În timp ce unii tineri au petrecut vara călătorind și bucurându-se de vacanță, două tinere talentate din Drochia, Adriela Bejenari și Solomeia Șumilova, au ales să își trăiască fiecare zi la maximum, dedicându-se pasiunii lor pentru muzica folk. Aceste două promițătoare interprete nu doar că au adus acasă Premii Speciale de la cele mai prestigioase festivaluri de muzică folk din România, dar au și cucerit inimile publicului prin evoluțiile lor de excepție.
Nu au fost atât de multe zile de vacanță, cât concerte, evenimente și festivaluri, în cadrul cărora au participat Adriela și Solomeia, atât împreună cu membrii formației de muzică folk „Punctul pe I”, ghidat de neobositul conducător Vitalie Bîrgău, cât și evoluări individuale. Întrebarea este: „Oare au avut aceste fete un pic de răgaz, sau odihnă, să se delecteze cât de puțin într-o atmosferă relaxantă, fără o agendă zilnică sau program săptămânal de activități?” Firește, că nu, deoarece fiecare zi pentru ele a fost o nouă provocare.
Unde mai pui, că ambele scriu piese proprii: Adriela scrie muzică, pe versurile autorilor preferați, având și piese la care muzica și versurile îi aparțin și Solomeia, de asemenea, scrie versuri și muzică. Și pentru că maestrul Vitalie Bârgău a înregistrat cu formația un succes răsunător, mai ales în ultimii doi ani de activitate, numele ansamblului de chitariști „Punctul pe I” a devenit cunoscut și îndrăgit pe ambele maluri ale Prutului. Pentru Solomeia Șumilova aceasta a fost o experiență în premieră, participând pentru prima oară cu piese pe versuri și muzică proprie la un festival atât de prestigios, organizat de titanii muzicii folk din România, recunoscuți la nivel internațional.
Fetele au fost, de altfel unicile care au reprezentat Republica Moldova, iar Adriela a fost deja al treilea an consecutiv oaspetele mult așteptat de folkiștii renumiți din România. Să se fi născut sub o stea norocoasă? Poate că da, dar adevărul este că în spatele acestui succes remarcabil stă o muncă titanică, până la istovire, ore întregi de repetiții și nopți de muncă, cât ziua de lungi. La fel și Solomeia, care a trăit niște emoții nedescrise înainte de turneu, spunând că a redactat și schimbat rânduri de vers de sute de ori, căci avea temerea că nu vor fi suficient de emotive, de înțelese și nu cumva să nu aibă priză la spectator.
Emoțiile au fost extraordinare, secându-le toată doza de adrenalină, dar au făcut frica una cu pământul, și-au luat inima în dinți, adunând tot arsenalul de ambiție și curaj și au mers să cucerească din prima fanii muzicii folk. A fost fenomenal, a fost uimitor ce au făcut aceste două tinere pe scena din Calafat, la Tabăra Folk, Festivalul Internațional de Poezie și Muzică Folk, ediția a XXVII-a, dar și la Festivalul Național de Folk și Baladă „Poarta Sărutului” din Târgu Jiu, evoluările urmând zilnic timp de 11 zile.
A fost ușor? Nu. Dar au mers încrezătoare și au susținut unul din cele mai severe teste de rezistență, sub arșița dogorâtoare și temperaturile irezistibile. Aceste zile de vacanță care au zburat pe neobservate, au adunat în palmaresul succesului acestor două fete talentate un plus de valoare, ce a contat mult mai mult, pentru că bucuria împlinirii trăită în aceste zile, le-au ridicat cu o treaptă mai suc spre culmile succesului și recunoașterii atât de admiratori, cât și de celebrii folkiști români.
În una din primele evoluări Adriela și Solomeia au sensibilizat până la lacrimi publicul spectator cu piesa „Mama”, versuri Ala Bugai, muzica Vitalie Bîrgău, iar vocile lor sonore s-au împletit armonios într-un duet incredibil de captivant și răscolitor. Acest succes le-a inspirat, oferindu-le o doză bună de curaj, pentru a continua duelul cu ceilalți concurenți.
Solomeia ȘUMILOVA: „Am trăit emoții nedescrise, căci a fost o perioadă lungă de pregătire, m-am străduit foarte mult ca să pot îndreptăți așteptările atât a mentorului meu, Vitalie Bîrgău, cât și a celor dragi de acasă, care au fost cu gândul și inima la mine. Aceste emoții m-au însoțit pe parcursul întregului turneu, dar am rămas plăcut surprinsă de primirea caldă a publicului spectator, care a trăit împreună cu mine fiecare acord, inimile noastre vibrând în unison. A fost o experiență uimitoare, plină de emoție, muzică și creativitate!”
Adriela BEJENARI: „ Al treilea an consecutiv luna august prinde culoare în sufletul meu, prin poezie și muzică folk la Calafat. Este o bucurie că Dan Vană reușește să creeze o atmosferă în care devenim cu toții promotori ai diversității, originalității și sensibilității artistice.
Afirm cu încredere că Tabăra Folk oferă un mediu prielnic procesului de creație celor îndrăgostiți de muzică și poezie. Unul din acești oameni minunați este draga Corina Nica, care m-a cucerit prin sensibilitatea, jovialitatea și spiritul artistic. Vrem să mulțumim din suflet organizatorilor acestor evenimente, în special lui Dan Vana, Dana Florian, Corina Nica, echipei de creație și tuturor participanților.”
Festivalul Național de Folk și Baladă „Poarta Sărutului” a fost pentru tinerele interprete drochiene un imbold spre a excela în arta componistică.Talentatele folkiste s-au întors acasă victorioase, pline de emoții și bucuria unui succes irevocabil. Adriela Bejenari a fost decernată cu Premiul special pentru compoziție „Liviu Nechita”, oferit de către doamna Cristina Giosu, Asociaţia „Proiect pentru o lume a Oamenilor Mai Buni”. Și în acest an Adriela s-a bucurat de aprecierea juriului și publicului din Târgu Jiu, având în repertoriu două compoziții proprii noi: „Contraste”, pe versuri de Virgil Carianopol și „Miracol”, pe versuri de Anatol Rusnac (poet drochian), care rămân a fi speciale prin frumusețea textului poetic, mesajul sensibil, dar și regăsirea spirituală, trăită de promițătoarea interpretă.
Solomeia Șumilova, susținând un debut de succes, a fost decernată cu Premiul special „Andrei Maftei” , oferit de Adrian Beznă, evoluând cu piesele proprii „Prima dragoste” și „Dor de casă”.
Această perioadă deloc ușoară a trecut ca un vis, aducând pe aripi ecoul dragostei și dorului de casă, trecute prin inimile celor două interprete, dornice de a cuceri din nou și din nou alte culmi spre lumea plină de miracol a muzicii folk.
Delia DUMITRESCU