
Comisia pentru Situaţii Excepţionale a raionului Soroca s-a reunit la data de 27 noiembrie într-o ședință. Conducătorii serviciilor de intervenție au făcut bilanțul activității. conducătorii serviciilor, direcțiilor și întreprinderilor din raion au raportat despre gradul de pregătire pentru sezonul rece al anului.
Mihai Borș, șeful Direcției Situații Excepționale Soroca, a prezentat raportul de activitate pentru 10 luni ale anului curent. Printre altele, raportorul a menționat măsurile întreprinse de salvatori pentru a elimina urmările ploilor torențiale din acest an. Datorită detectoarelor de fum instalate anul trecut de pompieri în casele persoanelor social-vulnerabile securitatea acestora a crescut, a mai spus Borș și a solicitat autorităților soluții pentru a instala cât mai multe detectoare în raionul Soroca. De asemenea, șeful DSE a comunicat despre dotarea tehnică a direcției, accesul la hidranți și alte surse de apă în caz de incendiu etc. În același context s-a menționat că sunt insuficiente posturi de pompieri în localitățile îndepărtate de centrul raional și necesitatea creării acestora.
Igor Brighidin, inspector DSE, a comunicat despre necesitatea creării Centrului de dirijare a DSE în raion și condițiile pe care acesta trebuie să le întrunească. Drept locație este propusă Unitatea de Salvatori și Pompieri, lucru care va fi decis ulterior.
La fel în cadrul ședinței au fost audiate rapoartele serviciilor responsabile privind pregătirea economiei şi sferei sociale a raionului Soroca către perioada toamnă — iarnă 2019-2020, cât și raportul prestatorilor de servicii pentru deservirea cazangeriilor din instituțiile bugetare ale raionului. Potrivit reprezentantei SA ”Drumuri Soroca”, întreprinderea are 1600 tone de material antiderapant pentru presărarea drumurilor pe timp de iarnă și tehnica necesară pentru a interveni. Totuși, la prima ninsoare, mai multe autobuze care transportă elevi spre școlile de circumscripție nu au putut circula, a remarcat președintele raionului Veaceslav Rusnac, și a solicitat responsabililor să-și îndeplinească obligațiile cu maximă responsabilitate.
Marcela Soficiuc, reprezentanta Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, a menționat că cca 2000 de familii din raion beneficiază de ajutor pentru perioada rece a anului (500 lei) pentru luna noiembrie. (Potrivit informației actualizate de către DASPF, 7361 familii din raion vor beneficia de acest ajutor pentru luna noiembrie – n.a.)
Au mai raportat despre gradul de pregătirea pentru iarnă conducătorii Direcției Învățământ, Spitalului Raional, ai întreprinderilor SA “RED-Nord” și „Sor-Gaz”, „Moldtelecom”, precum și reprezentanții întreprinderilor ce deservesc cazangeriile instituțiilor bugetare din raion.
Veaceslav Rusnac, care este și preşedinte al Comisiei Situații Excepționale, a solicitat celor prezenţi monitorizarea permanentă a situaţiei pe timp de iarnă şi întreprinderea promptă a măsurilor în caz de situaţii excepţionale.
foto: soroca.md