„Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile!”

0
60

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) a lansat astăzi campania națională de informare „Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile!”, transmite moldpres.md

Prezent la eveniment, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a subliniat că instituția își propune să ofere părinților mai multe posibilități pentru a combina viața de familie cu cea profesională. „Ne dorim să punem în aplicare un șir de politici, programe și măsuri flexibile atât pentru părinți, cât și pentru angajatori. Anul acesta ne propunem să lărgim accesul la serviciile de îngrijire a copilului, să fie fracționat concediul paternal și să oferim anumite facilități pentru echitate, astfel încât ambii părinți să utilizeze concediul de îngrijire a copilului”, a spus Alexei Buzu.

La rândul său, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, a menționat că informarea părinților și angajatorilor despre modificările legislative aprobate de Parlament este extrem de importantă. „Modificările aprobate au scopul de a ușura îmbinarea vieții de familie cu cea profesională. Am reușit să oferim un suport adițional pentru familii, mă refer la acordarea îndemnizației de 1 000 de lei (50 de euro) pentru copiii cu vârsta de până la doi ani. Modificările vizează Codul muncii, indemnizația oferită pentru îngrijirea copilului, acordarea concediului paternal și celui de maternitate. Anul acesta ne propunem să fie create creșele de tip familial și mai multe locuri noi în creșele publice”, a afirmat Dan Perciun.

Reprezentantul UNFPA Moldova, Natalia Plugaru, a remarcat că este foarte important ca actuala legislație să corespundă necesităților părinților. „Este prioritar ca măsurile adoptate de Parlament să fie puse în practică. Totodată, ne dorim ca angajatorii să susțină bărbații ca aceștia să solicite concediul paternal, iar femeile să poată combina creșterea copilului cu viața profesională”, a subliniat Plugaru.

Campania națională de informare „Fii părinte informat, cunoaște-ți drepturile!” constă în desfășurarea unor  ședințe de informare la care vor participa aproximativ 17 mii de persoane – mame și tați, îngrijitori, angajați, reprezentanți ai autorităților publice locale din toate raioanele țării. Participanții vor fi informați de către specialiștii Caselor Teritoriale de Asigurări Sociale despre modificările recente în legislația națională care sprijină familiile cu copii și încurajează accesarea, inclusiv online, a prestațiilor de asigurări sociale adresate angajaților cu copii.

De asemenea, la sesiunile de informare sunt invitați angajatorii din fiecare raion – atât din sectorul public, cât și din cel privat. Aceștia vor fi informați despre beneficiile încurajării angajaților să îmbine viața profesională și cea de familie. Ședințele de informare vor avea loc în perioada 17 ianuarie – 28 februarie.

Foto simbol

  • ETICHETE
  • VC
Articolul precedentBOBOTEAZA: Măsuri de prevenire a incidentelor pe apă
Articolul următorKRAKEN, subvarianta Omicron: tot ce trebuie să știi
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.