Aspecte privind evidenta Liber-profesioniștilor ce practică activitate în sectorul justiției în calitate de plătitori de contribuții la BASS

0
115

Casa Teritorială de Asigurări Sociale Soroca vă informează despre modificările operate în Legea nr. 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale adoptate  prin Legea nr. 257/2020 cu privire la modificarea unor acte normative  (Monitorul Oficial nr. 353-357 din 22.12.2020), conform cărora a fost adăugată o categorie nouă de plătitori și asigurați – Liber-profesioniști ce practică activitate în sectorul justiției. În categoria respectivă se încadrează persoanele care au înregistrată una din formele de organizare ale activității prevăzute de lege de avocat, notar, executor judecătoresc, administrator autorizat, mediator.    

În conformitate cu prevederile art. 5 alin. 2 al Legii nr. 255/2020 Bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, contribuţia de asigurări sociale de stat obligatorii în sumă fixă anuală calculată pentru plătitorii prenotaţi este stabilită în mărime de 24255 lei, cu excepţia pensionarilor, persoanelor cu dizabilităţi, precum şi a persoanelor care se încadrează în categoriile de plătitori prevăzute la pct.1.1-1.6. Suma lunară a contribuţiei de asigurări sociale de stat obligatorie constituie 2021,25 lei.

Contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii declarate (lunar în darea de seamă IPC-21)   şi transferate de liber-profesionişti ce practică activitate în sectorul justiţiei, care se încadrează în pct. 1.6¹ din anexa nr. 1 la Legea 489/1999 privind sistemul public de asigurări sociale, asigură dreptul la toate tipurile de prestaţii de asigurări sociale.

Pentru informaţii suplimentare vă adresaţi telefonic la nr. 0230-30172.

Alina PASCARI, șefa Direcţiei evidenţa plătitorilor şi contribuţiilor de asigurări sociale a CTAS Soroca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.