Drum bun… la Nimereuca! (VIDEO)

0
125

Joi, 9 februarie, la primăria comunei Nimereuca a fost desfăşurată o masă rotundă la iniţiativa ziarului “Observatorul de Nord”, în cadrul campaniei de informare “Drum bun!”. Localnicii au fost invitaţi la o discuţie cu primarul comunei Ion Naval, consilierii locali şi șeful Secţiei construcţii, gospodărie comunală şi drumuri a Consiliului raional, Alexandru Sorocean. Tema întrunirii s-a axat pe drumurile raionale, problemele din domeniu şi cum va fi utilizat bugetul aprobat pentru acest sector. Cei prezenţi au adresat întrebări, au sesizat probleme şi şi-au spus opiniile în legătură cu situaţia drumurilor raionale, mai ales a celor din zonă. Vă propunem în continuare câteva dintre opiniile care au răsunat în cadrul mesei rotunde.

Participanţii au pus întrebări, dar şi au dat soluţii

Alexandru Sorocean, șeful Secţiei construcţii, gospodărie comunală şi drumuri:

Multe sunt de spus despre toate drumurile raionale, dar eu o să mă refer la porţiunea aceasta de drum pe care dumneavoastră o traversaţi în fiecare zi. (…) Alocaţiile pentru reparaţia şi întreţinerea drumurilor pe acest sector pe timp de primăvară, vară, toamnă au fost în 2014 — 117,7 mii lei, 2015 — 219,4 mii lei, 2016 — 208,8 mii lei, iar pentru 2017 din programul nostru sunt preconizate 170 mii de lei. Iar în total pentru tot anul 2017 sunt preconizate 240 mii lei. Cât priveşte alocările din Fondul Rutier pentru străzile şi stradelele din interiorul localităţilor, la ultima şedinţă a guvernului au fost repartizate pentru acest an 376 mii lei pentru Nimereuca şi Cerlina.

Ion Naval, primarul comunei Nimereuca:

Drumurile sunt ca un sistem sangvin la om, de el se foloseşte mare şi mic, tânăr şi bătrân. Şi cea mai mare sărăcie a noastră în comună eu o văd prin lipsa drumurilor de calitate, dar mă bucur pentru faptul că în comparație cu anul trecut, când nu am avut nici un ban alocat pentru drumuri, pentru anul curent vor fi peste 370 mii lei. Şi totuşi, este puţin, mai ales că satul Nimereuca este aşezat pe un povârniş unde apele pluviale spală şi sapă, aşa că apar mici râuleţe şi râpe. Banii aceştia ne vor ajunge pentru a astupa oleacă borţile până la următoarea ploaie când ajungem de unde ne-am pornit. Cu toate că este puţin, oricum este bine, vom astupa anul acesta o bortă, la celălalt alta.

Ion Naval, primarul comunei Nimereuca:

Noi avem vreo 10 kilometri de drumuri de care ne folosim şi demult ne adresăm la Drumuri Sănătătuca ca să pună un om din sat responsabil pe acest sector, şi nicidecum nu este chip. De ce trebuie să vină cineva de undeva la noi, dacă ar fi posibil să fie un om din sat, care ştie că dacă la 5:20 de minute porneşte microbuzul spre Chişinău el va fi la timp cu lopata să împrăştie material antiderapant. Dar noi nu putem găsi limbaj comun cu SA “Drumuri Soroca”, chiar dacă noi considerăm că ar fi mai rezonabil şi mai econom dacă ar fi un om de pe loc.

Sergiu Zubco, secretarul Consiliului local Nimereuca:

S-a făcut drumul de la Nimereuca la Vărăncău, cum aţi spus dumneavoastră. Dar nu a trecut o lună şi iarăşi sunt borţi. Cine face aşa drumurile? S-au reparat 200 de metri aici, peste un kilometru încă două sute de metri. Ori pornim dintr-un capăt încetişor şi-l facem, sau nu-l facem defel. Dar acolo s-au vârât o grămadă de bani. Eu recomand ca în comisia de recepţie a lucrărilor să fie inclus primarul sau vreun membru al consiliului local.

Andrei Tuchilă, localnic:

Aţi spus că s-au cheltuit anul trecut peste un milion de lei pe reparaţia în variantă albă a drumurilor, poate mai bine se cumpăra tehnică pentru întreţinerea drumurilor. Mai ales că nu-i chiar atât de bună această metodă de reparare, căci pe urmă nu prea poţi să mergi pe aşa drumuri cu grederul decât cu lama pe sus.

Alexandru Sorocean, șeful Secţiei construcţii, gospodărie comunală şi drumuri:

Când se face procesul de execuţie a lucrărilor la drum, şi dacă s-a văzut peste o lună, o lună şi jumătate, două sau când plouă că se deteriorează drumul, scrieţi o scrisoare colectivă cu semnătura primarului şi adresaţi-o preşedintelui raionului. Acesta va institui o comisie care va găsi responsabilul tehnic care a vizat documentele, fiindcă aceştia sunt banii statului. Vom ridica contractul să vedem pe câţi ani au dat garanţie şi le vom spune să restaureze drumul.

Ana Artenii, localnică:

Când plouă, la noi este Doamne fereşte. Din deal în vale se formează gârle care aduc în mijlocul satului căldări, sticle şi borcane. Se formează mâl şi nu poţi merge cu nimic. Chiar şi pietrele le aduce la vale. Luăm galoşii sau ciubotele şi înainte marş, cădem, ne sculăm şi mergem mai departe. Au fost şi cazuri când femeile au născut în sat, fiindcă nu puteau ieşi cu maşinile.

Spiridon Tofan, localnic:

Noi pentru ce plătim anual două mii patru sute de lei având un microbuz Volkswagen T4? Şi dacă de acasă mai ies, iată pe acesta de bază ar fi bine să-l repare.

Urmăriţi secvenţe video AICI.

logo_rubricaAceastă rubrică este realizată cu suportul financiar al Ambasadei Finlandei la București. Responsabilitatea pentru conținutul materialelor publicate aparține autorului logo_amb_finlandeiși nu neapărat reflectă poziția Ambasadei.


Articolul precedentAu păşit în casă nouă (GALERIE FOTO)
Articolul următorClubul Politic al Femeilor și-a deschis ușile și la Soroca
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.