Festivalul „La Bășcuțele din Tîra” a debutat cu parada portului național la care au participat 19 colective folclorice din zona de nord a țării.
„Ne bucurăm de ideea de a promova băștile din Tîra că e un muzeu al pietrei sub cerul liber, fiindcă așa prelucrare în piatră nu mai este în vreo localitate”;… „Noi suntem aproape toată șezătoarea noastră Basarabia, venim din Chișinău și suntem pentru prima dată la acest festival. Este foarte frumos să promoveze ceea ce ne aparține, că sunt tradițiile noastre, se extind meșteri populari, sunt lucruri interesante. Aceste bășcuțe au avut viață și au încă viață datorită acestor oameni care le îngrijesc.”
Festivalul a inclus și expoziții gastronomice și de artizanat… „Coacem în cuptor plăcinte, învârtită, pâine de casă, friptură și mămăligă, imediat și sarmale la cuptor o să avem. Totodată prezentăm și meșteșugul cu iile și portul popular.”;… „Am venit cu o echipă de meșteri de la Vădeni. Este un festival frumos, un loc pitoresc unde pot să se odihnească oamenii și trebuie promovat atât portul popular, cât și zona turistică.”
La festival au venit și oaspeți de peste Prut. Satul Țîra este înfrățit cu o localitate din Maramureș. „Suntem înfrățiți de ani buni, avem patru proiecte împreună: trei închise, unul în derulare din care trei au fost pe iluminat și unul pe dotare bibliotecă. Am constatat o îmbunătățire, lucrurile merg spre bine”, spune primarul comunei Săcălășeni din județul Maramureș. „Satul Țîra este așezat într-un relief foarte frumos. În afară de aceasta avem bijuteriile satului – bordeiele acestea care denumirea lor autentică a rămas tot așa de bășcuțe. Noi ne bucurăm că încă astăzi avem aceste băști habitabile și fiecare are istoria ei”, menționează primarul satului Țîra, Gheorghe Falcă.
Potrivit unor legende, primele băști din cătun au fost construite acum 500 de ani de către ostașii lui Ștefan cel Mare. Ion Crețu păstrează până astăzi bășcuța sa cu o vechime de peste 100 de ani. „Au crescut copiii, nepoții, strănepoții. Bătrânii de aici au murit și o păstrăm ca pe o relicvă”, spune bărbatul.
În satul Țîra sunt 200 de locuitori. Este cea mai veche localitate din raionul Florești. Satul are peste 550 de ani.