„Bombă ecologică cu efect întârziat” de la Soroca urmează să fie „dezamorsată”

0
294

La Soroca au demarat lucrările de elaborare a Studiului de fezabilitate și de impact asupra mediului pentru construcția Stației de epurare a apelor uzate. La prima ședință de lucru, părțile implicate au discutat despre acțiunile ce urmează a fi efectuate în perioada mai-august 2021, transmite MOLDPRES.

Studiul de fezabilitate va fi elaborat de o companie franceză, cu suportul unui grant oferit de Banca Mondială din sursele Fondului multidonator Europa și Asia Centrală pentru dezvoltare, în valoare de circa 235 de mii de euro.

În cadrul studiului urmează să fie examinată situația curentă privind canalizarea și particularitățile apelor uzate, să fie efectuată analiza funcțională a operatorului Apă-Canal Soroca, să fie identificate cele mai eficiente opțiuni pentru epurarea apelor uzate, fiind evaluat impactul asupra mediului.

După realizarea Studiului de Fezabilitate, Banca Mondială ar putea oferi finanțare pentru elaborarea proiectului tehnic și construcția stației de epurare. Valoarea totală a investiției necesare pentru realizarea tuturor activităților proiectului „Securitatea Aprovizionării cu Apă și Sanitație în Moldova”, constituie estimativ circa 11 milioane de euro.

Lipsa unei stații de epurare la Soroca, care ar filtra apele reziduale, este considerată de specialiști drept o „bombă ecologică cu efect întârziat”, deoarece de două decenii deșeurile menajere curg direct în râul Nistru. În ultimii ani, autorităţile caută soluții şi finanțări pentru realizarea acestui proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.