Practici utile pentru exportul în UE

Marţi la Soroca a avut loc seminarul cu tema “Liberalizarea comerţului dintre UE şi Republica Moldova: realităţi şi aspecte practice de dezvoltare pentru companiile locale”.

 

La întrunire au participat câteva zeci de agenţi economici din regiunea de nord a republicii, şi anume din raioanele Soroca, Donduşeni, Drochia, Ocniţa, Rezina, Şoldăneşti, ş.a. Vasile Nitrean, pomicultor din satul Voloviţa a venit cam sceptic la acest seminar, fiindcă nu crede că piaţa europeană ar putea fi o soluţie pentru agricultorii moldoveni. “Noi suntem gata de a exporta, dar ei (UE – n.a.) nu au să primească fiindcă au producţia lor şi nu au ce face cu ea. Dar totuşi am venit să văd ce este nou, în Europa trebuie o calitate mai bună, dar şi Ruşii cer deja calitate”. Experţii le-au explicat întreprinzătorilor ce presupune Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, vorbind în special despre implementare, regimuri comerciale, calitate şi oportunităţi. Oxana Petrovici, directorul comercial al S.A. „Alfa-Nistru” crede că piaţa occidentală ar putea fi totuşi o şansă pentru ieşirea din criză. “Pentru fabrica noastră este foarte important să exportăm în Uniunea Europeană fiindcă este o piaţă foarte mare şi dezvoltată, unde am putea găsi clienţi noi. În Europa piaţa este specifică, pentru piaţa din est noi lucrăm mai mult cu concentrate şi semifabricate, iar produsele finite sunt mai puţin cerute acolo. Ar fi o oportunitate de dezvoltare a produselor noastre”. În a doua jumătate a seminarului oamenii de afaceri s-au divizat în câteva grupuri tematice unde au discutat împreună cu specialiştii despre standardele de calitate pentru produsele de origine vegetală şi animalieră, dar şi despre reglementările naţionale în domeniul industrial, mai ales în ceea ce ţine de exporturile în Uniunea Europeană. Acţiunea este realizată în cadrul Programului de asistenţă în domeniul reformelor Marea Britanie – Republica Moldova, cu susţinerea Guvernului englez.

Preluarea știrilor, reportajelor și interviurilor de pe site-ul Observatorul.md se face doar până la 300 caractere cu indicarea sursei (www.observatorul.md – link activ la știrea respectivă ).

About Vadim Șterbate
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova Reporter la Revista Tinerilor Români de Pretutindeni „ACUM” (2002), Reporter la Publicaţia Periodică “Observatorul de Nord” (2002 – 2009, 2014-prezent), Reporter şi prezentator la Studioul de televiziune “Sor-TV” (2002 –2009), Reporter la “Jurnal TV” - Departamentul Ştiri, “Jurnal de Weekend” și “Asfalt de Moldova” (2009 – 2011), Reporter al emisiunii “Prima Oră” la “Prime TV” (2011- 2014)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.