În atenția producătorilor agricoli: S-au modificat regulile de export în UE

0
38
Uniunea Europeană a devenit principala piaţă de desfacere pentru o serie de produse agricole din Moldova
Uniunea Europeană a devenit principala piaţă de desfacere pentru o serie de produse agricole din Moldova

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) avertizează că începând cu 14 decembrie 2019 au intrat în vigoare modificări ale legislației europene ce se referă la importurilor de produse de origine vegetală în UE.

    Altfel spus e vorba de măsurile de protecție împotriva pătrunderii organismelor dăunătoare plantelor în Uniunea Europeană, măsuri ce se extind asupra legăturilor comerciale (Republica Moldova, inclusiv ) cu statele membre UE, transmite  Mold-street.com.  Documentul are denumirea “Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2019/2072 al Comisiei din 28 noiembrie 2019 de stabilire a unor condiții uniforme pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/2031 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește măsurile de protecție împotriva organismelor dăunătoare plantelor, de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 690/2008 al Comisiei și de modificare a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2018/2019 al Comisiei”. Regulamentul stabileşte lista organismelor dăunătoare de carantină pentru UE, a organismelor dăunătoare de carantină pentru zone protejate și a organismelor dăunătoare reglementate care nu sunt de carantină pentru UE, precum și măsurile privind plantele, produsele vegetale și alte obiecte care vizează reducerea la un nivel acceptabil a riscurilor legate de aceste organisme dăunătoare.

   La fel este precizată şi lista organismelor dăunătoare reglementate care nu sunt de carantină pentru UE (ORNC) și a plantelor specifice destinate plantării, cu categorii și praguri.  Documentul mai prevede că semințele și alte plante destinate plantării, introduse pe teritoriul UE, deplasate în interiorul UE sau produse, înainte de 14 decembrie 2019, în conformitate cu cerințele aplicabile ale Directivelor în ceea ce privește prezența ORNC-urilor înainte de acea dată, pot, până la 14 decembrie 2020, să fie introduse sau deplasate pe teritoriul UE dacă respectă cerințele respective.

   Menţionăm că la începutul lunii octombrie 2019 Comisia Europeană a publicat o listă cu 20 de organisme considerate a fi organisme dăunătoare prioritare, precum gândacul japonez, gândacul asiatic şi agentul cauzator al antracnozei citricelor, cu un impact economic, de mediu şi social extrem de sever pe teritoriul UE. Selectarea organismelor dăunătoare se bazează pe evaluarea efectuată de Centrul Comun de Cercetare al Comisiei şi de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, care ia în considerare probabilitatea răspândirii şi a stabilirii acestor organisme dăunătoare, precum şi consecinţele lor pentru UE.

   De notat că Uniunea Europeană a devenit principala piaţă de desfacere pentru o serie de produse agricole din Moldova: de la grâne la prune şi respectiv măsurile de protecţie luate de UE au impact şi asupra Republicii Moldova, care prin Acordul de LIber Schimb s-a angajat să implementeze şi să respecte normele UE. 

SURSA: mold-street.com


Articolul precedentZinaida Greceanîi a propus orașului Gödöllő din Ungaria să se înfrățească cu Soroca
Articolul următorUn caz de rabie la o vacă a fost înregistrat în raionul Soroca
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.