Astăzi a avut loc o sesiune de informare desfășurată de reprezentanții Mișcării Ecologiste din Moldova cu producătorii agricoli și toți cei interesați din regiune despre managementul durabil al terenurilor, în incinta Consiliului raional Soroca. Recent, a fost lansat cel de-al cincilea apel pentru aplicarea la Programul de granturi post-investiționale, în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P) de comun cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Ministerul Mediului.
Conform prevederilor Programului, îşi vor putea rambursa investiţia fermierii care, începând cu 1 noiembrie 2015, au procurat utilaje sau mașini agricole noi, anul producerii cărora începe cu 2014 şi au aplicat, după data de 1 noiembrie 2015, practici de management durabil al terenurilor, precum tehnologii No-till și Strip-till, fâșii vegetative de filtrare, cultivare pe contur, management integrat al dăunătorilor, perdele forestiere de protecție, măsuri agro-forestiere, măsuri hidrotehnice, sisteme de captare a apei de ploaie, ș.a.
„Proiectul MAC-P a demarat în 2012. Faza activă a startat în 2014, pe componenta Managementul Durabil al Terenurilor, în care am început să primim dosare. Proiectul vine cu compensarea investițiilor efectuate de către beneficiari. În cadrul acestuia avem două componente strategice, și anume tehnologii de conservare a solului și practici de management durabil al terenurilor. În ultima parte intră lucrări, precum ar fi plantarea fâșiilor vegetative de filtrare, diverse construcții hidrotehnice care ar diminua nivelul apelor fluviale care se scurg de pe versanți, construcția iazurilor anti-eruzionare de captare cu suprafața până la un hectar”, a comunicat Igor Bujor, consultant în cadrul proiectului MAC-P.
“De la orice seminar afli ceva nou. În așa fel înveți din practica altuia și despre greșelile pe care le poți evita în activitatea ta. Sunt probleme, dar sperăm să fie soluționate cu ajutorul unor astfel de programe”, a spus un participant la seminar.
Grantul post – investițional va rambursa 50% din valoare investiției eligibile, cu un plafon de 20 000 dolari SUA per producător agricol.
În cadrul celor cinci apeluri lansate au fost depuse peste 150 de dosare. Cei 118 beneficiari ai proiectului au beneficiat în total de granturi în mărime de 21 mln de lei. De asemenea, au fost procurate 156 de unități agricole.
În Soroca nu este înregistrat nici un beneficiar al MAC-P, iar producătorii agricoli sunt îndemnați să aplice și să profite de aceste granturi post – investiționale.
Să participe în cadrul programului de granturi sunt încurajați producătorii agricoli din întreaga republică, cu excepția celor din orașele Chișinău și Bălți, care aplică practici de management durabil al terenurilor, asigurând menţinerea sănătăţii şi productivităţii solului.
Beneficiarii își pot depune dosarele la orice filială a Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA). Dosarele vor fi recepționate până la data de 15 decembrie.
Date de contact și alte detalii aflați AICI.