În fiecare zi, o persoană din Republica Moldova are nevoie de transfuzie de sânge

0
33

Donează sânge! Salvează o viață!

Întotdeauna cineva este între viaţă şi moarte şi are nevoie de sânge donat. După datele statistice, 100 de oameni din Moldova au nevoie de transfuzie în fiecare zi.

Sângele donat de tine este destinat persoanelor care suferă de maladii severe, celor care au suferit diferite accidente, mamelor şi copiilor în stare gravă. Prin donarea sistematică de sânge vei asigura o rezervă permanentă de sânge pentru tine, pentru apropiaţii tăi şi pentru cei care au nevoie. De altfel, m-au frapat cuvintele unui donator voluntar, care a spus că „Niciodată nu m-am gândit că ar putea fi o situaţie între viaţă şi moarte chiar în familia noastră”, de aceea s-a decis să doneze sânge.

Majoritatea oamenilor au emoţii când donează sânge pentru prima dată. Odată ce se conving cât de uşor este să donezi, se vor întreba din ce cauză au avut emoţii. Donarea este inofensivă sută la sută. Nu te poţi infecta când donezi sânge. Este un proces rapid, totul durează mai puţin de o oră şi nu este deloc dureros. Punctele de colectare a sângelui folosesc doar echipament de o singură folosinţă. În timpul unei donări sunt colectate 350-450 ml sânge, ce constituie mai puţin de 10% din circa 5-6 l de sânge din organism.

Ţine minte: sângele este un lichid unic şi nu poate fi înlocuit cu alt medicament. Sângele conţine: eritrocite — ce aprovizionează cu oxigen întreg organismul; leucocite — care ajută la combaterea infecţiilor; trombocite — care contribuie la coagularea sângelui; plasma — lichid care transportă eritrocitele, leucocitele şi trombocitele.

Orice donator de sânge este binevenit şi important. Poţi dona sânge la fiecare două luni. Donarea sistematică de sânge presupune un control medical regulat — o confirmare că eşti sănătos şi poţi oferi o susţinere celui care suferă. Cineva depinde de tine. Punctul de colectare a sângelui în or. Soroca se află în incinta Secţiei de transfuzie a sângelui a Spitalului raional Soroca.

Vă aşteptăm în fiecare joi din săptămână între orele 8.00 — 12.00. Telefon de contact: 0230 21163.

Ludmila GHERMAN, șefa Secției transfuzie, Spitalul raional Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.