La Soroca are loc instruirea recenzorilor pentru recensământ

0
1063

În perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024, în Republica Moldova se va desfășura Recensământul Populației și Locuințelor. Apelul autorităților este ca cetățenii să coopereze cu recenzorii, să nu le fie frică să comunice date despre familiile și locuințele lor, despre membrii familiilor, deoarece datele colectate vor ajuta statul să elaboreze politici publice pentru următorii ani, care să aducă mai multă finanțare în anumite domenii sociale, să aloce finanțări mai consistente acolo unde, cu ajutorul răspunsurilor cetățenilor, se vor constata lacune și neajunsuri.

Pe parcursul mai multor zile la Soroca are loc instruirea persoanelor care vor fi antrenate în procesul de recensământ. Raisa Zabrian, șefa Direcției Statistică Soroca, afirmă: ,,La moment suntem în procesul de instruire a recenzorilor, a căror principală activitate va fi ieșirea în teren și contactarea față în față cu persoanele recenzate. Durata recensământului va fi de două luni. După aceea, va urma un post-recensământ de trei săptămâni, în care va fi formată o nouă grupă de recenzori și supervizori care vor verifica activitatea recenzorilor în teren. Aceștia vor fi selectați din alte sectoare ale raionului, nu din teritoriul în care au activat inițial.

Fiecare cetățean este obligat să participe la recensământul populației, deoarece este foarte important să cuprindem absolut toată populația pe care o avem în teren. Este esențial să aflăm care este situația actuală. Recensământul nu se referă doar la numărarea populației, ci și la aspecte legate de naționalitate, cetățenie, ocupație etc. În plus, acesta se vor solicita informații despre condițiile de trai :  avem apă, avem baie, duș.”

Svetlana Cojocaru, în calitate de supervizor, coordonează activitate a cinci recenzori din cinci localități și exprimă speranța că tot procesul va fi finalizat cu succes. Ea a declarat că în cadrul instruirilor au primit răspuns la mai multe întrebări care au apărut pe parcurs.

Amintim, că recensământul are loc pe întreg teritoriul țării o dată la 10 ani și are drept scop numărarea populației, dar și acumularea unor informații cum ar fi apartenența etnică, religia, nivelul de educație sau angajarea în câmpul muncii. Acesta este al treilea recensământ din Republica Moldova: primul a avut loc în 2004, al doilea în 2014.


Articolul precedentFALS: Guvernul pregătește o lovitură pentru angajații din sistemul educațional, care vor rămâne fără loc de muncă după un ordin al ministrului Educației
Articolul următorSoroca se pregătește pentru Gala Premiilor în domeniul Culturii: și voi îi puteți înainta pe cei mai buni!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.