Inaugurarea casei sociale întârzie

0
46

Muncitorii trudesc cu zor ca să dea cât mai repede casa în exploatare
Fotograf: Vadim Şterbate

 

La 25 septembrie 2014 a fost lansat proiectul de construcţie a locuinţelor sociale în cele două blocuri abandonate de peste douăzeci de ani din preajma fostei Cantine nr. 9 (str. Ştefan cel Mare, 131/1 şi 132) din oraşul Soroca. Atunci s-a anunţat oficial că darea în exploatare urmează să aibă loc în luna noiembrie 2015, în prezent însă se vede că termenele de execuţie se amână şi mai este mult de lucru.

Ion Golovatîi, managerul proiectului:

Iniţial era cu 9 etaje, apoi se vorbea că va fi cu mansardă şi toţi aşteptau să vadă dacă va fi sau nu acceptată ideea, de aceea s-a tărăgănat. S-a hotărât să fie scos etajul tehnic pentru a se micşora din cheltuieli. Şi s-a dat proiectul la revizuire, unde au fost incluse şi lucrările suplimentare. Proiectarea şi verificarea a reţinut totul cu trei luni de zile, chiar dacă lucrările mergeau şi nu au fost stopate.

Am încercat să aflăm de ce s-a tergiversat reconstrucţia de la actualul manager al proiectului, Ion Golovatîi, arhitectul-şef al raionului Soroca. “Promisiunea ca această casă să fie dată în exploatare până în noiembrie a fost făcută de conducerea anterioară a raionului, care a fost responsabilă de acest proiect, eu am venit deja când s-a schimbat conducerea. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor insista ca noi să reconstruim doar etajele care erau, cele 5-6 etaje ale clădirii nefinisate, ca să nu fie supraîncărcate fundaţiile. Experţii spuneau ca noi să nu construim şi alte etaje, dar fiindcă din start proiectul era prevăzut pentru 9 etaje, la insistenţa noastră şi a primăriei s-a hotărât să facem toate cele 9 etaje. Toate casele cu 9 etaje se făceau cândva cu un etaj tehnic, pentru electricitate, încălzire, ventilare şi altele, inclusiv şi în acest proiect era aşa. Acum însă nu mai este necesar acest etaj, dar cineva de la Consiliul Raional a venit cu ideea ca să mai facem o mansardă deasupra etajului 9. Iniţiativa a aparţinut lui Boris Ivasi, care spunea că vom mai câştiga câteva apartamente. E clar că dacă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor a permis cu mare greu să ridicăm cel de-al 9-lea etaj, de mansardă nici vorbă nu poate fi. Ideea este bună, dar a apărut prea târziu, deoarece proiectul era deja făcut şi termenele stabilite. A dat în bară cu ideea asta”, ne-a spune arhitectul. Totodată, funcţionarul ne declară că este mulţumit de calitatea lucrărilor, care este una bună, iar în prezent acestea sunt executate în proporţie de aproximativ 65 la sută.

În luna noiembrie 2015 această casă urma să fie dată în exploatare
În luna noiembrie 2015 această casă urma să fie dată în exploatare

Boris Ivasi, fostul manager de proiect, pe atunci vicepreşedinte al raionului Soroca, ne-a declarat la rândul lui că el nu a fost frâna, ci catalizatorul proiectului. “Nu este vina mea acolo, ci datorită mie s-a scos etajul tehnic şi nu s-au cheltuit o sumedenie de bani acolo. Mansarda trebuia să fie făcută, dar nu au vrut ai noştri. Noi în loc de etajul tehnic puteam să mai avem opt apartamente la mansardă, dar administraţia noastră nu a dorit acest lucru. Am văzut că nu vor, aşa că am lăsat toată chestia asta, am hotărât să nu facem etajul tehnic cu înălţimea de 1,80 m, am făcut un pod mai jos şi am diminuat cheltuielile, s-a diminuat construcţia şi am făcut aşa ca ea să fie mai repede construită”, zice în replică Ivasi.

Boris Ivasi, fostul manager al proiectului:

Datorită schimbărilor mele s-au pornit lucrările mai repede. Problema tergiversării este în mărirea preţurilor care a fost şi proiectul necalitativ, care a necesitat o sumedenie de schimbări.

Totodată, Iunona Lungu, managerul Unității de implementare a proiectului, ne-a spus că blocul social va fi finisat până la sfârşitul primăverii: “În procesul executării lucrărilor antreprenorul a depistat un şir de lucrări neprevăzute şi modificări la proiectul de execuţie a lucrărilor, ceea ce a dus la extinderea termenului de executare. Avem la contractul de bază un acord suplimentar încheiat şi termenul de executare este stabilit în luna mai 2016”. Amintim că jumătate din cele 72 de apartamente urmează să fie date în chirie familiilor tinere sub 35 de ani, unde cel puţin unul din membri este angajat al instituţiilor bugetare, persoanelor cu dizabilităţi severe, persoanelor dezinstituţionalizate, orfani cu vârsta cuprinsă între 18 şi 21 ani, familiilor cu cel puţin 3 copii minori, celor cu un singur părinte în care cresc cel puţin 2 copii minori, şi familiilor care întreţin copii cu dizabilităţi severe. Ulterior urmează să fie alcătuită o comisie care va selecta familiile beneficiare.

 

P.S. În timp ce făceam fotografii cu viitorul bloc de locuinţe sociale, muncitorii s-au plâns că muncesc la negru. “Noi lucrăm de la 8:00 până la 17:00, dar fără carte de muncă şi nici poliţă de asigurare medicală nu avem. Recent m-am îmbolnăvit, şi când m-am dus la spital am plătit. Mulţi sunt aşa ca mine şi nu au nici măcar poliţă”, îmi spune bărbatul care a rugat să nu-i scriu numele. Acest lucru mi-a a fost confirmat şi de alţi colegi de-ai săi. În acelaşi timp, dirigintele de şantier, Petru Răilean, infirmă spusele subordonaţilor săi. “Cine anume s-a plâns? Toţi au cărţi de muncă şi poliţe de asigurare medicală, iar contractele se păstrează la sediul firmei din Chişinău”, ne spune acesta. Am încercat să aflăm opinia executorului despre tergiversarea proiectului şi despre problemele angajaţilor, dar reprezentanţii SRL “SARCO SERVICE” nu au răspuns la telefoanele companiei şi nici directorul acesteia la telefonul mobil.


Articolul precedentPatrimoniul cultural la baza dezvoltării economice a Sorocii
Articolul următorFC „Soroca” a stabilit un record: 17 victorii în 18 meciuri!
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.