Eurodeputatul Dan Barna: „Acum este o reală unire a României cu Republica Moldova, sub umbrela Uniunii Europene”

0
46
  Republica Moldova se află într-un proces activ și rapid de integrare europeană cu perspective de a obține un rezultat favorabil la finalul actualei comisii, alături de Muntenegru și Macedonia de Nord, după negocierile pe clustere și finalizării etapei de screening legislativ, constată europarlamentarul grupului Renew, Dan Barna. Într-un interviu oferit pentru Teleradio-Moldova la Bruxelles, eurodeputatul a declarat că țara noastră „e mult mai înaintată ce ține de stadiul pregătirilor decât Ucraina”, subliniind oportunitatea reală a unei „uniri a României cu Republica Moldova, sub umbrela Uniunii Europene” în 2030.

Oportunitatea din ’90 a fost ratată, dar în contextul în care ne aflăm acum este o reală unire a României cu Republica Moldova, sub umbrela Uniunii Europene. Ar fi o singură țară fără frontiere, cu o piață integrată în care componenta culturală face diferența.

Potrivit eurodeputatului român, România susține parcursul nostru european, inclusiv la nivelul instituțiilor europene și a expertizei. În ciuda dificultăților politice externe, Guvernul de la Chișinău a răspuns activ și corect la deschiderea oferită de UE, iar acest lucru a accelerat considerabil procesul de aderare, adăugând că Uniunea Europeană este pregătită să sprijine țara pentru a deveni membru cu drepturi depline până în 2030. Astfel, Uniunea Europeană a alocat 1,9 miliarde de euro pentru ca Republica Moldova să atingă minimul de funcționalitate europeană.

Aceste resurse vor ajuta Guvernul Republicii Moldova să îndeplinească cerințele necesare și să adopte reformele esențiale precum infrastructura, administrația publică, justiția, reforma fiscală, combaterea corupției și sectorul sănătății. Prefinanțarea acordată Moldovei pentru proiectele de integrare a fost semnificativ crescută, de la 7% la 18%.

În plus, eurodeputatul a subliniat importanța continuării reformelor interne și a colaborării strânse cu Uniunea Europeană, pentru ca Republica Moldova să își atingă obiectivele de integrare și să beneficieze de toate avantajele economice, politice și de securitate ale apartenenței la Uniunea Europeană.

R.Moldova este mult mai înaintată în ceea ce privește stadiul pregătirilor decât Ucraina. Guvernul de la Chișinău a răspuns prompt la deschiderea Uniunii Europene, utilizând această fereastră de oportunitate cu mult succes. Piața și interconexiunile cu Uniunea Europeană sunt mult mai facile decât în cazul Ucrainei. (…) Etapele s-au ars mult mai repede, R. Moldova a fost invitată, a început procedura de aderare și a primit această finanțare semnificativă pentru a face progrese rapide. A primit sprijin de la toate nivelurile UE – atât din partea Comisiei Europene, cât și a Consiliului – iar amendamentele din Parlamentul European care au fost pro-Moldova au fost acceptate în trilog – lucru care nu se întâmplă foarte des.


Articolul precedentCum poți contribui la combaterea dezinformării?
Articolul următorAliatul lui Șor din Bulgaria cere autorităților de la Sofia să reacționeze în cazul Guțul
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.