Declarația aparține vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari. ”Guvernul a preconizat inițial că anul curent Moldova va primi prima tranșă de la FMI și următoarea tranșă de la UE, condiționată de existența programului cu Fondul Monetar Internațional. Valoarea sumară a suportului financiar respectiv ar fi constituit aproximativ 4,4 mlrd. lei.
Deja este evident că acești bani nu vor ajunge în anul curent la noi în țară, înrucât nu va fi semnat niciun acord cu FMI. Din informația de la Ministerul Finanțelor am realizat că în lipsa acestui sprijin, soldul la 31.12.2020 pe conturile trezoriale va fi estimate la maxim circa 2 mlrd. lei.
Trebuie de remarcat că lunar, doar pentru achitarea pensiilor și salariilor bugetarilor este nevoie de, aproximativ, 3,5 mlrd. lei. Luna ianuarie, tradițional, este cea mai problematică pentru MF sub aspectul acumulării veniturilor.
În acest context există un risc serios că salariile și pensiile pentru decembrie-ianuarie vor fi achitate cu rețineri. Dar alte cheltuieli bugetare în perioada imediat următoare în general nu vor fi posibile.
Mai mult ca atât, și pentru proiectul bugetului 2021 Guvernul vine cu o abordare riscantă. Acele 4,4 mlrd. lei sunt introduse în proiectul bugetului ca sursă de acoperire a deficitului bugetar. Dar deja este evident că guvernul Dodon nu este capabil să acceseze fonduri externe, iar în contextul alegerilor anticipate există o probabilitate sporită că următorul executiv plenipotențiar va fi instituit în Moldova nu mai devreme de luna iunie, programele cu donatorii apărând, în cel mai bun caz, în toamna anului 2021.
Prin urmare, reiterez îndemnul nostru ca guvernul Chicu să revizuiască mai multe cheltuieli bugetare, renunțând la majorări substanțiale de finanțare a instituțiilor de forță, proiectul criminal Arena Națională, construirea și reparația unor ambasade și judecătorii, procurarea automobilelor pentru instituțiile bugetare etc. Totodată, se impune micșorarea cheltuielilor pentru drumuri, întrucât deseori avem semnale că la acest capitol se recurge doar cârpiri și spălări de bani cu otcaturi.
Iar banii, parțial disponibilizați, propunem să fie realocați pentru sprijinul pensionarilor, agricultorilor, autorităților publice locale și al programelor pentru Diaspora”.