El este sculptorul „Chipului lui Decebal”, cea mai mare statuie de piatră din Europa

0
170

„Chipul lui Decebal”, cel mai faimos dintre monumentele dedicate dacilor în România, e cea mai înaltă sculptură din Europa. Sculptorul român care a construit-o și gândit-o trăiește în uitare. Chipul regelui dac Decebal este un basorelief înalt de 55 m, aflat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova, România, scrie newsweek.ro.

Un sculptor român a construit cea mai mare statuie de piatră din Europa
Basorelieful îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei, fiind sculptat într-o stâncă de către sculptorul Florin Cotarcea, din orașul Orșova.

Statuia regelui Decebal, care se află la Cazanele Dunării, are o înălţime de 55 m, o lăţime de 25 m, lungimea ochilor: 4,3 m, lungimea nasului: 7 m, iar lățimea nasului: 4 m. Gigantica statuie în basorelief are cu doar 6 metri mai puțin decât Statuia Libertății, dar cu opt mai mult decât monumentul lui Hristos din Rio de Janeiro, și cu aproximativ 10 metri mai mult decât înălțimea anticului Colos din Rhodos.

Ideea și inițiativa construirii acestei statui i-a aparținut în întregime omului de afaceri italian de origine română Iosif Constantin Drăgan (1917–2008), un pasionat cercetător al istoriei vechi a României. Iosif Constantin Drăgan a și finanţat acest proiect. Ce nu se prea știe, așa cum ar fi corect, este faptul că, persoana principală, care a făcut prima schiţă pe foaie și a muncit 10 ani la această statuie enormă, este ţinută în “umbră”, iar numele lui nu este cunoscut.

Sculptorul lucrează timp de 10 ani la statuie
Deși sculptorul este contemporan cu noi, autorul celei mai mari statui din Europa nu a rămas în analele lucrării și e prea puțin menționat în spațiul public, deși lucrarea sa a intrat în istorie. Executarea acestei lucrări s-a desfășurat sub conducerea sculptorului român Florin Cotarcea, ea realizându-se în ciuda pericolului reprezentat de înălțimi, căldură și vipere.

Pe pontonul din golful făcut de râul Mraconia, unde se află această cea mai mare sculptură în piatră din Europa, se poate ajunge doar pe apă, cu barca. Pentru modelarea stâncii s-a folosit peste o tonă de dinamită. Executarea lucrării a început în vara anului 1994, cu defrișarea copacilor care împădureau stânca. Apoi s-a trecut la curățarea rocilor, a stâncilor masive care puneau în pericol viața oamenilor.

Nu s-au putut folosi nici un fel de utilaje grele, toate uneltele de lucru fiind transportate cu barca și cu saci de 40-50 de kilograme în spinare. baza stâncii până la schelă, alpiniștii-sculptori trebuia să se cațere timp de o jumătate de oră. S-a lucrat în două ture de câte 6 ore: de la 07:30 la 13:30 și de la 13:30 până la 19:30. Lucrările s-au desfășurat în perioada martie-octombrie a fiecărui an. O operațiune la fel de grea și riscantă a fost cea de manevrare a schelelor.

Uneltele de lucru folosite de către sculptorii-alpiniști au fost cele clasice: ciocanul pneumatic, șpițul și barosul. În perioada de vară, stânca se încingea la soare, făcând condițiile de lucru aproape insuportabile. Din cauza acestor condiții dificile de lucru au avut loc și câteva accidente. O echipă de cinci persoane care lucra pe schelă a căzut în gol câțiva metri, ca urmare a smulgerii a două pitoane de susținere de pe cablul de susținere montat de jur-împrejurul stâncii.

Din fericire, alpiniștii nu au suferit răni grave. De asemenea, unul dintre alpiniști a fost mușcat de o viperă ascunsă într-un punct de susținere, dar i s-a injectat imediat un ser antiviperin. Ca urmare a trepidațiilor, dar și a stâncii care începea să se macine, nasul lui Decebal (care avea o înălțime de șapte metri) s-a fisurat și era în pericol să se desprindă și să cadă. S-a renunțat la acel bloc imens de piatră, o parte mare din nasul lui Decebal fiind dinamitat, pentru mai multă siguranță. Nasul regelui a fost remodelat și întărit cu armătură de fier și ciment. 

Vindea machete în miniatură cu statuia
Construcția chipului lui Decebal a fost finalizată în anul 2004, de către sculptor, care vindea machete cu statuia. Florin a început să vândă machetele în miniatură a vestitei statui, dar sutele de turiști care le-au cumpărat, nu au știut că cel care le vindea, era chiar cel care a gândit și a construit această gigantică statuie. Sculptorul Florin Cotarcea lucrează în Germania ca montator de schele metalice.

SURSA: newsweek.ro

Articolul precedentEFA câștigă în derbiul cu FC Visoca și poate spera la promovare, iar FC Inter pierde din nou, dar oricum nu v-a retrograda
Articolul următorA lăsat un măr lângă pâine și a avut parte de o mare surpriză
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.