Fără vize în Uniunea Europeană, bilanţul unui an

0
97

De aproape un an, cetățenii Republicii Moldova pot călători fără vize în Uniunea Europeană. Au dispărut cozile de la ambasadele străine. Mulți moldoveni au reușit să-și vadă, în sfârșit, rudele aflate peste hotare de mai mult timp, alții au putu călători nestingherit oriunde au vrut în Uniunea Europeană. Cum a schimbat viața concetățenilor noștri dreptul de a circula fără vize în țările europene, a aflat Natalia Zaharescu.

190815-13-odn

La biroul de pașapoarte din Chișinău e aproape ora închiderii. Un grup de cetățeni așteaptă la ghișeul unde sunt eliberate actele. Ies câte unul sau în grupuri; alții – cu întreaga familie. Grăbiți, își aruncă privirile în pașapoartele nou-nouțe, de culoare bordo, să vadă cum au ieșit în fotografie. Printre ei am surprins-o pe Veronica, de la Briceni care își mărturisește că și-a luat pașaportul ca să poată pleca din țară și să vadă mai multe locuri frumoase.

Unde, anume, vreți să ajungeți o întreb.

Chiar la Paris, în Franța. Am mai fost o dată și-mi place mult. Vreau să fac o excursie mai mare. Am văzut ce-i mai important în oraș, dar vreau și în afara orașului.

Noi putem să ne schimbăm modul de viață numai dacă vedem ceva, prin comparație. Dar dacă suntem numai aici și vedem una și aceeași, ce putem schimba?

Este Europa un exemplu pentru noi, de la care putem să învățăm? mai insist cu o întrebare.

Fiecare țară, fiecare oraș are ceva al său. Noi putem să luăm ceva bun și putem să vedem ceva rău, pe care să nu-l luăm, își răspunde Veronica.

Igor, un cetățean moldovean care locuiește la Moscova îmi spune, vorbind rusește, că și el are de gând să pornească în călătorie.

Mai întâi în Finlanda, pentru că e o țară ca mi-a plăcut dintotdeauna, iar acum vreau să o vizitez. Cu cât mai mult călătorește un om, cu atât mai mult se dezvoltă, îmi dă asigurări Igor.

Un alt proaspăt deținător al documentului de călătorie este Franco Bajan, de la Edineț, care susține că se pornește cât de curând într-o călătorie prin Europa cu toată familia.

Vrem să ajungem în Anglia, Franța, Germania, Italia. Cu pașapoartele obișnuite nu ne primesc acolo, dar cu astea cu chip – da. Unde vreau, acolo mă duc. Peste o săptămână mă pornesc cu soția spre Germania. Până acum am tot văzut Rusia, Belarusul, Kazahstanul, Daghestanul, iar acum vreau în Europa! Vrem să vedem cum sunt acolo oamenii, cum se poartă, pentru că Moldova vrea în Uniunea Europeană. Și eu vreau să-i văd pe europeni, cum trăiesc ei acolo, îmi spune jovial Franco Bajan.

Pe lângă posibilitatea de a face turism, principalii beneficiari ai regimului liberalizat de vize sunt rudele celor care muncesc în străinătate și care nu au avut posibilitatea, până nu demult, să își viziteze apropiații, remarcă analistul Arcadie Barbarosie.

Familiile persoanelor care emigrat în Uniunea Europeană și care, pentru a-și revedea rudele, aveau nevoie de viză și puteau obține destul de greu această viză.

Astfel, părinții Alionei, o locuitoare a Chișinăului, au ajuns vara trecută pentru prima dată în Italia, în vizită la fiica lor.

Eu cred că acum toți copiii își așteaptă, își invită părinții în Europa, asta e ceva normal, susține Aliona. Părinților mei le-a plăcut foarte mult. Sora mea este acolo și ei au mers și au fost foarte entuziasmați. Au stat 10 zile și au revenit cu un car de emoții și vor să mai plece. Eu cred că e bine pentru țara noastră că s-au deschis hotarele, mai adaugă interlocutoarea mea.

Există însă și nemulțumiți de regimul fără vize pe care a reușit să îl obțină Republica Moldova cu Uniunea Europeană, deoarece acesta nu oferă dreptul de a munci în statele europene.

Nu poți munci acolo, doar să te duci să te odihnești, îmi spune un bărbat care muncește în Rusia. Dar oamenii dacă nu au bani, cum să se ducă să se odihnească acolo, în Europa? Nu toți își permit să se ducă peste hotare să vadă. Asta își permite unul dintr-o sută, poate doi dintr-o sută, mai adaugă acesta.

Astfel, o bună parte a imigranților moldoveni preferă în continuare destinația est.

În Rusia e mai bine. Fac mai mulți bani, oamenii sunt mai buni, mai afirmă cetățeanul.

Chiar dacă nu oferă dreptul la muncă, regimul fără vize le dă cetățenilor moldoveni șansa de a-și căuta de lucru în țările europene și de a semna ulterior contracte oficiale de angajare, menționează analistul Arcadie Barbăroșie. Regimul liberalizat de vize este important pentru Republica Moldova, iar efectele lui vor fi de lungă durată, consideră expertul.

Ar mai trebui să mai treacă ceva timp, ca lumea să conștientizeze cât de important este acest regim. Din observațiile personale, pot să spun că lumea deja s-a deprins și consideră că asta este ceva normal. Deja a uitat când trebuia să stea la coadă la ambasade, să caute acte, justificări. Este mult mai ușor de stabilit contacte, iar contactele umane sunt cele care determină și nivelul relațiilor între diferite țări, conchide analistul Arcadie Barbăroșie.

În 10 luni de regim liberalizat de vize cu UE, aproape 400 de mii de moldoveni au vizitat țările comunității europene; jumătate dintre ei – pentru prima dată, în baza pașapoartelor biometrice noi, care nu conțineau vize sau alte documente de călătorie obligatorie, cum ar fi premisele de ședere sau de mic trafic.

O altă statistică arată totodată, că 350 de cetăţeni ai Republicii Moldova au fost opriți să intre în Uniunea Europeană, iar 150 – au fost deportați din țările comunității europene pentru diverse încălcări ale legislației.

Totodată, peste 400 de cetățeni ai Republicii Moldova au fost întorși de la hotarele Federației Ruse, numai de la începutul acestui an, fiindu-le aplicate interdicții de intrare, iar aproape 100 au fost expulzați.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.

Autor: Natalia Zaharescu


Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea independenței în mediile de comunicare din Moldova”, implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în colaborare cu Internews.


Articolul precedentDacă nu în Rusia, “mere” şi în Europa
Articolul următorCum sorocenii descoperă Uniunea Europeană
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.