Interesele copiilor şi tinerilor au prioritate!

0
159

,,Toţi copii au dreptul să-şi exprime gândurile. Copiii trebuie să fie întrebaţi în probleme care îi interesează. Opinia lor trebuie respectată acasă, la şcoală, în deciziile luate de autorităţi şi de instanţele judecătoreşti”.  (Drepturile mele, Partea II)

La început de an şcolar, colectivului fiecărei clasei se face cunoştinţă în lista disciplinelor opţionale, din care elevii, neconstrînşi de nimeni, adică absolut benevol, pot şi trebuie să selecteze două. Odată încheiată selecţia, se scriu cererile respective şi problema e rezolvată. Aceasta la modul teoretic. La modul practic, însă, lucrurile în diferite instituţii de învăţământ se prezintă diferit: în unele e ordine, în altele – nu prea. Primii, care nărăvesc morţiş să influenţeze alegerea copiilor, sunt părinţii: ,,Mucosul (mucoasa) este dator (datoare) să asculte de mama şi de tata, iar nu să facă ce-i trăsneşte prin cap lui (ei), căci părinţii au mai multă experienţă de viaţă şi cunosc mai bine de ce are nevoie odrasla lor…”.  După ei urmează diriginţii şi profesorii ce predau cursurile în cauză şi care dispun de destule pârghii pentru a-şi impune propria voinţă şi a o călca în picioare pe cea a clasei. Deşi rar, îşi pot permite anumite intervenţii în procesul dat şi organizatorii, şefii de studii şi chiar directorii. Cu alte cuvinte, pentru a nu-şi aprinde paie în cap, gimnaziştii sau liceenii urmează să facă pe voie altora, iar nu să procedeze după bunul lor plac.

În conformitate cu Articolul 12 al Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, acesta din urmă are ,,dreptul de a exprima liber opinia sa asupra oricărei probleme care îl priveşte, opiniile copilului fiind luate în considerare avându-se în vedere vârsta sa şi gradul său de maturitate.” Ratificată de parlamentul Republicii Moldova la 12 decembrie 1990, Convenţia cu privire la Drepturile Copilului este în vigoare pentru ţara noastră din 25 februarie 1993. Aşa că, domnilor şi doamnelor părinţi, domnilor şi doamnelor pedagogi, fiţi amabili şi ne respectaţi drepturile!

Vlada Griţco, elevă în clasa a IX-a ”A” la IPLT „I. Creangă” din or.Soroca,

membră a Cercului de jurnalism şi ştiinţe ale comunicării 


Articolul precedent(De)gheretizarea oraşului Soroca?
Articolul următorInsistăm şi dorim să studiem Istoria RELIGIILOR!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.