Ion Cibotărică: „Dreptul la vot al persoanelor lipsite de capacitatea de exerciţiu este încălcat”

0
51

Nici în această toamnă persoanele lipsite de capacitatea de exerciţiu nu vor putea să voteze la scrutinul prezidenţial, deoarece Codul electoral al Republicii Moldova le interzice persoanelor declarate incapabile să participe la alegeri sau referendumuri. În interviul de mai jos, Ion Cibotărică, director de programe la Centrul de asistenţă juridică pentru persoanele cu dizabilităţi, explică gravitatea acestei încălcări în contextul restanţelor Republicii Moldova la implementarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

— Câte persoane lipsite de capacitatea de exerciţiu sunt înregistrate în prezent în Moldova?

— Nu există o statistică oficială, însă, potrivit datelor de la Ministerul Justiţiei, anual sunt înregistrate în instanţele de judecată din ţară circa 300 de dosare în care se invocă lipsirea de capacitatea de exerciţiu. În cercetările agenţiilor Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) se operează cu cifra de până la patru mii de persoane declarate incapabile în Moldova.

— În ce constă procedura de „deposedare” a capacităţii de exerciţiu?

— Temeiurile de lipsire a capacităţii de exerciţiu sunt prevăzute în Codul civil și Codul de procedură civilă. O persoană poate fi lipsită de capacitatea de exerciţiu la cererea autorităţii tutelare (Direcţiile de asistenţă socială), a rudelor apropiate ale persoanei sau a instituţiei de psihiatrie. Până nu demult, putea cere acest lucru și procurorul, însă, după modificările recente la legislaţia cu privire la procuratură, de la 1 august 2016 procurorului i s-a retras dreptul de a înainta astfel de acţiuni. Hotărârea de lipsire a capacităţii de exerciţiu se ia de către instanţa de judecată. De cele mai multe ori, judecătorii nu atrag atenţia cuvenită acestor cazuri și adoptă decizia doar în baza unor certificate medicale  care atestă că persoana respectivă este la evidenţa medicului psihiatru sau a fost internată într-un spital de psihiatrie.

— În Moldova, persoanele cu dizabilităţi intelectuale care sunt lipsite de capacitatea de exerciţiu pierd mai multe drepturi fundamentale, printre care: dreptul de a-și gestiona proprietatea, dreptul la căsătorie, dreptul de a-și alege locul de trai, dreptul de a decide asupra tratamentului medical etc. Se apropie alegerile prezidenţiale, iar persoanele declarate incapabile nu vor avea nici dreptul să voteze?

— Este adevărat. Potrivit Codului electoral, persoanele declarate incapabile nu au dreptul să aleagă și să fie alese. În practica internaţională, dreptul de a vota al acestor persoane nu este limitat. Asta prevede și Convenţia ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi. În majoritatea statelor europene, cel mai des se aplică „tutela parţială” (curatela), iar capacitatea este limitată într-o măsura redusă, doar pentru activităţi concrete, fiind revizuită periodic. Totodată, Comitetul ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi insistă ca și aceste reglementări să fie anulate, iar persoanele cu dizabilităţi intelectuale să aibă aceeași capacitate ca și ceilalţi cetăţeni, doar să le fie oferit suportul necesar în luarea deciziilor.

— În noiembrie 2016, autorităţile moldovenești vor raporta la Geneva, în faţa statelor membre ONU, cum și-au onorat angajamentele asumate acum patru ani în procesul Evaluării Periodice Universale…

— Încălcarea dreptului electoral este gravă și considerată ca restanţă a autorităţilor moldovenești nu numai în procesul Evaluării Periodice Universale. În aprilie 2017, Moldova va fi audiată de către Comitetul ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, unde va fi examinat primul Raport al ţării noastre privind implementarea Convenţiei ONU. În ceea ce privește respectarea articolului 12 al Convenţiei („Persoanele cu dizabilităţi au dreptul să fie recunoscute oriunde ca persoane cu drepturi în faţa legii. Persoanele cu dizabilităţi beneficiază de aceeași capacitate juridică ca și alte persoane în toate aspectele vieţii.”), Moldova nu prea are ce prezenta, fiindcă nu a făcut nimic timp de șase ani de la ratificarea Convenţiei.

Interviu de Lilia Zaharia

Din Codul civil al Republicii Moldova

Art. 19: „Capacitate de exerciţiu este aptitudinea persoanei de a dobândi prin fapta proprie şi de a exercita drepturi civile, de a-şi asuma personal obligaţii civile şi de a le executa”.

Publicaţie realizată în cadrul proiectului „Eforturi consolidate ale mass-media în promovarea drepturilor omului şi diversităţii”, implementat de Asociaţia Presei Independente, cu suportul proiectului ”Susținerea Instituțiilor Naționale pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Omului (INPPDO), conform recomandărilor Comitetelor Convențiilor ONU și Revizuirii Periodice Universale (UPR)”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova (PNUD) și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.


Articolul precedentConsilierii se întrunesc în ședință
Articolul următorMaraton teatral în memoria lui Veniamin Apostol
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.