Intimidarea observatoarei Promo-LEX la Soroca, CECE respinge acuzațiile  

0
435

Misiunea de Observare Promo-LEX a prezentat informații despre incidentele din ziua alegerilor locale generale, printre care și un caz din Soroca. Potrivit informației publicate pe site-ul organizației, observatoarea Promo-LEX, Natalia Vrabie, ar fi fost intimidată și presată psihologic.

CECE II Soroca, 29. Observatorul Promo-LEX, este intimidată și presată psihologic de Președinta CECE II Soroca Zabrian Stela la fel de Vicepreședintele CECE II Soroca Ursu Veaceslav, pe motiv că observatoarea Vrabie Natalia a reflectat obiectiv prestația CECE II Soroca pe parcursul campaniei electorale”, informează Promo-LEX.

Stela Zabrian, președinte Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale raionale nr. 29 Soroca, neagă acuzațiile. „Nimeni nu a fost intimidat! Doar ca am cerut dezmințire! Dumneaei a raportat ca nu a avut acces la contestații și hotărârile cu referire la ele, iar domnul Postică (director Promo-LEX – n.r.) a afirmat asta la nivel de televiziune Națională. In situația când hotărârile sunt plasata pe site-ul CEC-ului considerăm că e ridicol. Nu i-am permis sa fotografieze listele de subscripție la candidații independenți! Da. Dar ele conțin date cu caracter personal. Seria, nr. buletinului de identitate, adresa de domiciliu. Și acum sunt pe aceiași poziție. Consider că am avut dreptate că nu am permis să fotografieze listele de subscripție a candidaților independenți”.

Aceeași poziție are și vicepreședintele CECE Soroca, Veaceslav Ursu. “Îndeplinind funcțiile de exercițiu ale mele m-am străduit să fiu corect și toate hotărârile, toate acțiunile mele să le petrec în strictă conformitate cu prevederile  Codului Electoral (CE). Reprezentanta Promo-LEX a solicitat să facă cunoștință cu jurnalul și contestațiile depuse în circumscripția noastră. I-am prezentat jurnalul și i-am lămurit procedura conform regulamentului și CE conform la contestații. Neînțelegerea a apărut datorită faptului că doamna a solicitat să fotografieze. Eu am făcut trimitere la Codul Electoral și am zis că asta nu e de competența mea. Fotografierea, înregistrările video, audio, conform CE  le permite numai președintele. Am solicitat să se adreseze la președinte. Asta-i tot. Nu sunt de acord cu acuzațiile și am toate probele ca să demonstrez contrariul”, a menționat Ursu.

La finalul procesului de votare, observatorii Misiunii de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie 2019 au constatat 361 de incidente în diferite zone ale țării.

Asociația Promo-LEX este o organizație neguvernamentală, care are drept scop dezvoltarea democrației în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, prin promovarea şi apărarea drepturilor omului, monitorizarea proceselor democratice şi consolidarea societății civile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.