Viorica Dumbrăveanu: „RM ar putea primi primele vaccinuri împotriva Covid-19 în prima decadă a lunii ianuarie.

0
109

  Această declarație a fost făcută de ex-ministra sănătății, Viorica Dumbrăveanu, pentru Europa Liberă. Fosta ministră a precizat că aceasta este ultima informație de care dispune, de la Organizația Mondială a Sănătății, primită în luna decembrie. Sursa principala de vaccinuri anti Covid-19 va fi platforma COVAX, creată din vară de OMS , împreună cu CEPI (Coaliția pentru combaterea pandemiilor și inovație) și GAVI (Alianța pentru Vaccinuri, din care fac parte OMS, UNICEF, Banca Mondială și Fundația Bill și Melinda Gates),  iar Dumbrăveanu a precizat că „R.Moldova va accepta orice vaccin ” oferit de această platformă, care este „precalificat” (autorizat)de OMS. „COVAX oferă R. Moldova 20% din necesarul de vaccinuri gratuit, plus posibilitatea de a cumpăra la prețuri „avantajoase” cantități suplimentare. Noi am estimat că avem nevoie să cumpărăm încă 30% din necesarul de doze, pentru a avea acoperit un total de 50%”,  a declarat fosta ministră a Sănătății.

Viorica Dumbrăveanu a asigurat că de mai multe luni, R. Moldova pregătește lanțul de stocare și distribuire a vaccinurilor care ar putea fi livrate dar care cer condiții diferite. „Pentru vaccinul Pfizer/BioNTech, aprobat între altele în Statele Unite și UE , este nevoie de frigidere speciale, care să asigure o temperatură de -70 de grade, iar odată scoase din aceste frigidere, vaccinurile trebuie utilizate repede, în trei pînă la cinci zile. Pentru acest vaccin, a declarat Viorica Dumbrăveanu Europei Libere, R. Moldova ar avea capacitatea de a stoca 15 mii de doze de vaccin , volumul ar putea fi dublat dacă Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) reușește să achiziționeze încă două frigidere suplimentare.     Cât privește vaccinul dezvoltat în Rusia, Dumbrăveanu a asigurat că va intra în discuție „numai” în momentul cînd este autorizat de OMS, a trecut de toate testele clinice și „este sigur pentru populație”.

Pe de altă parte, România va oferi țării noastre un lot de 200 de mii de vaccin împotriva Covid-19. Acestea ar urma să ajungă în cel mai scurt timp. Anunțul a fost făcut de președintele României Klaus Iohannis, după întrevederea cu Maia Sandu. Șeful adjunct al Direcției generale asistență socială și sănătate (DGAS) a Primăriei Chișinău, Boris Gîlca a declarat anterior că în Republica Moldova primele doze ar putea ajunge în maxim trei luni de zile, iar procesul de vaccinare ar putea începe cel târziu în toamna anului 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.