Ion Cazacu este cunoscut printre practicienii agriculturii ecologice, acesta de ani buni promovează grădinăritul tradițional și vine pe rețelele de socializare cu sfaturi despre creșterea legumelor, îngrijirea grădinii și ignorarea chimicalelor care au invadat piața. Iată ce sfaturi ne dă acesta pentru multiplicarea semințelor de tomate.
„Semințele de tomate au o germinabilitate bună. Din roșiile alese mai frumoase, mai arătoase, germinabilitatea este de peste 80% până la 5 ani. În următorii ani scade treptat. Germinabilitatea soiului „Spartac” germinează bine și la al 9-lea an, până când este de 74%. Soiul „Inimă de bou” are germinabilitate de 56%, tot la al 9-lea an. Soiurile devreme „Leana” și „Mercur” după anul 7 au scăzut la 40%. Partea rea la aceste semințe este că semințele sunt purtătoare de bolile care au fost în grădină. Și totuși, semințele din soiuri de roșii, recoltate din prima roadă, din primul strugure, au o germinabilitate mai bună. Cu condiția ca grădina să fie bio, bine mulcită și hrănită, cu plante aromatice pe straturi și cărări cu siderate și nutriție permanentă, cu microorganisme și râme la fiecare metru pătrat. Indicatorul grădinii bio este ariciul, care s-a mutat cu traiul în grădina ta. Semințele recoltate din grădina bio, cu solul sănătos, germinează toate. Primul an 97%. Al doilea an 100%! Al treilea 98%… Mai departe urmărim. Cât de atrăgătoare nu ar fi recoltarea semințelor din bio-grădină, urmare a experiențelor, am ajuns la concluzia că cresc mai multe tomate din tufele păstrate pe iarnă la căldură (prin hibernarea lor la 7-12 grade). Se înrădăcinează vlăstarii din anul trecut acoperindu-le cu țarină primăvara devreme. Cu o tufă veche, poți avea 40 de tufe noi gata să dea roade mai devreme cu o lună înaintea răsadurilor. Desigur, adăugător înrădăcinezi copileții și rupi vârfurile”.