CNAS: iată cine poate solicita îndemnizație în cazul decesului unuia dintre soți

0
101

  Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a anunțat că, persoanele,  soții sau soțiile cărora au beneficiat de pensie pentru limită de vârstă pentru o perioadă mai mică de 5 ani și au decedat după 01.01.2020, pot solicita indemnizația care se acordă în cazul decesului unuia dintre soți.

   Îndemnizația se solicită în termen de trei ani de la data decesului. Pentru a beneficia  de această îndemnizație, care se stabilește din luna depunerii unei cereri, trebuie să fie întrunite careva condiții, și anume: la data decesului, soţul decedat beneficia de pensie pentru limită de vârstă stabilită în condiţiile Legii privind sistemul public de pensii pe o perioadă de mai puţin de 5 ani după stabilirea pensiei, iar decesul a survenit după 01.01.2020;  soţul supravieţuitor, indiferent de vârstă, a avut cel puţin 15 ani de căsătorie cu persoana decedată.

Pe de altă parte, îndemnizaţia în cazul decesului unuia dintre soţi se acordă indiferent dacă soţul supravieţuitor este sau nu beneficiar de pensii în sistemul public de pensii, cu condiţia că pensia aflată în plată a soţului supravieţuitor sau venitul lunar asigurat realizat de către acesta în luna decesului soţului nu depăşeşte de 1,5 ori minimul de existenţă pentru pensionari, conform datelor Biroului Naţional de Statistică disponibile la momentul solicitării indemnizației. Indemnizația urmează să fie solicitată în termen de trei ani de la data decesului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.