Gestionarea deșeurilor în raionul Florești: realități, obstacole și pași de urmat

0
106

Anul acesta Ziua Mondială a Mediului Înconjurător, instituita la 5 iunie 1974, de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, este marcată cu tema „Restaurarea Ecosistemelor”, la deteriorarea cărora contribuie, și gunoiul manager, gestionat ineficient, cum bunăoară și la Florești, unul din raioanele corigente la protecția mediului.

Se întâmplă în pofida faptului că, la Florești, s-a implementat și un proiect – pilot, cu genericul „Îmbunătățirea managementului deșeurilor solide”, lansat de ADR Nord și finanțat de Guvernul Germaniei, în parteneriat cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, care așa și nu si-a atins o bună parte din obiectivele inițiale. După lansarea oficială în anul 2011, proiectul – pilot a demarat în raion cu ateliere de lucru la care s-a discutat despre managementul integrat al deșeurilor solide, s-a lansat și o campanie de informare a populației despre importanța reciclării deșeurilor, pericolul generat de deșeurile aruncate la întâmplare și impactul nociv al acestora asupra ecosistemelor naturale. În anul 2014, în orașele Florești și Ghindești, satele  Băhrinești, Prajila, Ghindești, Gura Camencii, s-au amenajat și primele platforme în raion, de colectare selectivă a deșeurilor, dotate cu recipiente, pentru hărtie, metal și sticlă, iar procesul de colectare, transport, al acestora fiind asigurat de Întreprinderea municipală „Servicii Salubrizare Florești “, fondată ceva mai devreme, în cadrul proiectului – pilot, care a și contribuit in parteneriat cu autoritățile din 11 localități rurale și urbane, la crearea, extinderea și regionalizarea sistemului regional consolidat de gestionare a deșeurilor solide. Această practică, are continuitate până în prezent, presupune preluarea gunoiului menajer de la poartă la poartă ,din gospodăriile populației și din curți, de la instituții și agenți economici, astfel renunțându-se treptat la platformele de colectare.

În baza tarifelor stabilite, de comun acord cu administrațiile locale, întreprinderea prestatoare de servicii, își recuperă costurile pentru transport și forța de muncă. Deșeurile colectate sunt depozitate direct la gropile de gunoi, din apropierea localităților, fără un control anumit, adică: aruncate oriunde, oricând și de oricine. O situație analogică, se constată și la groapa de gunoi  din apropierea râului Răut, mai puțin de jumătate de kilometru, depărtare de satul Bobulești, unde se depozitează deșeurile provenite din  3 sate, ale comunei Gura Camencii. Ca să nu achite plata pentru acest serviciu și unii dintre localnici obișnuiesc să-și ducă deșeurile tot acolo, aruncându-le la întâmplare, cum și Constantin Coșțiug: „Eu, acumulez deșeurile din gospodărie în saci de polietilenă, pe care, îi leg bine  la gura, ca să nu răspândească miros. Când se adună mai mult gunoi, îl duc pe cont propriu, ca și alți consăteni, la gunoiștea din marginea satului. Dezastrul și mizeria de acolo, are loc din cauza cu nu este o persoană responsabilă care, să urmărească procesul de depozitare, ca să decurgă atât de haotic.”  Opinie întregită și de Ala Borș: „Este bine că avem un serviciu de colectare a gunoiului în localitate, primăria ne-a asigurat  cu pubele, deșeurile se colectează regulat,nu avem probleme. Nu-mi place că din toată comuna, deșeurile se aduc la noi, la margine de sat, creând un miros greu de suportat, vedem aici multă mizerie, iar pungile de  plastic luate de vânt, pot fi văzute peste tot.”. Gestionarea incorecta a deșeurilor, gropile de gunoi ilegale,  de rând cu multe alte probleme de mediu, îi îngrijorează și pe colaboratorii Inspecției pentru Protecția Mediului Florești. Iată ce ne-a declarat în acest context, Vitalie Ciorbă, inspector principal: „În raionul Florești, au fost organizate de către autoritățile publice locale, peste 60 de gropi de gunoi menajer și niciuna, nu este autorizată.  Se explotează conform deciziilor și pe responsabilitatea consiliilor locale. Nu avem  date nici despre fluxul de deseuri depozitate  aici, precum și despre rata, pe categorii de deșeuri, pentru ca acestea nu se reciclează. Majoritatea gunoiului menajer provine din consumul casnic.

O problemă  importantă de mediu o reprezintă și cele aproximativ 90 de gunoiști improvizate, în care localnicii aruncă deșeurile la întâmplare. Numai în acest an,  s-au întocmit de către inspectorii de mediu peste 70 de procese verbale, pentru încălcarea regulilor de gestionare a deșeurilor, suma amenzilor, constituind peste 200 mii de lei. Fenomenul gestionării incorecte a deșeurilor menajere este amplificat și de  lipsa  serviciilor de colectare – transportare a deșeurilor menajere, în aproximativ o treime din satele raionului, din acest motiv locuitorii acestora, sunt nevoiți să arunce gunoiul la întâmplare.” a menționat Vitalie Ciorbă, inspector principal, IPM Florești. Poate în prezent s-ar fi atestat în raion o situație de mediu mai favorabilă în cazul dacă, s-ar fi realizat toate obiectivele proiectului – pilot, cu genericul „Îmbunătățirea managementului deșeurilor solide”, lansat   de ADR Nord și finanțat de Guvernului Germaniei, în parteneriat cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei,  și mai întâi pe componenta, construcția și darea în exploatare a unei stații de transfer a deșeurilor, cu linii de sortare și tot echipamentul aferent procesului tehnologic. În lipsa acesteia  și azi deșeurile se depozitează nereciclate și vor rămâne în sol pentru totdeauna, reprezentând o constantă sursă de poluare a mediului, aerului, apei și solului. Inițial s-a declarat că, toate cele  40 de primării din raion, vor beneficia grație acestui proiect, de un sistem comun de management al deșeurilor, ca până la urmă fiecare autoritate publică să decidă de sinestătător cum sa le  gestioneze. Prin asociere ș-a reușit fondarea în parteneriat doar a 3 întreprinderi regionale de gestionare a deșeurilor, având la deservire 21 de localități rurale și urbane. Raionul Florești e constituit din 74 de localități: 3 orașe,71 de sate  și comune sate, organizate în 40 de primării.

Text: Pavel SAVCA

Articolul precedentTestele pentru bacalaureat, vândute on-line? Ministerul Educației și Cercetării s-a autosesizat
Articolul următorDetalii despre femeia ucisă în bătaie de propriul fiu, la Fălești. Tânărul și-a ucis mama cu o zi înainte să plece în vacanță / VIDEO
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.