Anterior ați citit despre cum găsești un loc de muncă și cum scrii un CV bun, care ar scoate în valoare calitățile și aptitudinile tale, astfel încât să atragă atenția potențialului angajator. Interviul este a doua treaptă spre un job râvnit. Dacă ai fost invitat/ă la interviul de angajare, înseamnă că ai șanse să obții locul pe care îl dorești.
Pentru a trece cu brio interviul trebuie să te pregătești bine. Noi te ajutăm, oferindu-ți câteva dintre cele mai frecvente întrebări întâlnite lao astfel de conversație și sugestii pentru răspunsuri corecte, care te vor apropia de funcția râvnită.
Cine sunteți? Povestiți-ne câteva lucruri importante despre Dvs.!
Cu aceasta întrebare interlocutorul, de obicei acesta este specialistul în resurse umane sau chiar conducătorul instituției, așteaptă să audă ceva interesant despre tine, după care ar putea verifica experiența și credibilitatea ta.
Ar fi bine, înainte să răspunzi, să clarifici câte detalii se așteaptă să audă intervievatorul pentru o prezentare de câteva minute. Se recomandă să descrii pe scurt experiența profesională (3-5 min.). Cel mai bine este să te prezinți cu mai multe detalii și să accentuezi abilitățile și cât mai multe din rezultatele tale (15-20 min.).Poți scrie pe hârtie informațiile pe care vrei să le prezinți și să le repeți de câteva ori, ca să nu-ți scape nimic important.
De ce ați plecat de la ultimul loc de muncă?
Cu siguranță că această întrebare va fi adresată, urmărindu-se să se afle cauza plecării de la o companie pentru care ai lucrat, și dacă există riscul ca tu să pleci după o scurta perioada de angajare. Totodată în așa mod potențialul angajator vrea să afle ce te motivează pentru o așa decizie.
Se recomandă să răspunzi prin a spune adevărul. Poți enumăra câteva motive din care ai plecat, de regulă sunt mai multe. Printre motive poți stipula că ți s-a ivit o ocazie să obții o funcție cu mai multe responsabilități și mai multe oportunități de dezvoltare; să lucrezi într-o companie de renume în care puteai să-ți crești nivelul de profesionalism, etc.
Enumerați câteva dintre calitățile și neajunsurile pe care aveți
Angajatorul vrea astfel să afle cât de bine te cunoști, cât de obiectiv poți aprecia propriile calități și neajunsuri, dar și cât de onest și încrezut în sine poți fi astfel încât să spui lucrurilor pe nume.
Se recomandă să enumer câteva din punctele tale forte, de exemplu: comunicativ, concentrat pe rezultate, săritor la nevoie.
La capitolul puncte slabe poți menționa că uneori ești prea serios în intenția de a obține rezultate (în acest caz punctul tău slab poate fi văzut de fapt ca un punct tare, cum că ai fin o persoană serioasă și ambițioasă). Poți veni și cu alte variante de puncte slabe, însă fii atent să nu te defavorizeze prea tare în fața potențialului angajator.
Ce știți despre compania noastră?
Specialistul în resurse umane sau responsabilul de recrutare vrea să știe dacă ai avut interes și timp sa citești despre istoricul firmei sau cum te-ai pregătit cu informații despre companie și care au fost informațiile pe care tu le-ai selectat și reținut, ce a fost cel mai important pentru tine.
Începe cu o frază care să conțină câteva dintre cuvintele cheie folosite pe site-ul companiei și câteva cifre, dar schimbă discuția, oferindu-i o nuanță mai personală. Poți spune că ești de acord cu abordarea firmei la cutare capitole, că te regăsești în ea, că poți contribui la atingerea obiectivelor companiei etc.
De ce vreți să lucrați la noi?
Această întrebare va suna neapărat! Angajatorul vrea să afle cât de mare este motivația pentru funcția vacantă și interesul tău pentru companie/întreprindere.
Ar fi bine ca în răspunsul tău să sune mai multe calități ale companiei, cum ar fi: Aveți renume, sunteți bine cunoscuți pentru profesionalism, culturii organizațională, meritocrație, aici văd posibilitatea de creștere pe termen lung etc.; Nu cumva să spui că vrei acest job pentru că au salarii mari și doar atât.
De ce ar trebui să vă angajăm anume pe Dvs?
Daca angajatorul nu considera ca ai ceea ce căuta, nu îți va adresa aceasta întrebare, așa că ia-o ca pe un semn bun. Acum trebuie să asiguri angajatorul că tu nu te vei limita la obiectivele puse, dar vei face performanță, că abilitățile si competentele mele vor aduce un plus companiei și că te vei adapta ușor culturii organizaționale și echipei.
Cum vă vedeți peste 5 ani?
Potențialul angajator vrea să cunoască planurile în privința carieri tale, daca ai ambiție și dacă poziția pentru care ai aplicat din companie va contribui la atingerea țelurilor tale.
Se recomandă să dai un răspuns obiectiv și realist, pe cât se poate de sincer. În cazul în care acest job este ceea ce își dorești și platforma pe care vei putea crește – o spui. În caz contrar, spui că aceasta poziție este o oportunitate valoroasa de a te dezvolta și a contribui pozitiv la cariera ta, dar și la evoluția companiei în care vrei să lucrezi.
Ce salariu credeți că trebuie să aveți?
Aici se încearcă să se afle cum îți apreciezi munca și felul in care știi sau nu sa negociezi salariul. Trebuie să fii bine documentat, informat despre nivelul de salarizare în companie, dar și salariile oferite în domeniu pentru jobul la care aspiri. Ia in calcul neapărat si nivelul tău de pregătire și experiența anterioara și apoi alege suma cea mai mare care respectă toate aceste criterii. Lasă loc pentru negociere însă, angajatorul va aprecia asta.
Acum puteți să ne întrebați Dvs. ceva, dacă doriți
Această propunere este o șansă să aflăm și noi anumite informații necesare pentru a decide definitiv să te angajezi în firma respectivă,dar și a evidenția o dată în plus interesul pentru job și întreprindere.
Evită să întrebi despre salarii mari program de lucru lejer sau alte lucruri de genul, cre nu te pun într-o lumină bună, în calitate de candidat pentru funcția vacantă.
Acum ești pregătit! Succes!