Farmaciile la sate, între afacere și necesitatea populației

0
1093
farmacie

Am decis să aflăm cum este asigurat accesul la medicamente al populației raionului Soroca, în componența căruia intră 35 de primării/68 localități, inclusiv municipiul Soroca. Este vorba de cca 100 mii de locuitori. Și dacă în municipiul Soroca vedem farmacii la tot pasul, în sate lucrurile stau altfel.

 

Farmaciile în sat — un lux

În perioada sovietică, aproape în fiecare sat era câte o farmacie. Între timp, acestea fie au dispărut, fie au fost privatizate. Unii soroceni și-au înființat afaceri individuale în domeniul farmaceutic în satele cu populație numeroasă. Întâmpină dificultăți, însă, atât din cauza condițiilor stricte de activitate, cât și din motiv că la sate sunt tot mai puțini oameni. În plus, rețelele mari de farmacii din urbe le fac concurență.

Farmacia Centrală din Soroca avea filiale în multe sate. În 1995, în procesul de privatizare, instituția a devenit privată cu tot cu cele 12 filiale. Dintre acestea, două erau amplasate în oraș, iar celelalte în sate. În prezent, doar una dintre aceste filiale mai funcționează în satul Racovăț. Anatolie Lisnic este farmacist-diriginte la Farmacia Centrală. Urmare a procesului de privatizare, farmacia a devenit afacerea privată a familiei Lisnic. ”Este unica farmacie din raion care are secție de preparare a medicamentelor”, spune domnul Lisnic.

 

farmacia racovat

 

De ce au dispărut filialele?

Cu câțiva ani în urmă, multe farmacii activau în incinta instituțiilor medicale din sate. Ulterior însă, Ministerului Sănătății a emis un ordin prin care a interzis aflarea farmaciilor în incinta instituțiilor medicale. Aceasta a condus la sistarea activității mai multor farmacii la sate, deoarece era prea scump să închiriezi spații, susțin farmaciștii.

Farmacia din Racovăț activează din 1968, are propriul sediu, privatizat. Farmacista Melania Păcuraru lucrează aici din 1983. “Numărul populației a scăzut mult în ultimii ani. Respectiv, a scăzut și cererea pentru medicamente, și veniturile farmaciei. Noi reieșim din necesitățile populației. Avem de toate câte puțin, eliberăm și medicamente compensate, conform ordinului medicului de familie. Cred că în fiecare sat trebuie să fie farmacie, avem nevoie de medicamente în sat. Bătrânii au nevoie permanent de medicamente, iar copiii se îmbolnăvesc mai des”, susține farmacista.

MELANIA PĂCURARU
Melania Păcuraru, în una din zilele de lucru la farmacie

Alte două farmacii private există în satele Visoca și Căinarii Vechi. La Căinarii Vechi aceasta este fondată în 2001, de farmacista Maria Platon, după ce filiala nr. 170 a Farmaciei Centrale din localitate, unde activase, a fost închisă. Cunoscând domeniul, femeia a inițiat propria afacere. “În acele timpuri toți se divizau. Rămâneam fără lucru și am decis să deschid o farmacie individuală în același sediu. Am luat licență și am început de la zero. Sunt multe condiții de respectat, perfecționarea în primul rând, ca să obții licența, multe documente, nu este ușor. Înainte era altfel, acum lumea se duce, rămân tot mai puțini și parcă nu mai are sens să activăm. Dar oricum trebuie să fie farmacie. Bătrânilor le trebuie în primul rând. Mulți se duc la Soroca la investigații și procură de acolo medicamentele prescrise de medici. E greu de activat în sat. Copiii primesc medicamente compensate, cu preț redus sau gratuit și noi, practic, rămânem fără venit”, povestește doamna Platon.

 

harta farmacii
Pentru a vizualiza mai detaliat faceți clic pe hartă

 

Rețeaua creată pe lângă Centrele de Sănătate

În 2017, în cadrul fostelor Centre ale Medicilor de Familie (CMF) a fost deschisă Secția de distribuire a medicamentelor și dispozitivelor medicale, coordonată de un farmacist-diriginte, ne informează Ludmila Ciobanu, șefa Centrului de Sănătate Soroca (fostul CMF Soroca). Filialele acestei secții, deschise în sate, vin să soluționeze această problemă, spune doamna doctor.

„În localitățile cu populația de la 500 de locuitori, sunt filiale ale acestei secții, unde se vând medicamente cu adaos comercial și medicamente compensate. În localitățile mici cu populația sub 500 de locuitori, conform Ordinului Ministerului Sănătății, sunt filiale pentru distribuirea medicamentelor compensate”, spune doamna Ciobanu.

Doar două dintre aceste filiale au farmaciste profesioniste (Rudi și Șeptelici). În restul cazurilor lipsa farmaciștilor profesioniști a fost soluționată prin angajarea asistentelor medicale, responsabile de distribuirea medicamentelor, acestea activează în baza contractelor de răspundere materială.


Ludmila-Ciobanu

De ce s-a făcut acest lucru? Pentru că la un moment dat, prin sate, vindeau medicamente cine apuca: vânzătoarele, persoane simple. Au început reacții adverse, deoarece oamenii aduceau medicamente pentru vânzare, dar indicațiile medicale nu le cunoșteau. Răspundere nu purta nimeni. De aceea Guvernul a decis să deschidă așa secție, pentru că e mai sigur ca medicamentele să fie distribuite prin intermediul lucrătorului medical, care activează lângă medic. Dar pentru aceste asistentele medicale este un volum mare de lucru și mare răspundere”, mai spune Ludmila Ciobanu. Potrivit ei, aceste farmacii nu aduc mare venit, adaosul comercial fiind între 4 și 15%, iar pentru că sunt amplasate în centrele medicale, unde nu achită lumina și căldura, acestea pot exista.


prin sat

 

Prin sate

CS Slobozia-Cremene deservește mai multe sate cu o populație totală de cca 5000 de locuitori. În Slobozia-Cremene sunt două filiale ale Secției farmaceutice din Soroca — una pentru comercializarea medicamentelor compensate și alta pentru vânzarea medicamentelor cu adaos comercial și două asistente medicale angajate. În celelalte localități, o singură persoană vinde ambele tipuri de medicamente.


ANGELA SOCHIRCĂ

Angela Sochircă, șefa CS Slobozia Cremene: “Toate satele au acces la preparate medicale, în toate satele sunt puncte farmaceutice unde se vând preparatele compensate. Noi deja cunoaștem specificul pacienților, știm fiecare pacient ce preparat primește și farmacista, în funcție de asta, face comandă de medicamente. Pacienții au posibilitate să le ia pe loc. Procesul este organizat bine. La punctele farmaceutice sunt și în vânzare medicamente”, ne-a spus doctorul.


EUDOCHIA VERBIȚCHI

Eudochia Verbițchi, laborantă, responsabilă de vânzarea medicamentelor la Slobozia-Cremene ne-a explicat procesul de lucru: “O dată în săptămână dau comandă de medicamente și apoi mă duc și le aduc de la Soroca sau le aduce mașina noastră. Luăm medicamente mai principale, care se solicită mai des: Pancreatin, Mezim. Medicamente pentru stomac, ficat, dureri etc. Nu iau dintre acelea foarte scumpe, pentru că oamenii nu au bani”.


Efimia Ivanco, locuitoare a s. Slobozia-Cremene:

”Era o farmacie mare pe timpuri, dar s-a închis. Acum, când am nevoie de medicamente, vin la Centrul de Sănătate, unde este secție cu medicamente. Iar în caz că este nevoie de un medicament mai deosebit, merg la Soroca”.

VALERII ȘOIMU

Valerii Șoimu, locuitor al s. Slobozia Vărăncău:
„Drumul până la Soroca ne costă 12 lei într-o direcție. Dacă avem nevoie de niște medicamente simple le găsim aici, în sat. Nu avem probleme. Dar dacă trebuie ceva mai deosebit, trebuie să mergem la oraș.”

SicorscaiaAnastasia Sicorscaia, locuitoarea s. Nimereuca:
 
”Înainte era farmacie mare, dar s-a închis. Trebuia să lucreze pentru că era foarte comod și erau de toate acolo. Localul e bun, reparat. Acum procurăm de aici, în sat. De la noi până la Soroca e departe. Dacă ar trebui să mergem la oraș, ar fi complicat, transportul e dimineața, o rută în zi, iar drumul tur-retur costă 40 de lei. Câte medicamente îți ei de acești bani?”.

 

La Vărăncău și Nimereuca procesul este cam la fel. „Avem medicamente la realizare, medicamente compensate și medicamente compensate pentru copii de la zero la cinci ani și în sezonul rece, episodic, tratamentul pentru copii de la zero la 18 ani. Medicamentele compensate sunt absolut toate conform Programului Unic. Aici realizăm și vânzarea medicamentelor, însă nu aduc preparate scumpe, deoarece satul nostru este sărac și oamenii nu-și pot permite să le cumpere”, povestește Tatiana Pârlii, asistentă medicală, responsabilă de vânzarea medicamentelor la Vărăncău.

Maria Tuchilă, asistentă medicală, responsabilă de vânzarea și repartizarea medicamentelor compensate la Nimereuca, localitatea aflată la cca 40 km de la orașul Soroca: “De la mic la mare, începând cu copii de la 10 luni, care primesc vitamina D2, și până la persoane bătrâne ajung în cabinetele noastre. Unii cu inima, alții cu ficatul, diverse probleme de sănătate. Medicamentele le comand și apoi le aduc cu transportul de serviciu sau de ocazie, când și cum. Este foarte mult de lucru, uneori trebuie să rămân după lucru pentru a aranja medicamentele și a pune prețul. Aici avem medicamente compensate și spre vânzare, sortimentul este destul de mare. În perioada rece, printre cele mai solicitate sunt preparatele antigripale. Cel mai des oamenii cer medicamentele cele mai ieftine”.

Se pare că această modalitate funcționează, iar populația are acces la medicamentele de primă necesitate aproape de casă. Majoritatea oamenilor intervievați se arată mulțumiți. În ceea ce privește modul de transportare a preparatelor farmaceutice, aici ar mai fi de gândit. Asistentele angajate spun că nu este prevăzut transport în acest scop, ele fiind nevoite să se descurce cum pot. În unele cazuri, profită de mașina Centrelor de Sănătate, în alte cazuri ele sunt nevoite să recurgă la transportul de ocazie.

 Nimereuca

În prezent, în țară activează 1168 de farmacii comunitare, 24 de farmacii cu drept de preparare a medicamentelor, 69 de farmacii spitalicești, 36 de secții ale centrelor de sănătate raionale cu peste 700 de filiale în localitățile rurale. În 44 de localităţi rurale din ţară, cu o populaţie de peste 1500 de locuitori, nu există unităţi farmaceutice, relata presa națională.

Moldova plus sanatate logo


Articolul precedentCalendar 2018 – Hramurile localităților din raionul Soroca
Articolul următorVizita la Stația de epurare a apelor uzate din Buzău (FOTO/VIDEO)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.