OMS crede mai mult în Dexametazonă decât în Remdesivir

0
101
Image: 511004917, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Câteva zile în urmă am informat cititorii noștri că (și) Spitalul raional din Soroca va primi medicamentul remdesivir (din cele 7000 de fiole primite de Republica Moldova), iar acum aflăm că o echipă internațională de experți ai OMS a concluzionat că nu există probe că acest medicament, produs de compania farmaceutică americană Gilead şi care anterior a fost administrat bolnavilor de Ebola, scade mortalitatea în cazurile cele mai grave de COVID-19 sau că reduce necesitatea de ventilație.

Medicamentul „nu are efecte semnificative asupra mortalității sau a altor importanți indicatori ai pacienților, precum necesitatea de ventilație mecanică sau perioada de ameliorare clinică”, au precizat experții. Ei au subliniat că rezultatele nu arată că Remdesivir ar fi lipsit de unele efecte benefice asupra pacienților, însă descurajează utilizarea din cauza costului prea mare şi a posibilelor efecte asupra sănătății a acestui tratament administrat pe cale intravenoasă.

Altfel, experții au ținut să precizeze că sprijină continuarea testelor clinice cu acest medicament, unele dintre ele susținute anterior de OMS, pe grupuri specifice de pacienţi pentru a putea urmări probe evidente ale efectelor sale.

Pe de altă parte, OMS recomandă de mai multe luni folosirea tratamentelor cu Dexametazonă, un medicament cu corticosteroizi foarte accesibil pe piața internaţională, pentru cazurile grave de COVID-19, având în vedere că este cel care a dat cele mai bune rezultate până la această dată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.