Izolarea termică urâţeşte oraşul

0
54

logo

În ultimii ani tot mai mulţi proprietari de apartamente îşi termoizolează locuinţele.

Reabilitarea termică a apartamentelor este un lucru bun şi chiar necesar, mai ales că majoritatea clădirilor construite în perioada sovietică au un nivel foarte scăzut de izolare termică. Din acest motiv sorocenii achită facturi foarte mari pentru energia electrică şi gazul folosit la încălzirea acestora. Dar în majoritatea cazurilor la noi totul se face anapoda. În lipsa unui Program naţional precum derulează în România, sau măcar a unei strategii locale în domeniu adoptată de Consiliul orăşenesc, fiecare proprietar îşi reabilitează termic locuinţa aşa cum îl duce capul. Ba chiar şi acele excepţii când mai mulţi locatari fac aceste lucrări în comun nu sunt realizate aşa cum ar trebui. Şi dacă peste tot în lumea civilizată, spre care tindem şi noi, se încearcă a limita la maximum utilizarea polistirenului, la noi acesta este materialul termoizolant de bază. Dar pe lângă faptul că acest material este unul comod şi relativ mai ieftin, totodată el este şi uşor inflamabil, nu în zadar directivele europene interzic folosirea acestuia pentru blocurile înalte.

Grigore Guţu, arhitectul oraşului Soroca:
“La moment lucrările se îndeplinesc haotic şi segmentar, pe o porţiune de faţadă ce scot în evidenţă de cele mai multe ori culori ce nu sunt coordonate şi iese un “curcubeu fermecat”. Persoanele sunt proprietare doar a apartamentelor ce sunt încorporate în bloc, dar însuşi blocul se află în proprietatea statului. În principiu statul trebuie să dirijeze procesul dat.”

Unul dintre blocurile de locuit cu cinci etaje din oraş, în care se face în prezent termoizolarea este şi cel de pe strada Ştefan cel Mare, 18. Am încercat să dau de meşterii care efectuează lucrările, dar mereu găseam schele pustii. Andrei Ioniţă este unul dintre locatarii acestui bloc şi ne spune că îi place cum se fac lucrările la casa lor. “Aşa cum au fost făcute lucrările la blocul nostru este foarte bine, iar clădirea nu mai este pestriţată, ci are aceeaşi culoare. Dar din lipsa banilor proprietarii nu pot să izoleze întregul bloc. Izolarea termică este foarte avantajoasă, deoarece are loc o economie a energiei şi în special a gazului, adică am putea achita mai puţin pentru gaz, deci este avantajos”, afirmă bărbatul. Am încercat să aflu şi opinia altor soroceni întâlniţi pe stradă referitor la reabilitarea termică a clădirilor din oraş.

239-M+-reabilitare 1

Eudochia Tonofa locuieşte în blocul de pe strada Constantin Negruzzi, 4 şi crede că termoizolarea ar fi o soluţie pentru orăşenii care plătesc prea mult pentru facturi. „Mie îmi pare că ideea cu izolarea termică este foarte bună, cel puţin aşa cred eu. Dacă aş avea bani, aş face şi eu. Sunt de acord că totul trebuie să fie într-o culoare ca să arate frumos”, zice femeia. Marc Raiher locuieşte într-un apartament de pe strada Decebal, 3 şi crede că ceea ce s-a făcut deja nu mai poate fi schimbat. “Care au avut de făcut aşa ceva, majoritatea au făcut. Fiecare a făcut după gustul lui, deşi ar fi fost corect să fie un singur proiect şi să facă toţi totuna. Dar acum nu mai ai ce face”, spune soroceanul. De fapt, izolarea termică a blocurilor nu constă doar în “acoperirea” peretelui extern al apartamentului, ci şi în înlocuirea ferestrelor şi a uşilor exterioare existente, izolarea termică a acoperişului şi a subsolului clădirii etc.

Valentin Vascauţan, inspector principal la Inspecţia teritorială în construcţii “Nord”:
“Conform legislaţiei, în cazurile când se fac abuziv aceste lucrări la un apartament sau etaj, ele se sancţionează ca lucrări neautorizate. Însă problema nu este doar în sancţionare, oamenii trebuie informaţi despre cum ar trebui respectată legislaţia în domeniu. La noi cetăţenii nu se prea informează, fiecare îşi caută de nevoile lui şi se gândeşte că eu am bani şi voi face ca să-mi fie mie mai bine. Dar nu se gândeşte la faptul că strică aspectul exterior”.

Valentin Vascauţan, inspector principal la Inspecţia teritorială în construcţii “Nord”, consideră că prin termoizolarea întregului bloc pierderile de energie vor fi mai mici decât dacă va fi făcută de fiecare proprietar în parte. “Eficacitatea izolării este mai mare când totul se face în ansamblu, altfel oricum sunt multe pierderi de energie. Unica soluţie este de a face toate lucrările în conformitate cu o schiţă de proiect aprobată de arhitectul oraşului sau al raionului, în dependenţă de unde se găseşte blocul locativ. Termoizolarea trebuie făcută în ansamblu, nu fiecare în parte, sau măcar pe tronsoane ori pe toate apartamentele dintr-o scară”, ne informează specialistul. Şi dacă de constatarea faptului de contravenţie se ocupă Inspecţia de Stat în Construcţii, examinarea proceselor şi penalizarea se face de către instanţa de judecată. Iar unii folosesc breşele din legislaţie şi achită doar o amendă simbolică, fără a mai scoate stratul de izolare termică ca să fie totul aşa cum a fost la etapa iniţială. Specialiștii Inspecţiei de Stat în Construcţii afirmă că deşi noi achităm iarna factura pentru încălzirea apartamentului, o bună parte din ea se pierde prin pereţi. Termoizolarea clădirilor duce nu doar la reducerea facturilor pentru încălzire cu până la 40%, dar mai ţine şi răcoare pe timp de vară, se spune într-un buclet de informare elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei din România. Şi într-adevăr, termoizolarea ar fi o soluţie şi pentru soroceni, dar nu făcută în stil moldovenesc.

241-M+-reabilitare infografic

Cu faptul că termoizolarea apartamentelor urâţeşte Soroca este de acord şi Grigore Guţu, arhitectul oraşului. “Termoizolarea este un lucru bun şi eficient pentru păstrarea energiei, însă este ceva haotic în forma şi modul care se petrece acum. Şi cu aceasta noi luptăm. Dar, cu părere de rău, aveam prea puţine pârghii legislative pentru a stopa aceasta. Constatarea contravenţiei cu privire la încălcarea legislaţiei în construcţii revine Inspecţiei de Stat în Construcţii, care, cu părere de rău, nu dovedeşte să facă tot, deoarece este numai o persoană pe două raioane. Doar judecătoria îi poate amenda pe cei care şi-au izolat apartamentele cum au dorit, dar, din păcate, în realitate în majoritatea cazurilor judecata emite doar decizia de a avertiza sau a amenda, dar nu şi de demolare sau de readucere a clădirii la starea iniţială. Aceasta este o statistică reală”, afirmă arhitectul. Grigore Guţu mai crede că o soluţie la această problemă ar fi implicarea Asociaţiilor de Locatari. “Eu văd rezolvarea problemei prin termoizolarea întregii construcţii, ca să fie faţada finită cu o fişă coloristică clară, ce ar bucura ochiul. Ar trebui să fie formate Asociaţiile de Locatari, cum prevede legea cu privire la condominimum, după care urmează să fie făcute un set de acte urbanistice ce ar arăta concret cum se îndeplineşte lucrarea dată cu fişa coloristică”, menţionează arhitectul.

Dar până vom avea şi noi un proiect de reabilitare termică a blocurilor de locuit, fiecare face cum poate pe cont propriu. Şi de noi depinde dacă vom urâţi în continuare oraşul sau odată cu izolarea termică vom reface şi faţadele blocurilor, conform standardelor europene.

Materialele au fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.


Articolul precedentSistem de baterii solare “made in Rudi”
Articolul următorVoie bună de CRĂCIUN
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.