Scăldatul în Nistru: în oraș da, în sate ba! / VIDEO

0
967

În perioada caniculară oamenii care nu au posibilitatea să meargă la mare, preferă pentru odihnă, umbra pădurilor sau scăldatul. Deși tradițional de sute de ani strămoșii noștri se scăldau în Nistru, oriunde doreau, acum acest lucru este strict reglementat. Scăldatul în Nistru este pentru mulți locuitori ai raionului Soroca, mai ales pentru cei care trăiesc pe malul râului, un mod obișnuit de odihnă. Puțini știu însă că doar în municipiul Soroca este permis scăldatul în Nistru, în restul raionului acest lucru este interzis. Locurile permise pentru scăldat sunt la plaja din preajma stației de salvare și cea de la Soroca Nouă.

Conform unei Hotărâri a Guvernului din anul 2017, în fâşia de protecţie a frontierei de stat, care coincide la noi cu apa Nistrului, se interzice inclusiv scăldatul şi alte activităţi de agrement în afara zonelor de relaxare aferente bazinelor acvatice destinate odihnei şi scăldatului. Cu toate că oamenii din satele de pe malul Nistrului ar vrea, ca mai înainte, să se scalde în Nistru, în preajma localității lor, aceștia nu au dreptul și nici condiții pentru o astfel de relaxare.

Reportajul este realizat în cadrul unui proiect sponsorizat de Fundația Thomson Reuters ca parte a Asistenței pentru mass-media independentă din statele Parteneriatului Estic, care este finanțat de Biroul pentru Dezvoltare, Comunitate și Dezvoltare al Regatului Unit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.