Nicolae Dabija — o dovadă vie că Basarabia n-a murit și n-are gând să moară…

0
30

In memoriam: Nicolae Dabija a murit, Nicolae Dabija rămâne

Plouă trist. Plouă peste-o țară ruptă-n două”. În timpurile de restriște pentru neam, poetul i-a suplinit pe toți acei care o vreme au lipsit: preotul, oșteanul, învățătorul, filozoful. „Nicolae Dabija este vârful de lance al epocii sale, înnobilează generația de care se leagă speranțele confraților săi basarabeni”. (Ion Necula)

În anul 1975, editura „Cartea moldovenească” publică prima carte de versuri a lui Nicolae Dabija, „Ochiul al treilea”. „Îmi vine din ce în ce mai greu să deosebesc primăvara de rai, lacrimile de stropi — amețitor, amețitor se-învârt în jurul meu lucrurile văzute cu al treilea ochi!”… Este foarte greu să vorbești despre Nicolae Dabija, care ne-a părăsit, lăsând în sufletele noastre un gol imens, cu care nu ne putem împăca. A plecat la cele veșnice. Așa a vrut Dumnezeu.
A fost un poet al Cetății. În anul 1991, elaborează, împreună cu Aurel Silvestru și Sofia Bolduratu, manualele literatură română pentru clasa a V-a și Daciada. Mărturisesc că sunt onorată și fericită că l-am cunoscut din 1966 la Universitatea de Stat, Facultatea de Filologie, și am comunicat toți acești ani. Era pentru noi, colegii săi, un model de cumsecădenie, înțelepciune, modestie și dragoste pentru lectură. Am trăit clipe alese de colaborare, comuniune, prietenie, adică legătură de spirit, vise, idealuri. L-am ascultat atent și am învățat de la el foarte multe în campaniile electorale (PFD), în Parlament. A fost lider al generației „pașoptiste”, s-a afirmat ca poet, eseist, publicist, om politic și luptător pentru cauza națiunii. A fost Omul care nu doar a scris istoria, dar și a făcut istorie.
„Doru-mi-i de dumneavoastră, ca unui zid de o fereastră!” Sufletul poetului s-a contopit cu Lumina: „După ce-o să mor,/ Tot așa de tine o să-mi fie dor?!”.
Ne va urmări de azi înainte dorul de Omul, Poetul Nicolae Dabija. Îi vom valorifica cu dragoste și demnitate moștenirea scrisă cu pană de înger…
S-au împlinit 40 de zile de la plecarea în eternitate a lui Nicolae Dabija.
Prof. Ana BEJAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.