În ultima perioadă, pe rețelele de socializare și pe unele site-uri este răspândită afirmația că autoritățile Republicii Moldova ar fi permis ca aeroportul din Mărculești să fie folosit de avioanele de luptă F-16, pe care Ucraina le-a primit de la partenerii externi. În unele articole și postări se anunță că avioanele se vor opri la Mărculești pentru alimentare cu combustibil și deservire tehnică, apoi vor zbura „să bombardeze Rusia”, iar asta va provoca „lovituri de răspuns” din partea Moscovei asupra Republicii Moldova. Toate aceste informații sunt false, fapt confirmat de Ministerul de Externe al Republicii Moldova. Așa-zisa folosire a teritoriului R. Moldova de către avioane de luptă ucrainene este un fals distribuit periodic de vehiculele propagandei de la Kremlin.
La 6 august, site-ul din Rusia Независимая Газета a publicat un articol intitulat „Sandu a cedat aerodromurile din Moldova pentru avioanele ucrainene F-16” (în original: «Санду отдала молдавские аэродромы под украинские F-16 »). În articol se spune, citându-l pe fostul ministru al Securității al Republicii Moldova, Anatol Plugaru, că „avioanele ucrainene nu doar vor ateriza pe aerodromurile din Moldova pentru alimentare cu combustibil, dar și vor decola, ca să bombardeze teritoriul Rusiei” (în original: «Украинские самолеты не только будут садиться на молдавских аэродромах для дозаправки, но и взлетать, чтобы бомбить территорию РФ»).
Articolul a fost preluat de Молдавские Ведомости și Mejdurecie.md, iar mesajul că avioanele vor staționa în Moldova a fost răspândit pe Telegram (aici, aici și aici) și pe Facebook (aici și aici).
Unul dintre propagandiștii cunoscuți, Veceslav Valico, a difuzat un video la 8 august, în care afirmă: „În opinia majorității experților militari, se discută același scenariu pentru utilizarea în luptă a F-16 în Ucraina – decolare de pe un aerodrom din România, o scurtă aterizare în Moldova pe aerodromul de la Mărculești și apoi plecare din acolo într-o misiune de luptă. Ce se întâmplă? De fapt, avioanele staționează la o bază din România. Dar vor zbura în misiuni de luptă de pe teritoriul Moldovei. Românii nu au nicio treabă cu asta. Ei nu participă la un conflict militar – oferă doar suport tehnic. Toate întrebările către moldoveni. În acest scenariu, rușii vor riposta, lovind aerodromul de la Mărculești și vom fi prima țară care va fi atrasă fizic în acest conflict” (în orignal: «По мнению большинства военных экспертов, обсуждается один и тот же сценарий боевого использования F-16 в Украине – взлет с аэродрома Румынии, коротковременная посадка в Молдове на аэродроме в Мэркулештах и с него уже вылет на боевое задание. Что получается? Фактически самолет находится на базе в Румынии. Но на боевые вылеты он будет слетать с територии Молдовы. Румыны – не при чем. В военном конфликте не учавствуют – обеспечивают только техническое сопровождение. Все вопросы к молдованам. При таком сценарии русские нанесут ответный удар по аэродрому в Мэркулештах и мы будем первой страной которая физически будет втянута в этот конфликт»). Acest video a fost promovat cu plată pe o pagină anonimă de Facebook, acumulând peste 133.000 de vizualizări și peste 1.500 de reacții (mai multe detalii despre promovarea falsurilor pe pagini anonime de Facebook vedeți într-un articol recent publicat de Stopfals.md).
Inițial, videoul a fost publicat pe canalul de TikTok al lui Valico, unde a acumulat un număr similar de afișări și reacții.
La 11 august, site-ul rusesc Hibiny.ru a scris că „NATO testează apele pentru a vedea dacă Rusia va decide să atace aerodromurile din Moldova, unde sunt staționate F-16” (în original: «НАТО зондирует почву — решится ли Россия ударить по аэродромам Молдавии, где размещены F-16»). Informații similare au fost publicate și pe site-ul rusesc Свободная Пресса.
Autoritățile moldovenești dezmint informația, în timp ce Ministerul de Externe al Rusiei cere explicații, bazându-se pe un fals
Luni, 13 august, Ministerul de Externe al Republicii Moldova (MAE) a anunțat că însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Moldova la Moscova a fost convocat la Ministerul rus de Externe. Diplomatul a fost anunțat că discuția va viza „informațiile din presă privind intenția Republicii Moldova de a găzdui avioane F-16 pentru Ucraina”.
„În acest context, MAE constată că Ministerul de Externe rus, cu regret, se informeză din știrile false din mediul online. Așadar, Republica Moldova nu găzduiește și nu va găzdui arme și echipament militar, inclusiv avioane destinate Ucrainei. Republica Moldova este un stat neutru și instituțiile ei vor respecta în continuare principiul neutralității”, a comunicat cu această ocazie Ministerul de Externe de la Chișinău. Instituția a recomandat diplomației ruse „să se informeze despre Moldova din surse oficiale” și „să nu promoveze falsuri despre țara noastră”.
ACTUALIZARE 15.08.24 Într-un răspuns pentru portalul nostru, Ministerul Apărării dezminte informațiile lansate în spațiul public: „Nu au fost premise pentru discuții despre folosirea Aeroportului Internațional Mărculești, sau al oricărui aeroport de pe teritoriul Republicii Moldova, pentru deservirea tehnică a avioanelor F-16”.
„Republica Moldova este un stat neutru și instituțiile ei vor respecta în continuare principiul neutralității. Interpretările conspiraționiste ale dezinformatorilor urmăresc discreditarea instituțiilor de stat și inducerea fricii, fapt ce pregătesc teren pentru alte noi falsuri și manipulări ale cetățenilor dezinformați”, a adăugat Ministerul Apărării.
Falsul despre avioane militare care folosesc teritoriul R. Moldova, promovat și anterior de propaganda rusă
Portalul nostru a scris și anterior despre dezinformările propagandei de la Kremlin cu referire la elicoptere sau avioane de luptă destinate Ucrainei, dar care ar staționa sau ar tranzita teritoriul R. Moldova. Aceste falsuri fac parte din narațiunile preferate ale propagandei ruse, precum că R. Moldova este atrasă în război de către NATO și Occident și că autoritățile moldovenești împing țara în război.
Afirmații că aeroportul din Mărculești va fi folosit de avioanele F-16 care luptă în Ucraina au apărut și la începutul acestui an, Stopfals.md a scris despre acest fals, dezminți inclusiv de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Anterior, la câteva luni după ce Federația Rusă a declanșat războiul împotriva Ucrainei, deputații Bogdan Țîrdea și Alexandr Nesterovschi (vizați în numeroase articole Stopfals.md) au răspândit falsuri potrivit cărora elicoptere de luptă din Ucraina au fost aduse la Mărculești. Stopfals.md a verificat informația și a demonstrat că cele două elicoptere aduse la Mărculești sunt civile, aparțineau unei companii private și erau folosite la stingerea incendiilor.
Viorica Zaharia,
Stopfals.md