În aşteptarea SMURD la Soroca

0
143

La Soroca urmează să fie creat un Detaşament al Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD), ce va fi amplasat pe teritoriul Direcţiei Situaţii Excepţionale de la marginea oraşului. Între timp toţi sunt în aşteptarea finisării noului bloc al unităţii de pompieri unde se vor afla şi echipajele SMURD. Edificiul urma să fie dat în exploatare la sfârşitul acestei veri, dar din cauza unor reţineri, inaugurarea ar putea să întârzie cu mai multe luni.

Mihai Borş, şeful Direcţiei Situaţiei Excepţionale Soroca, este totuşi încrezător în ceea ce priveşte implementarea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare în regiunea noastră. “Totul depinde de faptul când se va finisa clădirea, ne zice Mihai Borş. Dacă implementăm SMURD-ul, fiecare om trebuie să aibă condiţii. Şi fiecare angajat nu trebuie să stea afară sau în maşină, aşa că pe lângă clădirea pe care o avem am preconizat un dormitor pentru bărbaţi şi unul pentru femei. Iar în dormitorul pentru femei echipele SMURD se vor putea odihni. Sperăm că în 2016 o să venim la Soroca cu echipele SMURD”, a precizat responsabilul.

Detaşamentul SMURD din Soroca va fi dotat, ca şi cele din Bălţi şi Cahul, cu unităţi de transport performante, mai ales că parcul Substaţiei de Asistență Medicală Urgentă de la noi lasă de dorit. “Sunt trei urgenţe UAZ 452 care au numai două viteze, dintre care una nu lucrează, descrie situaţia şeful Direcţiei Situaţiei Excepţionale Soroca. În ultimul timp sunt cazuri când urgenţa ajunge timp de o oră, un caz recent la un incendiu din Niorcani, urgenţa a ajuns peste o oră şi ceva. Ba chiar şi în oraş pot ajunge în 30-40 de minute”.
Dotarea SMURD Soroca cu unităţi de transport pentru echipaje de prim ajutor şi ambulanţe pentru echipajul de Terapie Intensivã Mobilă ar ajuta la scăderea timpului de deplasare la intervenţii, deşi se pare că nu doar aceasta este principala problemă a medicilor de la urgenţă. Mircea Zagaievschi, şeful Substaţiei Asistenţă Medicală Urgentă Soroca, recunoaşte că unităţile din dotarea serviciului sunt sub nivel. “Într-adevăr, dacă luăm după uzura medie la unităţile de transport pe care le avem, la noi este depăşit normativul, ne-a declarat Mircea Zagaievschi. Normativul prevede până la 60 la sută, dar în legătură cu starea financiară noi nu ne putem permite îmbunătăţiri şi avem undeva la 80 la sută uzura medie. Situaţia clar că este gravă”. Şeful Substaţiei Asistenţă Medicală Urgentă mai zice că de vină pentru că echipajele medicale ajung cam greu sunt mai multe cauze.

“Unitatea de transport. Starea drumurilor care este la noi foarte gravă. Cu ce viteză poate să se deplaseze unitatea de transport pe strada Vasile Stroescu? Acolo, dacă dai un pic de accelerare, de două-trei ori foloseşti maşina şi deja trebuie dusă la reparaţie. Ar mai fi o cauză, pacienţii nedisciplinaţi”, ne relatează Mircea Zagaievschi. Cât priveşte pacienţii nedisciplinaţi, interlocutorul ne prezintă o statistică precum că 30-40 la sută din apeluri la 903 sunt solicitări “neargumentate” pentru serviciile medicale de urgenţă, iar mulţi dintre aceştia ar putea să se adreseze la medicul de familie. Crearea detaşamentului SMURD la Soroca ar uşura munca medicilor de la Serviciul de Urgenţă, spune şeful acesteia. “În principiu, eu mă gândesc că va fi mai uşor. Noi la moment avem şapte echipe, cinci la Soroca şi două la Vărăncău şi Bădiceni. Sunt dese cazurile când toate echipele sunt la chemări şi apare o urgenţă majoră, accidente şi ei, dacă o să aibă posibilitatea, o să se deplaseze la chemare”.

Dar până când echipajele SMURD vor da o mână de ajutor colegilor de la “903”, la începutul lunii aprilie în Soroca a avut loc un exercițiu aerian cu implicarea unui elicopter al Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare din Iaşi. Mai întâi a fost simulată necesitatea transportării pe cale aeriană a unui pacient de la spitalul raional Soroca spre Bălţi, după care elicopterul a fost rechemat pe o şosea din preajma satului Ocolina, unde s-a improvizat un accident rutier. În aplicaţiile în care a fost testat SMURD prin verificarea sistemului de comunicare pentru cazuri excepţionale a fost inclusă şi locaţia spitalelor în sistemul GPS al elicopterului. În operaţiune au fost implicaţi medici, poliţişti, pompieri şi salvatori din Soroca, procesul fiind monitorizat de experţi, printre aceştia a fost şi Petre Trăilescu, inginerul-şef al detaşamentului aeromedical SMURD din România.

“De la Iaşi până la Soroca elicopterul ajunge în 30-35 de minute, iar ducerea pacienţilor la Bălţi durează maxim 15 minute, ne-a informat Petre Trăilescu. Faţa văzută sunt intervenţia autospecialelor, a elicopterului şi a altor mijloace de control antichimic, care se află în România. Precum şi o întreagă parte nevăzută, precum sunt sisteme de comunicaţii securizate de tip Tetra sau implementarea unui număr unic de urgenţă 112. Astea sunt beneficii directe plus legăturile foarte rapide care se pot realiza dintre spitalele de provincie cu competenţe limitate şi spitale importante unde pacienţii pot găsi un ajutor adecvat foarte rapid”, a accentuat inginerul-şef al detaşamentului aeromedical SMURD de peste Prut. Din echipajele SMURD din Soroca urmează să facă parte paramedici — persoane care vor asculta cursuri speciale de pregătire, inclusiv şi şoferii mijloacelor de intervenţie vor trebui să aibă pregătire paramedicală.


Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.


Articolul precedentCum a fost restaurată cetatea Soroca din bani europeni
Articolul următorBătrâneţe activă sau viaţa e frumoasă la orice vârstă
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.