Ion COȚAGA: „Anul trecut am strans o tona la hectar, iar anul asta se preconizeaza 4,5 tone”

0
381

Recoltă bogată de cereale în acest an. În nordul Republicii Moldova a început secerişul, iar agricultorii sunt mulţumiţi şi spun că roada de grâu va fi mai mare de 4 ori faţă de 2020. Zilele trecute, mulţi dintre ei au primit motorină oferită de Guvernului României, care le este de mare ajutor acum, când au început treieratul.

Ion Coţaga a semănat 300 de hectare de grău şi orz în satul Egoreni, raionul Soroca. Şi dacă anul trecut roada i-a fost afectată de secetă, acum agricultorul e sigur că-şi va umple hambarele.

ION COŢAGA, agricultor: „De om avea noroc şi om avea aşa timp vreo 8-10 zile noi credem că o să ne isprăvim. Anul trecut am strans o tona la hectar anul asta se preconizeaza 4,5 tone”.

Fermierul a primit din partea României combustibil în valoare de 30 de mii de lei, care îi este acum de mare folos.

ION COŢAGA, agricultor: „Chiar acum două zile în urmă, sâmbătă am primit motorină care ni s-a promis de la Guvernul României şi vreau să mulţumim din partea agricultorilor din Republica Moldova fraţilor de peste Prut. E de folos, eu direct am turnat-o în combină şi pe patru zile noi avem de strâns, la trei combine”.

MIHAI MORARI, combainer: „Roada se arată frumoasă faţă de anul trecut e mult mai frumoasă. O să ne străduim să o strângem la timp să o ducem în hambare”.

ION COŢAGA, agricultor: „În mână am măsurător de umiditate, cu dansul măsurăm şi grîul, floarea soarelui, porumb. Astăzi am început recoltarea grâului dar măsurătorul ne arată că umiditatea este de 15,4, probabil  o să mai zăbovim o  zi să se coacă mai bine, condiţia de strângere este de 13 % umiditatea”.

După recoltarea grâului şi orzului, va urma şi cea a rapiţei.

(SURSA: TvrMoldova)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.