Experiment jurnalistic: testarea la nitrați a fructelor și legumelor — cine o face, cum și… care e…

0
114

Fiecare a opta partidă de fructe și legume din cele verificate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anul trecut avea conținutul de nitrați peste norma admisibilă. Autoritățile ne dau asigurări că au mai multe filtre de control, cu toate acestea consumatorii nu au siguranța deplină că produsele pe care le cumpără sunt bune pentru consum. Reporterii Agenției ”New Project Media” au cumpărat, la întâmplare, diferite fructe și legume și le-au testat la două laboratoare specializate din Capitală.

Reporterii New Project Media au cumpărat mai multe fructe și legume și le-au testat în laboratorul din piața Centrală.

Primul laborator la care am mers se află în Piața Centrală din Chișinău. L-am ales din cauza că fluxul de cumpărători de aici este unul foarte mare. Specialiștii de aici fac testările cu ajutorul unor aparate numite nitratometre, care arată rezultatul în câteva minute. Ridichea pe care am procurat-o de la un comerciant de la Criuleni conţinea 29 de miligrame de nitraţi per kilogram, norma admisă fiind de 1200–1500 de miligrame. Şi concentraţia din castraveții de la taraba unui alt comerciant s-a dovedit a fi în limitele admisibile — 75 de mg la norma de 400 mg per kilogram.

Testarea fructelor și legumelor durează câteva minute și se face cu ajutorul nitratometrelor.

În cazul roșiilor cumpărate cu numai 18 lei de la niște comercianți din Georgia conținutul de nitrați era de 138 mg, în timp ce limita de sus este de 250 mg. Limita admisibilă de nitrați nu era depășită nici la lămâile și portocalele cumpărate din piață.

Medicul Olga Juncu, specialistă în cadrul Direcției municipale pentru siguranța alimentelor, ne-a spus, însă, că, spre deosebire de noi, alți consumatori au mai puțin noroc, întrucât în alte loturi se descoperă concentrații de nitrați peste limită, în special în legumele timpurii. De la începutul sezonului curent, medicii din Piața Centrală au depistat și confiscat trei loturi de ridiche în care conținutul de nitrați depășea limitele admisibile.

VIDEO: Cum se face testarea fructelor și legumelor la laboratorul din Piața Centrală

”Loturile aveau până la 10–20 de kilograme, ridichea a fost crescută de oameni acasă. După ce am constatat că nivelul nitraților depășește norma, producția a fost mărunțită și aruncată la gunoi”, spune Olga Juncu. În cazul în care e vorba de cantități mai mari de fructe și legume, acestea sunt scoase de pe piață.

Cantitatea de nitrați din castraveții și ridichea cumpărate la Piața Centrală s-a dovedit a fi în limita admisibilă.

La piața din centrul capitalei o „armată” întreagă de medici testează fructele și legumele care se vând la tarabe. În proce sunt implicați cel puțin opt persoane, iar prelevarea probelor începe la ora 5 dimineața, înainte de deschiderea pieței. ”Cele mai periculoase sunt legumele care apar primele pe piaţă, primăvara şi la începutul verii, din cauza îngrășămintelor utilizate în exces”, explică Olga Juncu.

VIDEO: Olga Juncu, specialistă în cadrul Direcției municipale pentru siguranța alimentelor, despre modalitățile de testare a fructelor și legumelor

200 de lei pentru 2 tipuri de legume

La laboratorul din Piața Centrală testarea la nitrați este gratuită, astfel încât angajații de aici ne-au dat asigurări că nu doar jurnaliștii dar și consumatorii de rând pot beneficia de această procedură fără a achita vreo taxă.

Într-un alt laborator — cel al Centrului de Standardizare și Experimentare a Calității Producției de Conserve (situat pe strada Uzinelor), testarea costă. Pentru fiecare produs testat se achită o taxă de 91 de lei. De regulă, aici își aduc producția la testare comercianții, și mai puțin consumatorii. Și în acest caz conținutul de nitrați în roșii era în normă, în timp ce în castraveții testați de noi conținutul practic atingea limita de sus a normei.

Roșii din Turcia sau de la Dubăsari?

După ce am examinat modalitatea de testare a fructelor și legumelor, am încercat să aflăm câți oameni fac intoxicații din cauza nitraților. Responsabilii de la Agenția pentru protecția consumatorilor afirmă că în anul curent la agenție nu a fost depusă nicio plângere, în schimb, au fost înregistrate câteva anul trecut. De vină ar fi, potrivit reprezentanților agenției, lipsa de control asupra pieței substanțelor de uz fitosanitar.

Veaceslav Ciuhrii, șef-adjunct al Direcției control produse alimentare și servicii din cadrul Agenției pentru protecția consumatorilor

”Antreprenorii, gospodăriile țărănești au serele lor în care cultivă roșii, castraveții, ridiche. Cu părere de rău, la orice colț se vând îngrășăminte, substanțe de uz fitosanitar și ele au o acțiune sistemică. Există anumite reguli pentru utilizarea acestor substanțe. Însă, cu părere de rău, nu sunt cunoscute de către cei care le utilizează”, susține Veaceslav Ciuhrii, șef-adjunct al Direcției control produse alimentare și servicii din cadrul Agenției pentru protecția consumatorilor.

Totodată, Agenția îndeamnă consumatorii să nu procure fructe și legume din locuri neautorizate. ”E clar că acest produs nu a fost testat, nu a fost investigat și nu se știe dacă este inofensiv. Riscul este mare și în piețe, dar totuși acolo el scade la 50 de procente, pentru că oricum anumite teste sunt efectuate”, afirmă Veaceslav Ciuhrii.

ANSA: ”Avem mai multe filtre de control”

La rândul lor, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) dau asigurări că au fost instituite mai multe filtre de control al calității fructelor și legumelor. Din anul 2013 niciun produs agro-alimentar nu mai poate intra în Moldova dacă importatorii nu prezintă la vamă certificate de inofensivitate din ţara producătoare. Documentul trebuie să demonstreze că produsele nu sunt toxice. Potrivit șefului Direcției Supraveghere a întreprinderilor de fabricare a produselor fitotehnice, Radu Musteață, pentru a comercializa legume și fructe, importatorul trebuie să dețină și un certificat de inofensivitate eliberat de ANSA.

Radu Musteață, șeful Direcției Supraveghere a întreprinderilor de fabricare a produselor fitotehnice din cadrul ANSA dă asigurări că statul controlează eficient calitatea legumelor și fructelor importate în țară.

Probele sunt prelevate la depozit, apoi sunt expediate la un laborator acreditat. Dacă produsul corespunde tuturor rigorilor, importatorul obține un ceritificat care îi oferă dreptul să comercializeze.

”Dacă se atestă o depășire a normei de conținut al nitraților și pesticidelor certificatul nu va fi eliberat, iar produsul se distruge”, afirmă oficialul. Un alt filtru prin care autoritățile încearcă să controleze conținutul de nitrați sunt probele prelevate în mod aleatoriu de specialiștii ANSA. Mostrele se trimit la laborator, unde se analizează conținutul multirezidual, fiind determinată prezența a 50 de pesticide. În cazul în care este depistată o depășire a normei, loturile nu sunt admise pe piață, fiind distruse la poligoane specializate.

Există și un al treilea tip de control — expertiza sanitar-veterinară în piețele agricole. Acolo sînt efectuate analize expres la conținutul de nitrați în fructe și legume.

Noi verificăm nitrații în 22 de produse, Uniunea Europeană — doar în 4

Radu Mustață susține că, potrivit statisticii anilor precedenți, în Moldova nu au fost înregistrate cazuri de intoxicație cu nitrați. El afirmă că nitrații nu ar fi atât de toxici cum se crede. ”Riscul unei intoxicații cu nitrați este foarte mic. În primul rând nitrații nu se acumulează în organism și planta nu poate lua o cantitate foarte mare. Nu avem date de evaluare că nitrații pot cauza intoxicații. De când e creată agenția nu am avut niciun caz în care să fim sesizați că au fost intoxicații cauzate de nitrați”, argumentează Radu Musteață.

Fiecare lot de fructe și legume trebuie să fie însoțit de un certificat de inofensivitate.

Drept exemplu, el invocă practicile țărilor europene, unde majoritatea fructelor și legumelor nu sunt verificate la conținutul de nitrați. Potrivit specialistului, teste se fac doar pentru patru tipuri de plante — rucola, salata „Aisberg”, spanac și rapiță.

În Republica Moldova, normele conținutului de nitrați au fost stabilite printr-o hotărâre de Guvern care este în vigoare din luna august 2013. Potrivit datelor ANSA, în anul 2015 au fost depistate conținuturi ridicate de nitrați în 30 din cele circa 280 de loturi verificate. În același timp, nu au fost înregistrate cazuri de depășire a normelor la pesticide.

Recent ANSA a fost ținta unui scandal mediatic din cauză că Centrul de Sănătate Publică a anunțat că a găsit loturi de produse cu certificate de inofensivitate emise de ANSA, care aveau o concentrație de pesticide de câteva ori mai mare decât limita permisă. Angajații ANSA au respins acuzațiile.

Text/foto/video Agenția New Project Media


Articolul precedent(VIDEO) NU a respectat indicațiile semaforului!
Articolul următorNoi proiecte de reabilitare urbană
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.