A demarat cel de-al doilea training în cadrul „Academiei de Consolidare a capacităţilor comunităţilor locale”, fondată la Soroca şi Viniţa, în cadrul proiectului „Consolidarea capacităţilor comunităţilor locale — experienţa ţărilor Vişegrad pentru Ţările Parteneriatului Estic.
“Fundraising și pregătirea cererilor de proiect” este tematica acestui semniar. Astfel, timp de două zile, participanții vor afla cum să identifice fonduri, cum să scrie o propunere de proiect, astfel încât să convingă organizațiile să finațeze realizarea proiectelor din comunitățile lor.
În debutul ședinței de instruire, cei 21 participanți din raioanele Soroca, Fălești, Bălți, Dubăsari, Rezina și Șoldănești, au fost salutați de președintele raionului Mihai Mîțu, Alexei Gavrilov, președintele Organizației “Ucraina-Polonia-Germania” din or. Vinița, Andrii Kavuneț, coordonatorul proiectului, director adjunct al organizației „Ucraina-Polonia-Germania”, Veaceslav Burlacu, coordinator local al “Euroregiunii Nistru” în raionul Soroca, Stela Zabrian, secretara Consiliului raional Soroca și unul dintre experții Academiei. Aceștia au subliniat importanța și utilitatea Academiei și programului de instruire pentru comunitățile locale din Ucraina și cele din Republica Moldova.
În total, programul Academiei include cinci module de instruire, care vin să sprijine dezvoltarea comunităţilor locale de pe cele două maluri ale râului Nistru.
Acestea abordează tematici precum: Experienţa ţărilor Vişegrad (Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria) în implementarea reformelor, posibilități de aplicare în Ucraina şi Republica Moldova; Colaborare efectivă între APL, ONG şi mass-media ca mecanism de dezvoltare a comunităţilor locale; Mecanisme de participare a societăţii în procesul decizional; Planificarea strategică; Fundraising, pregătirea propunerilor de proiect.
Tematicile instruirilor au fost propuse într-un concurs deschis, la care au aplicat membrii societăţii civile, reprezentanţii autorităţilor publice locale şi cetăţenii activi.
Aceste module sunt create de către participanţii din Ucraina şi Moldova, selectaţi în urma mai multor etape ale proiectului, care anterior au fost instruiţi la seminare desfăşurate în cele patru ţări Vişegrad. Astfel, experţii transmit, la rândul lor, propria experienţă în domeniile în care activează, precum şi experienţele ţărilor menţionate. Astfel de traininguri au avut loc şi la Viniţa, săptămâna trecută.
Proiectul „Consolidarea capacităţilor comunităţilor locale — experienţa ţărilor Vişegrad pentru Ţările Parteneriatului Estic” este implementat cu sprijinul Fondului ţărilor Vişegrad, în Ucraina de către Organizația “Ucraina-Polonia-Germania, “Euroregiunea Nistru”, în colaborare cu asociația APL Vinnița și Centrul Regional de Resurse pentru Comunitățile din Vinnița, iar în Moldova de către Consiliul raional Soroca și “Euroregiunea Nistru”. Parteneri ai proiectului sunt cinci ONG din țările Vișegrad: Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria.