Femeile schimbă imaginea unui sat din Ucraina

0
70

Un sat din regiunea Vinniţa, Ucraina, condus doar de femei, se schimbă la faţă cu fiecare an. Satul Cerepaşâneţ, raionul Calinivsc, s-ar părea că nu diferă mult de localitățile vecine, totuşi câteva lucruri îl fac să se distingă. Printre acestea: proiectele implementate în ultimii ani, care îmbunătăţesc condiţiile de viaţă ale locuitorilor şi imaginea localității, dar şi faptul că atât în primărie, consiliul local, cât şi în instituţiile sociale din sat la conducere sunt femei.

Puterea în mâinile femeilor

Într-o discuţie cu primarul satului, pe care am întâlnit-o la o conferinţă internațională, desfăşurată în or. Vinniţa, am aflat cum reuşesc femeile să dezvolte localitatea menţionată. Natalia Cernâş conduce comunitatea din anul 2009, fiind în prezent la cel de-al doilea mandat de primar. Dacă în primul său mandat în consiliul local erau şi consilieri bărbaţi, apoi acum în forul local sunt doar reprezentantele sexului frumos, 14 la număr. În plus, toate instituţiile sociale din localitate sunt conduse de femei.

„În campania electorală nu m-am gândit la acest aspect, însă când s-au finalizat alegerile, am înțeles că suntem doar femei”, îşi aminteşte doamna primar. Potrivit ei, consilierele şi-au înaintat candidaturile independent, nu fac parte din partide politice și reprezintă diverse domenii de activitate. „Avem reprezentante ale poştei, învăţământului, medicinii, culturii etc. Ele au manifestat iniţiativă de a se încadra în actul de guvernare locală, spune primarul. Totodată, consilierele reprezintă şi cele 14 mahalale ale localităţii. Au fost alese de locuitorii satului prin vot majoritar”.

Procedura de luare a deciziilor este mai uşoară, or factorul de apărare a intereselor partidului nu există. În plus, femeile sunt mai loiale, susţine doamna primar. „Noi lucrăm constructiv, fără conflicte. Acestea sunt mâinile mele — dreapta şi stânga. Să bat în lemn (râde — n.a.)”, afirmă şefa localității cu referire la deputatele din consiliul local. Astfel, practic toate deciziile importante din localitate sunt luate de femei. Rezultatul nu s-a lăsat așteptat şi se vede cu ochiul liber.

Schimbarea la faţă a satului

Timp de câţiva ani, în localitate au fost implementate 12 proiecte în valoare totală de peste 4,5 milioane euro. „Partea leului” din aceşti bani îi reprezintă fondurile atrase prin diferite proiecte, la care se adaugă alocaţii din partea autorităţilor raionale, a celor locale şi contribuţia comunităţii. Graţie acestor proiecte, în sat a fost construită o reţea de aprovizionare cu apă, a fost termoizolată grădiniţa, schimbat acoperişul acesteia, modelizate staţiile auto etc.

„Printre cele mai importante proiecte implementate aş menţiona proiectele care asigură conservarea energiei în grădiniţa din localitate. Astfel în acest scop a fost efectuată izolarea termică a instituţiei, iar acoperișul a fost schimbat pe unul efectiv din punct de vedere energetic. Tot în baza unui proiect a fost fondat zarul local. Acest proiect este foarte important, deoarece, în prezent, ziarul este principalul purtător de informaţie. Avem, desigur, şi internet şi alte surse, dar nu toţi utilizează sursele moderne de informare, inclusiv bătrânii. Astfel noi le asigurăm informarea lunar. Le oferim informaţii utile, importante, despre legislaţie, pe tematică socială, despre consilierii local şi obligațiile acestora pe sectoarele de care sunt responsabili etc. Astfel ei citesc şi află unde şi la cine se pot adresa pentru consultaţii sau ajutor”, menţionează doamna Natalia.

Sătenii pun umărul

Multe proiecte se desfăşoară cu implicarea comunităţii locale. „Colaborăm prin intermediul Organizaţiei comunitare de iniţiativă şi a Comitetului părintesc de la grădiniţă, dacă este vorba de un proiect pentru instituţia dată sau dacă e vorba de Casa de cultură, atunci tineretul. În proiectele de interes comun sunt îndemnați să se implice toţi locuitorii, cum a fost, spre exemplu, în cazul proiectului de construcţie a apeductului de aprovizionare cu apă a localităţii.” Schimbările din comunitate motivează mulţi tineri să rămână în localitatea de baştină, să formeze familii, să construiască case şi să nască copii, susţine primarul. „Majoritatea tinerilor care pleacă în oraşe şi obţin studii superioare nu se mai întorc, iar cei care studiază la colegii şi şcoli profesionale revin şi activează pe loc”.

Proiectele — o posibilitate de dezvoltare a satului

Asemenea satelor noastre, satele din Ucraina au bugete limitate, astfel încât autorităţile publice locale (APL) sunt nevoite să caute şi alte surse pentru rezolvarea problemelor şi dezvoltarea comunităţii. Doamna primar este de părere că APL trebuie să profite de oportunităţile de finanțare existente, să caute şi să obţină fonduri pentru dezvoltarea comunităţilor locale. În acest context, cunoştinţele despre oportunităţile de finanţare a proiectelor şi cum să aplici la proiecte serioase sunt foarte importante. Astfel, alături de muţi alţi colegi din Ucraina şi Republica Moldova, doamna Natalia Cernâş a participat la conferinţa internaţională „Consolidarea capacităţilor comunităţilor locale — experienţa ţărilor Vişegrad pentru Ţările Parteneriatului Estic”e. În cadrul proiectului menţionat a fost creată „Academia de Consolidarea capacităţilor comunităţilor locale” unde se efectuează instruiri la diverse subiecte pentru reprezentanţii APL, ONG şi cetăţenilor activi, care pot contribui la dezvoltarea localităților. „Academia creată în cadrul acestui proiect est foarte importantă, deoarece prezintă încă o sursă de informare şi instruire. În plus, graţie acestui proiect am făcut cunoştinţă şi am stabilit legături cu colegii din alte ţări, probabil, în viitorul apropiat vom semna acorduri de colaborare, în baza cărora vom putea accesa proiecte mai mari. În prezent nu ne reuşeşte să atragem investiții prea mari. Sperăm că graţie academiei ne vom găsi parteneri şi vom aplica la proiecte internaţionale, pentru finanţări mai mari, cu care vom putea efectua schimbări esențiale în comunitate”, a conchis doamna primar.

În satul Cerepaşâneţ sunt 1500 de locuitori.


Articolul precedentDrumurile noastre toate…
Articolul următorFotografia Zilei – Cuibul părăsit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.