Îmi pare rău că nu am putut să-i strâng la piept pe fiecare și pe toți acei 80.000 de oameni frumoși

0
765

Eu întotdeauna am știut că în Basarabia avem oameni frumoși, dar ceea ce am văzut astăzi în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) a fost peste toate așteptările. Mai mult de 80.000 de oameni, din toate colțurile Republicii Moldova, au venit în inima capitalei să spună și să reafirme ceea ce majoritatea dintre noi știu – Republica Moldova este Europa, Europa este Republica Moldova.

Zic „majoritatea”, fiindcă minoritatea a organizat niște mitinguri alternative la Orhei, Bălți și Comrat (recunoscute fiefuri ale condamnatului la închisoare Ilan Șor) care, după cum am văzut din numeroase relatări de la fața locului, nu au fost mai mult decât un ordinar fâs, o adunătură de oameni certați cu bunul simț, care ne-au ros urechile cu aberații gen „ei sunt poporul”.

Or, adevăratul popor a venit astăzi la Chișinău, în număr mare, pentru a demonstra lumii întregi că suntem o familie unită, care își vede viitorul în Uniunea Europeană, dar nu a gașcă ordinară, care apără, prin cele mai josnice metode, prin vânzare-cumpărare de suflete, interesele oligarhilor frustrați și a străinilor setoși de ură și sânge.

Astăzi, în centrul Chișinăului, eu am întâlnit oameni care nu au strigat lozinci care nu au nimic comun cu realitatea, care nu au chemat la ură și dezbinare, care nu au călcat în picioare portretele celor care le stă ca un os în gât, care nu au intrat în altercații cu organele de drept, care au demonstrat de-facto că sunt europeni și că urmează doar să-și legifereze acest statut, de-iure.

Îmi pare sincer rău de acei care astăzi au preferat să stea acasă (în lipsa unor absențe motivate), fiindcă mâine o să le fie rușine, cu siguranță!, de slăbiciunea de care au dat dovadă. Nu de alta, dar astăzi nu s-au reglat conturi și nu s-au dat palme, la figurat – astăzi s-au pus temeliile unii viitor frumos și sănătos pentru generațiile care vin.

Astăzi, ca niciodată, am regretat faptul că nu am putut să-i strâng la piept pe fiecare și pe toți acei 80.000 de oameni frumoși care au transmis un mesaj întregii lumi – Republica Moldova este Europa, Europa este Republica Moldova.

Textul Rezoluției adoptate de către Adunarea Națională Moldova Europeană

„Noi, cetățenii Republicii Moldova, ne-am adunat la 21 mai 2023 în Piața Marii Adunări Naționale, într-un moment hotărâtor pentru soarta țării, pentru a afirma aspirația Republicii Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, la dezvoltarea căreia dorim să ne aducem contribuția, în virtutea faptului că suntem europeni, istoric, geografic, cultural și ca set de valori.

Dreptul incontestabil de a garanta un viitor european, democratic, liber și prosper pentru Republica Moldova îi aparține poporului Republicii Moldova. Aderarea la Uniunea Europeană este calea unică ce poate aduce pentru țara noastră stabilitate în fața provocărilor și unica șansă de dezvoltare a Republicii Moldova care va permite generațiilor următoare să-și realizeze potențialul, să acumuleze bunăstare, să modernizeze țara și să ducă o viață împlinită. În acest sens, adoptăm următoarea:

Cerem clasei politice a Republicii Moldova, tuturor partidelor și oamenilor politici de acum și tuturor celor care vor decide soarta țării în viitor:

1. Să modifice Constituția Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Această aspirație comună a moldovenilor trebuie îndeplinită de toți actorii politici din Republica Moldova.

2. Să asigure cât mai rapid deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană și să întărească instituțiile de stat pentru a realiza dezideratul aderării la Uniunea Europeană.

3. Să pregătească funcționarii publici, primarii, mediul academic, oamenii de afaceri pentru procesul de aderare la UE cu obiectivul de a crește capacitatea de absorbție a fondurilor europene și de a utiliza pe deplin beneficiile procesului de aderare în vederea modernizării țării.

4. Să extindă contextul internațional al negocierilor pentru rezolvarea pașnică definitivă a conflictului transnistrean și să folosească procesul de aderare la UE drept catalizator pentru creșterea bunăstării și nivelului de trai al cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană reintegrată.

5. Să asigure o transpunere rapidă a legislației europene prin implicarea specialiștilor din țările care au parcurs recent aceeași etapă de aderare, în special, din România.

6. Să asigure interconectarea tuturor sistemelor de infrastructură la piața europeană – electric, de transport de gaze, rutier, feroviar, de comunicații – pentru a exclude orice tip de șantaj și a asigura independența Republicii Moldova de a se dezvolta liber și fără constrângeri.

7. Să condamne cu fermitate războiul ilegal și inuman început de Rusia în Ucraina, care subminează stabilitatea și afectează grav întreaga regiune, inclusiv Republica Moldova, și să ia o poziție clară împotriva persoanelor care au declanșat războiul, a celor declarate criminali de război de instituțiile internaționale și a celor care susțin războiul și participă la destabilizarea situației din regiune și din țara noastră.

Având în vedere dezideratul cetățenilor Republicii Moldova de a transforma țara pe calea europeană, facem apel la instituțiile Uniunii Europene să continue sprijinul acordat țării noastre și să accepte Republica Moldova în familia europeană după îndeplinirea condițiilor de aderare”, se arată în textul Rezoluției.


Articolul precedentAșa arată bărbatul ideal și femeia perfectă! Ești și tu ca ei?
Articolul următorCurs valutar: astăzi leul moldovenesc a crescut față de dolar, dar și-a întărit pozițiile și față de euro
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.