În noaptea aceasta trecem la ora de vară: tot ce trebuie să știi pentru o tranziție mai ușoară

0
244

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 31 martie, Moldova trece la ora de vară. Ceasul se mută cu o oră înainte. Ora 03.00 va deveni ora 04.00, iar ziua de duminică va fi cea mai scurtă zi din an. Schimbarea orei poate provoca oboseală, dificultăți de concentrare și tulburări de somn, spun specialiștii.

Cum, când și cine a inventat schimbarea orei?

Istoria trecerii la ora de vară și de iarnă a început la începutul secolului XX. Decizia de a introduce ora de vară a fost luată în Germania în 1916, cu scopul de a economisi cărbune care ar putea fi folosit pentru război. Trecerea la ora de vară presupunea ajustarea ceasurilor cu o oră înainte față de ora standard pentru a se potrivi mai bine cu lumină zilei pe durata verii. Ideea schimbării timpului a fost rapid adoptată de alte țări, inclusiv de SUA și Anglia. Scopul principal al acestei acțiuni era economisirea energiei și reducerea consumului de resurse energetice. Ora de vară duce la economia de energie deoarece majoritatea populației este activă în timp ce este încă lumină afară. Studii mai recente au fost efectuate de un grup de cercetători canadieni la sfârșitul anilor 1960, care au demonstrat că schimbarea orei poate fi practică. Ei au descoperit că consumul de energie în Canada scade cu 1% în perioada orei de vară. Trecerea la ora de vară și de iarnă a devenit o practică obișnuită în întreaga lume, dar nu fără controverse. Unii experți în domeniul energiei cred că trecerea la ora de vară nu aduce economii semnificative și poate fi asociată cu anumite inconveniente pentru oameni.

Ce țări schimbă ora?

Trecerea la ora de vară și de iarnă se întâmplă în majoritatea țărilor lumii. Există aproximativ 70 de țări care schimbă ora pentru vara și iarna. Printre aceste țări se numără majoritatea țărilor europene, SUA, Canada, Australia și altele. În același timp, există țări care au renunțat la schimbarea orei. În 2019, Rusia a oprit schimbarea orei la ora de vară, iar Belarus și Kazahstan au făcut același lucru în 2021.

Când se schimbă ora în R. Moldova?

Trecerea la ora de vară și de iarnă în Moldova a început în 1981, când țara făcea parte din URSS. Conform deciziei Consiliului de Miniștri al URSS, schimbarea orei a fost introdusă pentru a economisi energie. Prima dată schimbarea orei la ora de vară a avut loc pe 1 aprilie 1981. În prezent, în R. Moldova, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie la ora 3:00 dimineața, adăugându-se o oră înainte.

Copiii și trecerea la ora de vară

În opinia medicilor, cele mai multe incomodități în acest caz le suportă copiii. În grădinițe, micuții deprinși să doarmă , să se alimenteze și să se joace conform orarului, în primele zile după trecerea la ora de vară obosesc mai repede. La fel și elevii claselor primare, părinții cărora știu că e foarte dificil să-și trezească odraslele după ce acele ceasornicului au fost mutate cu o oră înainte. Copiii trebuie să se adapteze, căci instituțiile școlare nu-și pot modifica orarul.

Consecințele trecerii la ora de vară asupra sănătății adulților

În primele zile după trecerea la ora de vară , care răpește o oră de somn, la medic vin mai mulți pacienți cu acuze de stare proastă, acutizare a bolilor cardio-vasculare, insomnii etc.

Un studiu a descoperit o creștere  a atacurilor de cord în ziua de luni după începerea orei de vară. Un alt studiu a constatat că riscul de accident vascular cerebral este  mai mare în cele două zile următoare schimbării de oră, în plus, numărul persoanelor spitalizate cu fibrilație atrială,  crește în aceste zile. De asemenea sunt constate și alte consecințe

Luarea deciziilor afectată

Oamenii de știință știu de mult timp că lipsa de somn poate afecta capacitatea ta de a gândi și de a lua decizii. Studiile arată, de asemenea, că persoanele care nu dorm suficient sunt mai susceptibile să riște și să facă greșeli. Acest lucru ar putea explica de ce există o creștere a erorilor medicale, a accidentelor de muncă și a accidentelor auto după ce oamenii își setează ceasurile în primăvară, spune Sabra Abbott, M.D., profesor asociat la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern și director al Clinicului de Medicină Circadiană Northwestern.  „În general, privarea de somn elimină funcțiile lobilor frontali din creierul nostru — aceasta este partea creierului care ne menține sub control și ne împiedică să facem lucruri pe care nu ar trebui să le facem”, spune Abbott. „Cu cât dormi mai puțin, cu atât ești mai probabil să cedezi impulsurilor și mai puțin probabil să iei decizii bune.” Un studiu din 2020 care a examinat datele despre accidentele de vehicule pe parcursul a 10 ani a constatat o creștere cu 6 la sută a accidentelor auto fatale în săptămâna de după ce oamenii își setează ceasurile în primăvară. Deoarece nu a existat o creștere similară în toamnă, când oamenii câștigă o oră de somn, autorii studiului au spus că creșterea a fost cel mai probabil explicată prin privarea de somn.

Dificultate în memorie și concentrare

Lipsa de somn afectează negativ memoria, durata de atenție și concentrarea, arată cercetările. Așteaptă-te să fii mai ușor distras și mai puțin productiv pentru câteva zile după o tranziție la ora de vară. Un studiu publicat în Journal of Applied Psychology a arătat o creștere bruscă a „lenevitului cibernetic” — folosirea internetului în scop personal în loc de lucru — în ziua de luni după schimbarea orei în primăvară.

Schimbări ale apetitului și poftelor de mâncare

S-ar putea să te simți mai înfometat decât de obicei în săptămâna de după schimbarea de oră, făcându-te mai predispus să mănânci mai mult, spun experții. Este parțial din cauza fluctuațiilor nivelurilor de hormoni din creierul tău. Chiar și un deficit de somn mic crește hormonul grelină — care te face să te simți flămând — și suprimă hormonul leptină, care te ajută să te simți satisfăcut după ce mănânci. Când acele senzații de foame apar, probabil te vei găsi ajungând după pizza, gogoși sau alte alimente bogate în grăsimi sau zahăr. De ce? Pentru că știința arată că atunci când ești privat de somn, ai tendința să faci mai puține alegeri sănătoase.

Iritare crescută

Probabil știi deja că atunci când ești obosit, dispoziția ta este afectată. Cercetările indică faptul că este mai greu să îți reglezi emoțiile atunci când nu ai avut o noapte bună de somn. Te simți irascibil, îngrijorat și mai probabil să răbufnești.


Cum te adaptezi mai ușor la ora de vară

Omul are nevoie în jur de trei zile pentru a se adapta la această schimbare. S-a demonstrat că cei care adorm mai târziu, după ora 22:00, se adaptează mai greu la ora de vară. Pentru a trece mai ușor peste perioada de acomodare, sunt recomandate exerciții moderate și este important să fie păstrat regimul de somn. Pentru a facilita adormirea, se va respira profund, cu ochii închiși, în jur de cinci minute.

Este recomandată și relaxarea musculară progresivă în poziția orizontală, de la degete și până la membrele superioare. Cât privește regimul alimentar, se va evita consumul produselor alimentare grase.  De asemenea se recomandă limitarea utilizării ecranelor cu lumină albastră înainte de culcare.


Articolul precedentHoroscopul zilei de sâmbătă, 30 martie 2024: Balanțele vor avea o zi agitată, află ce îți rezervă astrele astăzi
Articolul următorCum se taie corect trandafirii primăvara. Secretul pentru a face cele mai frumoase flori

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.