci au fost dotate cu calculatoare: 2014 — 6 biblioteci, 2015 — 15 biblioteci, 2016 — 16 biblioteci. Astfel, 37 dintre cele 51 de biblioteci publice din raion au fost modernizate în cadrul acestui proiect, dotate cu calculatoare, imprimante multifuncţionale  şi accesoriile necesare pentru funcţionarea acestora. Tehnica este modernă şi utilizată gratis de comunitate:  să înveţe, să comunice, să perfecteze acte etc. Bibliotecarii au început să implementeze servicii moderne de bibliotecă, ei au fost instruiţi de doamna Viorica Gaja, formator în acest proiect. Respectiv, bibliotecarii învaţă oamenii din comunitatea lor, îşi formează un grup-ţintă şi lucrează cu ei, îi învaţă cum să utilizeze calculatorul. Un mare plus este implicarea bibliotecilor în proiecte, internetul este foarte util în acest sens”, mai spune doamna Coşciug.

Tamara Coșciug (în stânga), la un seminar cu bibliotecarele din Soroca

Primul furt

Numărul computerelor diferă în funcţie de numărul locuitorilor. Astfel, cele mai multe calculatoare s-au dat în Biblioteca nr. 2 din Racovăţ. Experienţă a fost de bun augur, or, racoviţenilor le-a plăcut idea de a avea acces gratuit la calculatoare conectate la internet şi la noi servicii de bibliotecă. Cele şase calculatoare şi o imprimantă, primite în cadrul proiectului, erau utile în comunitate. Vestea că tehnica fost furată la aproximativ un an de când au primit-o a fost ca un duş rece, spune bibliotecara Efimia Sandu. „Foarte mult erau de folos, este o tragedie pentru sat, veneau de la mic la mare. Semenii mei veneau să comunice cu copiii, elevii căutau informaţii, toate vârstele aveau interes. Hoţii au tăiat lacătul de la gratii, fapta a fost descoperită de paznic. Am rămas cu toţii fără cuvinte. Cititorii veneau, se aşezau pe scaun şi tăceam toţi ca la mort…, plângeau…, e foarte dureros ce s-a întâmplat”, spune bibliotecara.

Hoții au tăiat gratiile și au pătruns în Biblioteca din Nimereuca prin geam

A doua captură

Pe un scenariu aproape identic s-au produs şi furturile următoare. Pe timp de noapte, hoţii pătrundeau prin geam sau prin uşă, tăind gratiile din metal. Potrivit proiectului, autorităţile publice locale, parteneri în proiect, şi-au asumat securizarea bibliotecilor, optând după preferințe şi posibilităţi pentru gratii din metal, butoane de alarmă sau paznic.

La 17 noiembrie 2016, şi biblioteca din s. Redi-Cereşnovăţ a fost dotată cu tehnică nouă în valoare de circa 60 mii lei. Iar la 26 noiembrie, la nici două săptămâni, o parte din aceasta a fost furată. Paguba constituie 32 mi lei, ne-a comunicat bibliotecara Maria Cibotari. „Au fost furate monitoarele şi imprimanta cu funcţie de scanner, în total paguba constituie 32 mii. Tehnica era în biblioteca, care avea gratii la geamuri şi la uşă. Este chiar o tragedie pentru satul nostru. Mulţi părinţi sunt plecaţi peste hotare, veneau copiii aici şi comunicau”, povesteşte bibliotecara, care în acea dimineaţă, revenită la muncă, a observat uşa bibliotecii deschisă şi, intrând, a înţeles că instituţia a fost jefuită.

Pe aceste bănci se aflau calculatoarele în Biblioteca Nimereuca, dar au fost dosite de hoți

Hoţii nu se potolesc

În dimineaţa de 5 decembrie 2016, s-a depistat că şi biblioteca publică din s. Vasilcău a fost spartă. Patru calculatoare au fost sustrase. Fapta a fost descoperită de paznic. „Uşa a fost spartă, dar până a ajunge la ea, au fost tăiate câteva lacăte. Primăria ne-a promis că până în aprilie ne înlocuiesc calculatoarele, dacă nu vor fi găsite. Biblioteca activează în continuare, dar nu avem computere şi acces la internet, mare pierdere pentru comunitate, veneau copii, maturi şi se foloseau”, ne comunică doamna Maria Lupu, bibliotecară la Biblioteca din Vasilcău.

Graţie proiectului Novateca, biblioteca din localitate semăna în ultimul timp cu un furnicar, uşa nu se închidea, iar sătenii cu mic cu mare veneau aici după diverse servicii, povesteşte cu sufletul la gură de emoţii Tamara Zdeţul, bibliotecară la Stoicani. Cele două calculatoare primite de bibliotecă erau foarte solicitate, alături de alte servicii.

Tamara Zdețul, șefa Bibliotecii Stoicani

„Le-am primit la 20 noiembrie 2015, iar în noaptea de 8 spre 9 decembrie 2016 au fost sustrase. În acest timp oamenii se obișnuiseră cu noile condiţii şi servicii în bibliotecă. Categoria de utilizatori era de la cinci ani până la peste 58… Aveam servicii gratuite de scanare, scoteau informaţii din internet gratuit, comunicau prin internet etc.”, îşi aminteşte cu tristețe bibliotecara. Potrivit ei, paguba constituie circa 30 mii lei.

La Nimereuca nu le-a mers

Galina Topor, șefa Centrului Comunitar Stoicani, beneficiară

Vestea că bibliotecile din raion sunt prădate s-a răspândit rapid în breaslă, băgând panica în bibliotecari. Unii dintre ei au decis să le ascundă temporar de hoţi, astfel încât o următoare încercare a hoţilor a eşuat.

La finele anului 2012 au apărut calculatoarele în biblioteca din Nimereuca. Începând cu 2013, comunitatea s-a bucurat de acces la cele patru calculatoare conectate la internet gratuit, fără a bănui vreo primejdie. „Activitatea bibliotecii s-a schimbat mult, a crescut numărul de utilizatori. Graţie internetului îi putem ajuta mai mult, cu informaţii ce nu le găsesc în cărţi. Sunt mai multe servicii în bibliotecă, veneau de la mic la mare, inclusiv bătrânelele să vorbească prin skype cu rudele. O beneficiară nu şi-a văzut fiul plecat în Canada trei ani, comunicau prin telefon, iar de când au apărut calculatoarele, îi vedea prin skype, la bibliotecă. Viaţa s-a schimbat în sat, venea şi tineret… ”, îşi aminteşte şefa bibliotecii Elena Graur.

Elena Graur, șefa Bibliotecii Nimereuca

La un seminar pentru bibliotecari, Elena a auzit despre furturile din bibliotecă, care nu mai conteneau. De frică să nu fie furate şi calculatoarele din biblioteca locală, le-a dosit. Potrivit doamnei Graur, în scurt timp hoţii şi-au încercat norocul, pătrunzând în biblioteca din Nimereuca prin geam, după ce tăiaseră gratiile. Dar nu le-a mers, aşa că au plecat doar cu o imprimantă defectă, pe care au găsit-o în interior. Vestea că biblioteca a fost spartă a mirat mult sătenii. Calculatoarele deocamdată nu au revenit în bibliotecă. „Le vom aduce imediat ce vom instala un sistem de alarmă, aşa cum ne-a fost înțelegerea cu primarul”, explică doamna Graur.

„Sufleteşte îmi pare rău de cele ce s-a întâmplat, inclusiv pentru bibliotecari, pentru că aceste evenimente au băgat frica în ei. Din această cauză, unii au fost nevoiţi să le dosească de hoţi. Din aceste motive am avut şi o restanţă la raportare în proiect, le vine greu. Pe această cale le mulţumesc coordonatorilor de la Novateca, care sunt înțelegători”, a ţinut să menţioneze doamna Coşciug, responsabilă de activitatea bibliotecilor din raion.

Unii dezvoltă comunitatea – alţii o distrug

Solicitată de Observatorul de Nord, poliţia a menţionat că furturile sunt în vizorul oamenilor legii şi că făptaşii sunt căutaţi.

Potrivit poliției, făptașii riscă de la 5 la 10 ani de închisoare

„Cei care au făcut acest lucru, probabil, nu au inimă în ei. Calculatoarele acestea au fost date pentru oameni. Fiecare dintre noi are parte de nişte lucruri, plus la aceasta merge şi mai comunică la bibliotecă, e benefic pentru comunitate. Dotarea cu calculatoare este benefică mai ales pentru pătura socială care nu-şi poate permite calculatoare, pentru părinţii care nu pot comunica cu copiii de peste hotare, pentru instruire, informare… Novateca este o revoluţie în bibliotecă, o modernizare a domeniului, iar aceste furturi sunt un pas înapoi”, opinează doamna Tamara Coşciug.

De menţionat că, potrivit proiectului, autorităţile publice sunt obligate, în caz de furt, să procure tehnica din surse proprii. La Racovăţ spre exemplu, a fost procurat doar un computer  şi nici pe departe modern, cum erau cele din proiectul Novateca.

Tatiana Mitrofan


Articolul precedentPrimăria a anunţat concurs pentru serviciile de transport urban
Articolul următorVizita ministrei Sănătății la Soroca (FOTO/VIDEO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.