Drumuri reparate de cetăţeni (FOTO)

0
61

În timp ce unii aşteaptă ani în şir ca autorităţile să-şi îndeplinească îndatoririle şi să repare drumurile secundare care duc spre zonele în care locuiesc, alţi cetăţeni şi-au suflecat mânecile şi s-au apucat să-şi repare drumurile. Astfel au făcut sorocenii pe strada Grigore Ureche din centrul oraşului, despre a căror faptă “Observatorul de Nord” a scris anterior.

La fel au procedat şi cei de pe strada Busuiocului, din partea din deal a oraşului. Aici găurile în asfalt se măreau după fiecare ploaie care aducea apele pluviale pe acest drum. Fiindcă bani în bugetul local nu ajung niciodată ca să fie rezolvate toate problemele din oraş, mai mulţi cetăţeni şi-au propus să repare drumul care duce spre casele lor, mai ales că-şi stricau maşinile mergând pe acel drum avariat.

“Iniţiativa a fost a vecinului Viorel Tverdohleb şi noi am acceptat-o, îmi povesteşte Ghenadie Grigoraş. Am strâns de la fiecare gospodărie minim 300 de lei, deja cei care au camioane sau vehicule mai mari au dat câte 500 de lei. În total am fost peste 20 de oameni de pe strada şi stradela Busuiocului şi de pe cele adiacente Gospodarilor, Iurie Levandovschi şi Crizantemelor. Majoritatea au fost pentru ca să facem această reparaţie şi să nu aşteptăm. Am curăţit bine borţile, apoi le-am astupat, sus am turnat beton pe o porţiune de 150 de metri, care niciodată nu a fost asfaltată”. Astfel că în toamna trecută s-au strâns peste 12 mii de lei, iar unii locatari nu s-au limitat doar la bani, ci şi au muncit la reparaţia acestei porţiuni de drum. Acum situaţia este cu mult mai bună decât anterior şi oamenii sunt mândri că au contribuit la această schimbare. “Noi am fost de acord să dăm bani şi lucrul a fost făcut. S-a cumpărat ciment şi în prezent cu maşina mergem mai uşor. Uite aici era o bortă mare, mai sus tot”,  îmi arată Oleg Chiroşca.

Str. Busuiocului până la intervenția locuitorilor

Ar trebui de menţionat că la reparaţia străzilor Grigore Ureche şi Busuiocului a contribuit şi primăria oraşului cu nisip şi pietriş. “Aceşti soroceni au făcut un lucru bun pentru dânşii, dar şi pentru ceilalţi cetăţeni ai oraşului, consideră Mihail Grabciuc, viceprimarul oraşului Soroca. Este binevenit ca mai mulţi cetăţeni să vină cu astfel de iniţiative, deşi înţelegem că oamenii achită impozite, iar statul ar trebui să aloce bani pentru reparaţia drumurilor. Dar, cu părere de rău, nu este aşa. Ar fi bine ca gospodarii să se implice cât de cât în dezvoltarea oraşului, dar nu să facă aşa precum unii care după ce fac curat în ogradă aruncă gunoiul peste gard. Noi, la rândul nostru, ne-am propus să continuăm lucrările de reparaţie a drumurilor, iar pentru anul acesta sunt preconizate 2500 tone de pietriş ca să le folosim pentru străzile secundare”.

Str. Busuiocului după reparație

Expertul Transparency International Moldova, Veaceslav Negruţă consideră că astfel de lucrări din cont propriu sunt o soluţie de a rezolva problemele de interes public. “Aşa lucrări mobilizează cetăţenii în a-şi rezolva problemele din comunitate în mod individual, deoarece autorităţile nu au suficiente mijloace pentru a face respectivele lucrări. Totuşi, este important ca autorităţile locale să fie informate şi să fie şi acceptul lor, căci este domeniu public”. Totodată, expertul atenţionează că deoarece este iniţiativa cetăţenilor, cheltuielile nu vor fi compensate sau restituite ulterior de autorităţi. “Primăria nu are obligaţiuni şi resurse şi nici temei legal pentru restituirea sau compensarea ulterioară a acestor cheltuieli. Ar fi ilegal dacă primăria ar decide să compenseze cheltuielile suportate. Ar putea fi considerată ca formulă de ocolire a legilor care ghidează lucrările din bani publici cum ar fi legea finanţelor publice, legea achiziţiilor publice, deciziile bugetare, dar şi legea cu privire la procesul decizional, ş.a.m.d. Dacă să admitem că fiecare mahala şi-ar rezolva în felul ăsta problema, ca ulterior să ceară recompensă de la bugetul local — primăriile ar intra în datorii pe mulţi ani înainte, reieşind din faptul că bugetele sunt insuficiente pentru lucrări capitale”, afirmă Veaceslav Negruţă.
Exemplul locatarilor de pe aceste străzi este unul care merită a fi apreciat şi urmat, atât timp cât promisiunile preelectorale ale autorităţile din diferite localităţi rămân adesea doar promisiuni.

logo_rubricaAceastă rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului logo_amb_finlandeiși nu neapărat reflectă poziția Ambasadei.


Articolul precedentFemeile au fost încurajate să se implice în politică
Articolul următorFotografia Zilei – Parcul de lângă Cetate, mai îngrijit
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.