Învățăm Împreună: Succesul educației incluzive în Soroca / VIDEO

1
194

În cadrul campaniei „Învățăm Împreună” la Soroca, a avut loc un proiect important susținut de Ministerul Educației și Cercetării, Centrul Republican de Asistență Psihopedagogică (CRAP) și UNICEF. Scopul principal al acestei campanii este de a îmbunătăți colaborarea intersectorială între autoritățile publice locale, instituțiile de învățământ, sectorul social, medical, mass-media, părinți și copii, pentru a asigura accesul la medii de învățare comune și pentru a găsi soluții în sprijinul educației incluzive.

Participanții au avut ocazia să exploreze modalități practice prin care membrii comunității și instituțiile publice pot colabora pentru a sprijini și promova educația incluzivă. Discuțiile au vizat îmbunătățirea culturii incluzive a comunității, prin creșterea înțelegerii și acceptării valorilor educației incluzive. De asemenea, s-a subliniat importanța acesteia pentru copiii cu dizabilități și cu nevoi speciale de învățare.

În ultimii 10 ani, municipiul Soroca a făcut progrese semnificative în promovarea educației incluzive. În cadrul instituțiilor de educație timpurie, s-au integrat 83 de copii cu cerințe educaționale speciale, dintre care 37 au dizabilități, iar 11 copii cu dizabilități care nu frecventează grădinița sunt înregistrati la evidență. Serviciile de suport au fost instituite în două instituții, iar în alte trei au fost create servicii specializate. Doar o grădiniță oferă un pachet complet de servicii incluzive, furnizând asistență în domenii precum logopedie, psihologie, CDS, psihopedagogie și kinetoterapie.

În instituțiile de învățământ, 375 de copii cu cerințe educaționale speciale sunt școlarizați în 31 de școli, iar din aceștia, 128 au dizabilități. În 27 de instituții au fost stabilite Centre de Resurse pentru Educație Incluzivă (CREI), unde activează 30,45 unități de CDS. De asemenea, s-au dezvoltat servicii specializate, precum psihologi în 8 instituții și logopezi în 2 instituții. Din cele 45 de instituții școlare, 5 sunt dotate cu tehnologii asistive.

În ceea ce privește creșterea competențelor și implicării, se poate observa o îmbunătățire semnificativă a profesionalismului cadrelor didactice. Totodată, implicarea părinților în procesul de educație incluzivă a crescut, inclusiv prin participarea activă în proiecte educaționale și transfrontaliere. Aceste eforturi comune reflectă angajamentul și determinarea comunității în construirea unui mediu educațional mai incluziv și mai adaptat nevoilor diversificate ale tuturor copiilor.

Această inițiativă vine în contextul necesității de a oferi un sprijin mai bun copiilor cu dizabilități, pentru a le asigura o educație de calitate într-un mediu care să le respecte și să le răspundă nevoilor lor specifice. Astfel, campania „Învățăm Împreună” își propune să creeze o societate mai incluzivă și mai echitabilă, unde fiecare copil să aibă șansa de a învăța și de a se dezvolta în mod armonios.

  • ETICHETE
  • DC
Articolul precedentCum trebuie să procedezi dacă spargi un produs în magazin. Ești obligat să plătești daunele?
Articolul următorMetoda cea mai simplă de urgentare a dosarelor de cetățenie română din 2018-2020 / PUBLICITATE

1 COMENTARIU

  1. Echipa SAP Soroca, vă mulțumește pentru reportajul ce ne-a ajutat să sensibilizăm ceea ce este educația incluzivă! Suntem convinți, că prin acest reportaj vom începe o colaborare permanentă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.