Substația Asistență Medicală de Urgență Soroca a primit 180 de teste rapide pentru COVID – 19

0
173

  Începând cu ziua de marți, 7 septembrie, toate ambulanțele din Republica Moldova au fost echipate cu teste rapide pentru COVID-19. Și SAMU Soroca a primit 180 astfel de teste rapide.

   ”Suntem de un an și jumătate în pandemie. Au fost perioade grele cu criză de echipamente, de protocoale, de teste. Dacă nu testezi, nu depistezi. Însă, din ianuarie, în țară sunt suficiente teste rapide antigen. În spitale, la medicul de familie. Nu însă și pe ambulanțe. Echipele medicale nu aveau acest mic ajutor când suspectau COVID-19. Iar pacientul a doua zi dimineața, o lua în căutarea unui laborator public sau privat să clarifice situația, purtând infecția de ici-colea. De marți toate ambulanțele din țară sunt echipate cu teste rapide în ajutor medicilor și pacienților. Cereți, vă rog, să vi se facă testul rapid dacă ați solicitat ambulantă și există cea mai mică suspecție de COVID-19. Sănătate să aveți și să trecem împreună peste tot ce e mai greu”, a declarat ministra Sănătății.
   Contactat de noi, domnul Mircea Zagaevschi, șeful Substației Asisitență Medicală de Urgență Soroca a confirmat faptul că și unstituția pe care o conduce a primit inițial 180 de teste rapide: „Aceste teste sunt repartizate câte 20 la fiecare din cele 8 echipe, iar altele 20 rămân în stoc și se utilizează în caz de necesitate. Ulterior, când toate testele se utilizează ni se livrează alte teste… Acestea sunt efectuate de medicii noștri, iar rezultatele sunt gata în timp de 5-8 minute”.
   În dependență de starea persoanei testate pozitiv, aceasta se transportă, respectiv la unitatea medicală respectivă – dacă există indicii clare de spitalizare sau, în caz de stări medii ori ușoare,despre caz se anunță medicul de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.