CENTENAR: Limba Română să o scriem toți cu literă mare, ambele cuvinte!

Unirea le trebuie celor care vorbesc Limba Română, adică nouă, tuturor. Dacă ar fi să-l aduc aici pe Stănescu, aș spune și eu “Limba Română este patria mea”. Avem o limbă, aceleași tradiții, același port național și cum putem să ne înrudim cu alte popoare, când noi suntem un popor?! Unii ne sperie cu jandarmii români. Da, au fost, poate, unele cazuri de acestea, dar pe cine îi băteau? Pe cei răi. Dar Stalin pe puțini i-a deportat? Cred că mai mulți au suferit din cauza deportării și a foametei organizate. În cazul când se discută aprins că vorbim “limba moldovenească”, eu aș veni cu un adevăr — Creangă și Eminescu sunt ai noștri. “Moldoveneasca” este o limbă inventată, iar orice este inventat fără o logică — dispare. Eu cred că acei care se declară moldoveni ar trebui să vorbească “moldoveneasca” lor, dar nu limba rusă. Argumentul meu pentru Unire este temelia de bază a unui neam — graiul, iar Limba Română să o scriem toți cu literă mare, ambele cuvinte. Grigore Vieru a încercat atâția ani să ne deștepte, și până la urmă nu s-a mai împlinit visul lui. Pentru mine Vieru este un ideal de Țară și de Neam. El a suferit foarte mult și noi trebuie să cunoaștem toată buchea din ceea ce a scris.

Olga Gherghelejiu, director adjunct la Liceul “Ion Creangă” din mun. SorocaVedeţi aici şi alte păreri despre UNIRE!

Preluarea știrilor, reportajelor și interviurilor de pe site-ul Observatorul.md se face doar până la 300 caractere cu indicarea sursei (www.observatorul.md – link activ la știrea respectivă ).

About Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova Reporter la Revista Tinerilor Români de Pretutindeni „ACUM” (2002), Reporter la Publicaţia Periodică “Observatorul de Nord” (2002 – 2009, 2014-prezent), Reporter şi prezentator la Studioul de televiziune “Sor-TV” (2002 –2009), Reporter la “Jurnal TV” - Departamentul Ştiri, “Jurnal de Weekend” și “Asfalt de Moldova” (2009 – 2011), Reporter al emisiunii “Prima Oră” la “Prime TV” (2011- 2014)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.