Impresii vis-a-vis de vizita virtuală la Telenești

0
231

 „Tu-ți coroana mă-ti” am exclamat și eu laolaltă cu Emilian Crețu când am înțeles ce rateu a fost pentru delegația din Soroca imposibilitatea de a efectua vizite culturale la Telenești, Râșcani, Comrat, Taraclia. Vorbesc de Proiectul „Conexiuni multiculturale – societate unită” pe parcursul realizării căruia urma să cunoaștem mai îndeaproape, pe viu „arsenalul cultural” al conviețuitorilor noștri găgăuzi, ucraineni, bulgari, romi, ruși.

Tamara Coșciug: „Acest proiect a reușit să unească oameni de diferite etnii, viziuni,  care au contribuit la promovarea culturii, tradițiilor, datinilor. În urma întrunirilor online am rămas plăcut surprinsă de prestația bibliotecarilor din toate raioanele. Am călătorit virtual prin istorie, am cunoscut noi personalități, am descoperit frumoase datini și obiceiuri și un colectiv unit de bibliotecari care au demonstrat că împreună se pot face multe lucruri frumoase. Felicitări pentru organizatori și în special pentru doamna Maria – inima și pulsul acestui proiect. Ce frumos se leagă între ele obiceiurile și tradițiile, am vizionat un filmuleț despre un frumos obicei de la sudul Moldovei la bulgari și mă gândeam cât de mult se aseamănă cu un obicei al romanilor de la sud.  Se numește Lăzărelul și se cântă ,,Cine joaca Lăzărelul, joaca Iana și joiana. Asta ne unește și ne dă curaj și puteri să uimim și în continuare utilizatorii fideli ai bibliotecii”.

Până la ziua de azi am cunoscut un șir de aspecte spirituale din viața acestora: cum se îmbracă, cum își organizează timpul liber, ce lecturează, ce muzică preferă, căror idoli se închină, ce sărbători serbează. Proiectul a reușit să cultive celor implicați un alt nivel de cultură în relațiile interetnice cu conaționalii. Un nivel mai înalt menit să depășească barierele de orgoliu, culoare politică, viziuni, și să tragă după sine depășirea barierelor educaționale. Atât pe mine cât și pe coechipierii mei doamnele Tamara Coșciug, specialist principal Secția Cultură și Turism Soroca și Gaja Viorica, șef sala multimedia a BM „M. Sadoveanu” munca la acest proiect ne-a transferat într-o lume nouă, o lume frumoasă din punct de vedere spiritual, care a exclus din cotidian urâciunea de care am obosit, nepăsarea care predomină la toate nivelurile, orgoliul cu care ne ciocnim la fiecare pas ne-a pus accentul pe frumos. Frumosul care ne ajută să câștigăm o „bătălie” culturală întru binele relațiilor.

Viorica Gaja: „Arta populară din RM este bine cunoscută prin îndeletnicirile meșteșugărești ale oamenilor de diverse etnii. Ea este cunoscută prin țesăturile ornamentale, prin portul popular, prin prelucrarea artistică a loziei, pietrei, prin îndemânarea de a decora casa mare etc. Ornamentele şi cromatica lucrărilor se disting prin armonia culorilor şi simetria compozițională de la etnie la etnie. Manifestările populare, cum ar fi: claca, jocul, târgurile; sărbătoarea Crăciunului, a Paștelui, a Anului Nou, a Duminicii Mari etc. – toate acestea au un farmec deosebit – în care se demonstrează portul popular, dansul strămoșesc, cântecul haiducesc ş. a.  Fiind implicați în acest proiect am aflat că deși suntem diferiți după naționalitate – ne unește aceiași cultură, tradiții și obiceiuri. Curaj și succese neobositei doamne Maria Furdui în implementarea acestui și multor altor proiecte necesare comunității moldave. În continuare ne așteaptă încă multe provocări virtuale împreună cu gazdele bibliotecilor Râșcani, Comrat, Taraclia și Soroca”. La Soroca în vizită colegii noștri sunt așteptați în data de 3,4,5,6 octombrie.

În data de 3,4,5,6 august urma să facem o vizită la Telenești și să participăm la un șir de evenimente înmănuncheate în genericul „Unici și nemuritori prin tradiții și obiceiuri”, dar situația e de așa natură că ne-am deplasat la Telenești și am cunoscut cum sărbătoresc românii moldoveni sărbătorile de vară și ce tradiții respectă online. Dar și această vizită neobișnuită ne-a convins că Teleneștiul nu-i afectat de criză culturală. Atâția oameni bravi, atâția purtători de tradiții am cunoscut. Dar câtă sinceritate au depus în tot ce-au făcut. Începând cu doamna directoare a BP „V. Alecsandri” Maria Furdui, cu doamna vice-directoare Aurica Dobjanschi urmate de un șir de oameni de valoare, care contrar tendințelor moderne de a se depărta de trecut ca de ceva învechit mențin zestrea de valori pentru prezent și viitor. Ca să le transmită generațiilor de azi și de mâine.

Eugenia Railean


Articolul precedentPlanifici o călătorie în Ucraina? Află noile reguli de traversare a frontierei
Articolul următorLiber pentru drone: Nu mai este nevoie de permisiunea ACC pentru operarea dronelor-jucărie
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.