ELVEȚIA – fără carantină, SUA – cel mai afectat stat: Epidemia de COVID-19 prin ochii diasporei

0
222
Epidemia în Elveția cu garduri la intrare în zonele de odihnă. Foto: Alex Kravtsoff

Cu toate că pandemia de coronavirus ne ține departe unii de alții (la distanța de o cameră, o casă, o localitate sau la distanță de câteva țări) oricum ținem legătura cu cu cei dragi și apropiați sufletului. Am rugat rudele și prietenii noștri să ne fie colegi de breaslă pe timp de pandemie și să ne răspundă la două întrebări:

  • Care este situația cu coronavirusul în localitatea unde se află?
  • Cum se vede, de peste hotare, situația cu coronavirusul în Republica Moldova?
Așa arată stradă dintr-un orășel Elvețian pe timp de pandemie

ELVEȚIA: Totul a fost închis, excepție făcând doar magazinele alimentare și farmaciile

Foto din arhiva personală

Alex Kravtsoff, Wil, St. Gallen, Elveția: ”Elveția este printre țările cele mai afectate de pandemie în Europa, cu peste 29.000 de cazuri și peste 1.700 de decese. În Cantoanele (așa se numesc regiunile în Elveția) Ticino, Vaud, Geneva, Valais și Zurich situația este gravă, cu peste 5000 de cazuri. În regiunea unde stau eu, însă, e mai lejer. Cu toate acestea, rata noilor cazuri de coronavirus a început să încetinească în weekendul de Paște, iar numărul de persoane spitalizate s-a stabilizat.

Ca și la noi (în Republica Moldova-n.r.), pacientul 0 a venit din Italia, primul caz fiind confirmat la 25 februarie 2020, și chiar dacă aparent statul era pregătit pentru această luptă – oricum s-a ajuns la astfel de rezultate. Și asta, cred eu, pentru că nu s-au luat măsuri drastice de izolare sau impunerea unei obligații generale de a purta măști sau a păstra distanța.

Cert este că au închis totul, excepție făcând doar magazinele alimentare și farmaciile. Dar, totodată transportul public funcționează, lumea nu este obligată să stea acasă, nu suntem în carantină, categoric. Chiar dacă locurile de agrement (mă refer la parcuri, stadion, terenuri de joc) sunt „închise” prin garduri , lumea – oricum se plimbă. Am auzit chiar și de „AntiCorona Party” ce se petrece pe malul lacului Zurich, nu știu pe cât este de adevărat, dar se zvonește că tineretul sfidează orice restricție impusă și se distrează!

Prin urmare – lumea nu este panicată, pe străzi dar și la TV sunt prezentate diverse materiale informative de prevenirea răspândirii virusului. Și cei conștienți – evident, respectă aceste măsuri. Din păcate sunt puțini! Asta e problema întregii lumi – refuzăm să credem în ceea ce se întâmplă, în schimb credem în comploturi masonice împotriva întregii omeniri. De-am fi conștienți de câteva lucruri elementare, cum ar fi igiena personală, purtarea măștii cred că nu s-ar fi ajuns la astfel de cifre impunătoare.

Zonele de odihnă și agremet sunt îngrădite

Ceea ce văd în Moldova e un dezastru. Cât atitudinea celor de la conducere, atât și atitudinea oamenilor, care din cauza falsurilor din internet refuză să urmeze niște reguli. Îmi pare rău de ceea ce se întâmplă în Soroca, e tragic. Îmi sunteți foarte aproape sufletului și urmăresc cu atenție tot ce se întâmplă la voi. Cred că această pandemie ne va face să conștientizăm careva lucruri, sper asta. În primul rând nepăsarea celor ce ne guvernează, prin impunerea amenzilor exorbitante, prin lipsa unei strategii de luptă, prin condițiile spitalicești care le avem. Ne-am obișnuit să dăm vina unul pe altul, dar să acționăm – încă nu ne-am învățat! Păcat. Sănătate vă doresc. Aveți grijă de voi, și de cei din jurul vostru”.

 

SUA: Lipsa testării în masă a ascuns adevărata întindere a focarului

Foto din arhiva personală

Mihaela Vicol, Washington, SUA: ”Pandemia bolii coronavirusului (COVID-19) s-a răspândit în Statele Unite în ianuarie 2020. Primul caz a fost identificat în 20 ianuarie, fiind un bărbat care s-a întors din Wuhan, China în județul Snohomish, Statul Washington, pe 15 ianuarie. Primul raport de deces în Statele Unite a fost înregistrat pe 29 februarie în orasul Kirkland, statul Washington (nu departe de compania unde lucrez eu).

Răspunsul inițial al SUA la pandemie a fost lent, în ceea ce privește pregătirea sistemului de asistență medicală, oprirea altor călătorii sau testarea virusului. Lipsa testării în masă a ascuns adevărata întindere a focarului. Pe parcursul lunii februarie, au fost stabilite cerințe de testare stricte. SUA au testat mai puțin de 10.000 de persoane până la 10 martie. Între timp, președintele Donald Trump fiind optimist, a respins amenințarea reprezentată de coronavirus și susținând că focarul a fost sub control ( deși nu era).

Pe data de 25 februarie a fost prima dată când Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor au avertizat publicul american să se pregătească pentru un focar local, și doar abia pe 13 martie a fost declarată starea de urgență națională. Până la sfârșitul lunii, peste un milion de oameni au fost testați. Până la 20 aprilie, Statele Unite au procesat peste patru milioane de teste (aproximativ 1 la 82 de locuitori).

De-a lungul lunii martie și începutul lunii aprilie, mai multe guverne de stat, oraș și județ au impus carantina „de stat acasă” pentru a stopa răspândirea virusului.

Focarul de coronavirus a avut efecte diferite asupra diferitelor zone din SUA. Din cele 154 de decese cunoscute în țară înainte de 20 martie, 94 au avut loc în statul Washington. Până la sfârșitul lunii martie, numărul cel mai mare a fost la New York, care a înregistrat 56% din totalul cazurilor americane confirmate pe 25 martie. Continuând în aprilie, zona metropolitană a orașului New York a rămas epicentrul țării pentru pandemie.

In prezent, SUA are cele mai multe cazuri confirmate de coronavirus din lume chiar dacă numărul cazurilor au început să se reducă.

Fiecare stat și-a implementat propriile comenzi. A trecut 6 săptămini de când Washingtonienii au fost rugați să rămână acasă. Și acum „oboseala de carantină” a început, ceea a determinat redeschiderea treptata a statului. Guvernatorul statului WA, Jay Inslee, a anuntat luni, 27 aprilie, redeschiderea parțială a activităților de recreere în aer liber (precum parcurile), care se va întâmpla pe 5 mai. Casa Albă a lansat un ghid pentru a ajuta statele să redeschidă afacerile închise de focarul de coronavirus. Deja se va stabili când și cum treptat.

Unele state/orașe s-au descurcat mai bine decât altele. In general, oamenii au fost conștiincioși și precauți. Mulți au stat acasa în carantină. Absolut tot a fost închis mai bine de o lună (cu exceptia companiilor esențiale) pentru a încetini raăspândirea virusului Covid-19. Pentru firmele/magazinele care au rămas deschise, igienizarea s-a facut și se face foarte frecvent. De exemplu, la orice magazin alimentar la intrare sunt amplasate distibuitoare de dezinfectante (gel și servețele), oferind clientilor/consumatorilor ocazia de a dezinfecta căruțele, sau iginieza mâineile, ba chiar și oferind cumpărătorilor o micaă liniște sufletească.

Suprafețele sunt frecvent și puternic igienizate la fel. Distanța socială în magazine e destul de strictă. Majoritatea celor mai mari magazine de produse alimentare din SUA au derulat noi măsuri în magazine, pentru a proteja lucrătorii și clienții. Aceste măsuri includ ecrane de etanșare și marcaje pe podea pentru a evidenția distanța pe care clienții ar trebui să o păstreze între ei.

Unii retaileri au restricționat, de asemenea, numărul de persoane permise în magazin în același timp (cinci clienți la fiecare 1000 de metri pătrați de spațiu ). S-au adaugat indicatoare pe podea prin benzile de checkout și la intrarea magazinelor pentru a le arăta cumpărătorilor exact cum arată spațiul de 2 metri necesar distanțării sociale. S-au pus, de asemenea, bariere la casele de marcat. Aceste bariere din plastic sunt deja în vigoare la unele dintre farmacii.

Continui să monitorizez zilnic și situația din țara natală, deși mai puțin (pentru că mă întristează situația). E o tragedie globală și-mi pare foarte rău că Republica Moldova nu e suficient informată. Foarte multe ori iresponsabilitatea vine din lipsa de informare, formare, educație și resurse. Cetățeanul actionează ața cum este informat. Sunt deceptionată de careva decizii și gesturi iresposabile faăcute de caătre președintele R.M. cu toate că politica nu este domeniul meu de expertiză, așa că mă voi menține de la comentarii”.


Articolul precedentKaaba de la Mecca sau piatra sfântă venită din spaţiul cosmic
Articolul următorRaionul Soroca: Și astăzi, zero cazuri de infectare cu coronavirus!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.