Forțele Aeriene ale SUA au adus la Soroca… un desant de jazz / VIDEO

0
1617

În această săptămână Orchestra Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii “The ambassadors” au ajuns și la Soroca, în sala de festivități a Colegiului de Arte “Nicolae Botgros”. Evenimentul a fost organizat cu suportul Ambasadei SUA la Chișinău în parteneriat cu Filarmonica de Stat „Serghei Lunchevici” în cadrul evenimentelor dedicate sărbătorilor de primăvară din Republica Moldova. 

Mai întâi aceștia au organizat un master-class de Jazz cu elevii și profesorii, unde au făcut improvizații comune. Iar la începutul concertului propriu zis, gazdele, le-au arătat oaspeților de ce sunt în stare, prin fanfara dirijată de profesorul Mihail Boldescu. 

Ilona Ceban, elevă: Evenimentul petrecut în incinta Colegiului de Arte ”Nicolae Botgros” a fost foarte deosebit. M-am delectat cu muzică bună, interpretată cu profesionalism de Orchestra Forțelor Aeriene a SUA. Sunt iubitoare de jazz și mereu mi-am dorit să cânt acest stil, iar astăzi dorința mi s-a îndeplinit. Am improvizat un cântec foarte reușit cu ei. Membrii orchestrei au rămas plăcut surprinși că muzica lor tradițională este iubită și cântată în Republica Moldova. Le mulțumesc mult pentru această experiență!

Aliona Colțova, profesoară: Sunt încântată că o orchestră de un asemenea nivel a venit la noi la Soroca. Am rămas surprinsă de profesionalismul membrilor din Orchestra Forțelor Aeriene a SUA. Sunt foarte recunoscătoare că am auzit o interpretare autentică de jazz clasic american, pentru că nimeni nu o poate interpreta mai bine decât ei. O orchestră de jazz pentru poporul american e ca un taraf pentru moldoveni. Am demonstrat oaspeților că muzica și cultura lor nu este pe ultimul loc și e în plină dezvoltare. Alături de această orchestră am interpretat lucrarea ”Take Five” cu improvizări și emoții de neuitat.

Sergiu Vrabii, profesor: Ne-am delectat cu un concert de zile mari susținut de Orchestra Trupelor Aeriene a SUA din Europa. Ne bucurăm că anume Colegiul de Arte “Nicolae Botgros” din Soroca a fost gazdă la așa un concert de zile mari. A fost un concert de valoare pentru noi și mai ales pentru elevii noștri (de la catedrele muzicale). Mie personal mi-a plăcut foarte mult concertul. Am învățat niște lucruri utile pentru mine pe care o să mă strădui să le implic în lucrul cu orchestra de fanfară. La noi muzica de Jazz este doar la începutul dezvoltării și asemenea concerte sunt binevenite pentru dezvoltarea mai profesionistă a acestui gen de muzică.

Emilian Guțu, Directorul Colegiului de Arte “Nicolae Botgros”: Prestația The United States Air Forces în Europe band, în cadrul Colegiului de Arte ,,Nicolae Botgros”, a fost una excepțională. În master-class-ul organizat la ora 12.00, elevii și profesorii au avut ocazia să participe la un jam session. Activitatea a culminat cu un concert de zile mari. Mulțumim Filarmonicii Naționale, în persoana doamnei director Svetlana Bivol și Ambasadei SUA pentru oportunitatea de a fi martorii unui astfel de eveniment, unde profesionalismul și talentul au emanat armonie în stil jazz, sala fiind ca niciodată receptivă.

Dar una este să citești, și alta este să vezi, așa că vă propunem să vizionați acest concert de excepție.

 


Articolul precedentDe astăzi și până la 13 martie elevii vor fi în vacanță
Articolul următorObțineau de la 3.000 la 5.000 de euro de la ucrainenii care doreau să traverseze frontiera de stat / VIDEO
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.