Universităţile vor fi finanţate de către stat în baza indicelor de performanţă

0
43
Sursa: pixabay.com

Universităţile vor fi finanţate de către stat în baza indicelor de performanţă. Comisia responsabilă de  procedura de determinare a alocațiilor bugetare din cadrul finanțării compensatorii și complementare a instituțiilor de învățământ superior publice din Republica Moldova s-a întrunit pentru prima oară, la 9 septembrie curent, în contextul perioadei preparatorii implementării noii „Metodologii de finanțare bugetară standard a instituțiilor de învățământ superior publice”, aprobate la 10.06.2020.

 

Potrivit Ministerului Educației Culturii și Cercetării, comisia va decide asupra indicatorilor de performanță și ponderilor acestora, utilizați anual pentru asigurarea a 20% din finanțarea obținută de universitățile publice. Performanța universitară este un factor decisiv de alocare a resurselor financiare în sistemele educaționale europene, acest pilon urmând să fie implementat și la noi în țară, începând cu 01.01.2021.

 

Alocarea fondurilor pentru performanță universitară este parte a unui mecanism de finanțare mai complex, în formă de triadă, conform căruia 75% din resurse financiare pentru comanda de stat vor fi alocate instituției conform costului standard per student multiplicat la coeficienți de ajustare (în dependență de ciclu de studii, limbă de instruire sau grup de programe de studii), 20% vor susține excelența și performanța, iar 5% vor fi alocați în bază de proiecte strategice necesare pentru fortificarea bazei tehnico-materiale a fiecărei instituții în parte.

 

Echipa de experți atrasă în conceptualizarea mecanismului nou de finanțare universitară a prezentat, în cadrul ședinței, cele două Regulamente – „Regulamentul pentru constituirea și distribuirea finanțării compensatorii pentru instituțiile publice de învățământ superior care activează în condiții de autonomie financiară” și „Regulamentul privind constituirea și distribuirea finanțării complementare pentru instituțiile publice de învățământ superior, care activează în condiții de autonomie financiară, acestea fiind puse în discuție și definitivate”.

 

Comisia a fost constituită din reprezentanți ai fiecărei instituții de învățământ superior cu autonomie financiară (14 universități) și ai ministerelor de resort care au în subordine universități.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.