INFORMARE, RAZII, AMENDARE: Cum se implică poliția din raionul Soroca în combaterea COVID-19

0
1901

În lupta împotriva COVID-19, care a afectat mai întâi China, apoi mai multe țări europene, inclusiv Republica Moldova, sunt antrenate toate forțele posibile. Afară de lucrătorii medicali, care se pomenesc față în față cu virusul, uneori, cum demonstrează realitatea, fără echipamentul elementar de protecție, în activitățile de prevenire și combatere a răspândirii coronavirusului sunt antrenați și polițiștii. Am discutat cu Alexandru Cebotari, șef adjunct al IP Soroca, comisar principal, care ne-a povestit despre rolul și acțiunile întreprinse de poliție în raionul Soroca în contextul epidemiei de coronavirus de tip nou. 

– Cum se implică poliția din raionul Soroca în prevenirea răspândirii COVID-19 și respectarea recomandărilor autorităților publice centrale și locale pe timpul epidemiei de coronavirus?

Alexandru Cebotari. Foto: Facebook/IP Soroca

– În scopul prevenirii răspândirii infecţiei Covid-19 angajații Inspectoratului de Poliție Soroca întreprind un șir de măsuri prevăzute de legislația în vigoare, Hotărârile Comisiei naționale extraordinare și raionale de sănătate publică, inclusiv recomandările MSMPS și OMS. Polițiștii supraveghează persoanele venite de peste hotarele țării, privind respectarea restricțiilor impuse de autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile; verifică conformarea agenților economici ai unităților de comerț, agrement, recreere, sălilor de sport, centrelor sportive, sălilor de fitness, sălilor de concerte, muzeelor și a altor unități pentru antrenamente și recreere privind sistarea activității unităților pe care le administraeză; contribuie la asigurarea respectării ordinii și securității publice, precum și aplicarea și executarea măsurilor instituite privind măsurile individuale și colective de protecție împotriva infecției cu “Covid-19”. Zilnic, colaboratorii poliției, organizează pe teritoriul raionului Soroca măsuri de informare și sensibilizare a cetățenilor prin folosirea difuzoarelor sonore ale dispozitivelor girofar ale 12 unități de transport speciale ale Poliției, privind comportamentul și regulile de igienă personală.

– Câți colaboratori de poliție din raion sunt antrenați în desfășurarea activităților enumerate mai sus?

– În jur de 80 angajați ai IP Soroca, din numărul total de 158 angajați, ofițeri și subofițeri, activează zilnic și întreprind măsuri de prevenire și combatere a infecției cu Covid-19.

– În perioada epidemiei de COVID-19, ce atribuții/drepturi mai au polițiștii pentru a combate răspândirea virusului?

– IP Soroca a elaborat o bază de date a persoanelor care se află în autoizolare la domiciliu, efectuând monitorizarea eficientă a acestora de către angajații poliției. În cazul eschivării de la tratament a persoanelor infectate cu Covid-19, angajații poliției potrivit  art.25 alin.(5) pct.13) Legii nr.320/2012 cu privire la activitatea Poliției și statutul polițistului, sunt împuterniciți să intre sau să pătrundă, în modul stabilit de lege, utilizând la necesitate mijloace speciale, în orice încăpere sau proprietate în împrejurări excepționale care pun în pericol securitatea publică și siguranța persoanelor.

În prezent, în Republica Moldova sunt confirmate 199 cazuri de COVID-19

– Ce riscă cetățenii care nu se conformează tuturor regulilor de combatere a răspândirii coronavirusului, mai ales că a fost modificată și legislația de când în Republica Moldova  au fost confirmate mai multe cazuri de COVID-19?

Polițiștii soroceni la datorie. Foto: IP Soroca

– În scopul asigurării protecției și prevenirii răspîndirii infecției “Covid-19”, au fost operate unele modificări în prevederile Codului Contravențional și Codul Penal.

  Așadar, Codul Contravențional prevede sancționarea persoanelor pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemic, art.761

Alin. (1) Nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, se sancționează cu amendă de la 450 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice (22500 lei- 25000 lei), cu amendă de la  1000 la 1500 de unități convenționale aplicată persoanei juridice (50000 lei- 75000 lei).

Alin. (2) Prezentarea intenționată a unor date false sau incomplete ori refuzul de a prezenta datele necesare pentru completarea fișei epidemiologice se sancționează cu amendă de la 450 la 500 de unități convenționale aplicată persoanei fizice(22500 lei- 25000 lei).

Au fost aplicate sancțiuni sub formă de amendă în mărime totală de 1800 unități convenționale, echivalentul a 90000 lei.

Codul Penal prevede răspîndirea bolilor epidemic, Art. 215.

 Alin. (1) Nerespectarea măsurilor de prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a provocat răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 720 la 1000 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 3 ani, iar persoana juridică se pedepseşte cu amendă în mărime de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale cu (sau fără) lichidarea persoanei juridice.

 Alin. (2) Aceleaşi fapte soldate din imprudenţă cu vătămarea gravă sau medie a sănătăţii sau cu decesul persoanei se pedepsesc cu închisoare de până la 7 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, de la 2000 la 3000 unităţi convenţionale cu lichidarea întreprinderii.

-Câte amenzi și pentru ce au fost aplicate până acum în raionul Soroca? În care localități?

-În această perioadă de către angajații IP Soroca a fost întocmite cinci procese verbale cu privire la contravenții în temeiul art.761 (2) Cod Contravențional, pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și/sau combatere a bolilor epidemice. Au fost aplicate sancțiuni sub formă de amendă. Este vorba de trei persoane fizice și un preot, care au primit amenzi de 22500 lei fiecare, dar și un agent economic, care a fost amendat cu 75000 lei.

– Cum se protejază polițiștii de COVID-19, or profesia lor tot prevede expunere în fața virusului?

– Toți angajații Inspectoratului de poliție Soroca au fost instruiți privind măsurile individuale și colective de protecție împotriva infecției cu Covid-19. Sunt create condiții igienice și antiepidemice în cadrul subdiviziunii, angajații antrenați în serviciu de gardă, grupele operative, echipajele de intervenție sunt dotați cu echipamente individuale de protecție (mănuși, măști, costume, dezinfectante).

5 angajați ai MAI și 12 lucrători medicali, dintre care 4 din Soroca sunt confirmați cu COVID-19.

– Pe final, ce recomandări are poliția pentru cetățeni pe perioada situației de urgență instalată până la 15 mai?

 – Poliția îndeamnă respectarea prevederilor Hotărârilor Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică a Republicii Moldova, Comisiei raionale de sănătate publică Soroca, inclusiv recomandările MSMPS și OMS, printre care:

  • Persoanele care se află în afara domiciliului/reședinței sau altui loc de trai, sunt obligate să dețină asupra sa un act de identitate sau un alt înscris care confirmă identitatea persoanei;
  • Aflarea, în locuri publice, în grupuri mai mari de 3 persoane este interzisă;
  • Aflarea în afara domiciliului și în spațiile publice fără necesitate stringentă a persoanelor în vârstă de peste 63 ani este interzisă.

Prin respectarea tuturor recomandărilor societatea ar putea contribui substanțial în lupta împotriva răspîndirii infecției “Covid-19”.  Până la moment cetățenii la general respectă recomandările polițiștilor privind respectarea Hotărîrilor Comisiei naționale extraordinară de sănătate publică a Republicii Moldova și Comisiei raionale de sănătate publică Soroca.

-Vă mulțumesc pentru răspunsuri.


Articolul precedentSunteți buni la geografie? Testați-vă cunoștințele în jocurile online!
Articolul următorVIDEO: Soroca – file de istorie. Există un tunel sub Cetatea Soroca?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.